Penge lugter ikke, men hvordan lyder guld? Det fik kulturredaktionen svar på i denne uge

Erhvervsmanden Lars Seier udfolder guldmøntens lydpotentiale på en ny vinylplade. Et hidtil ukendt nummer med Natasja er udgivet med nye, knivskarpe vers. Og et helt andet sted i kunstbranchen smadrede en studerende et Picasso-værk som en slags performance og er nu idømt fængsel. Det og mange andre kuriositeter har optaget kulturredaktionen denne uge
Kan man lave musik med guld? Ja, siger Lars Seier Christensen og lydkunsteren Niels Lyhne Løkkegaard.

Kan man lave musik med guld? Ja, siger Lars Seier Christensen og lydkunsteren Niels Lyhne Løkkegaard.

Heidi Levine

Kultur
4. september 2020

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Lyden af guld

Dem, der synes, der generelt er for lidt konceptuel musik i Aftenshowet, fik noget at glæde sig over i sidste uge, da lydkunstner og møntsamler Niels Lyhne Løkkegaard og rigmanden Lars Seier spillede på guldmønter i programmet.

Sammen har de udgivet pladen Music For Krügerrand – Quartet for Gold Bullion Coins, som er en liveoptagelse af en koncert i 2018, man virkelig skulle have været til. Her udfoldede de forskellige guldmønters soniske potentiale og tematiserede rigdom som sådan, fordi guld jo er det mest historisk konstante udtryk for værdi. De har også skrevet om projektet på netmediet P.O.V. International.

I Aftenshowet talte Niels Lyhne Løkkegaard om arbejdsforholdene for dem, der trykte hans instrument, en sydafrikansk Krügerrand fra 1980, og fik derudover sagt, at projektet godt »kan oscillere mellem de forskellige positioner« som henholdsvis kunstværk og musiknummer. Og den guldmøntsbegejstrede Lars Seier fik cementeret sin position som den mest jumbobogsagtige af alle danske rigmænd.

Lone Nikolajsen

Lady Gaga er maskernes mester

Maskeballets dronning er fundet – og hun hedder Lady Gaga. I weekenden holdt den amerikanske musikkanal MTV sin årlige prisuddeling Video Music Awards, VMA. Den genkommende lyksalighed, der er garant for glimmer og liveoptrædener på de helt høje nagler skuffede ikke, selv om præoptagede takketaler, et bizart studie og intet publikum trak ned.

Lady Gaga hev fem priser hjem med dertilhørende takketaler iklædt et nyt og vildere outfit for hver gang. Kronen på værket var hendes matchende masker, der bestod af alt fra en digital skærm til et gevirsimili, akkompagneret af en opfordring til USA’s befolkning om at tage en ditto på.

Magnus Sabroe Bjernemose

Kunstvandalisme

Op igennem det 20. århundrede opfandt en række kunstnere nye måder at smadre maleriet på, der alt sammen blot gjorde det mere populært: Fontana skar knive igennem lærredet, Niki de Saint-Phalle skød på det, og herhjemme pissede De Unge Vilde bogstaveligt på deres malerier. I kunsthistorien er der tilmed mange eksempler på at kunstnere ’digter’ videre på andres værker – som da Asger Jorn malede videre på gamle malerier og stiftede Skandinavisk Institut for Sammenlignende Vandalisme.

Alligevel gik det ikke glat igennem, da den unge kunststuderende Shakeel Massey sidste år trådte ind på Tate og smadrede løs på værket Buste De Femme af Picasso, og kaldte det for en performance (måske et forsøg på at etablere en ’neoperforisme’?), for nu er han blevet idømt 18 måneders fængsel for sit hærværk mod det vidunderlige portræt af Dora Maar fra 1944.

Maria Kjær Themsen

Til bogreception

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politik kan være ubarmhjertigt. Næsten lige så ubarmhjertigt som at udgive en bog. Begge dele har tidligere statsminister, nu folketingsmedlem og bestsellerforfatter, Lars Løkke Rasmussen (V) måttet sande i forbindelse med udgivelsen af hans politiske thriller Om de fleste – og det meste.

Der var nemlig kun ét medlem af Venstres folketingsgruppe, der dukkede op til bogreceptionen i mandags. Og det var selvfølgelig den evigt flinke Jan E. Jørgensen, beretter tidligere folketingsmedlem Søren Pind på Twitter.

På samme medie tilføjer Løkke selv, at der nu også kun var ét medlem med til Jørgensens bogreception forrige år. Det var i øvrigt Jakob Ellemann-Jensen.

Rasmus Elmelund

Natasja rapper fra hinsides

Et kært, uventet genhør med Natasja venter på den nye single »Til banken.«

»Natasja!« gjalder det første ord på dette heftige dancehallnummer, som med 12 tommer beats slår fast, hvor medrivende en rapper, hun var. »Natasja henter tøserne og rydder op i branchen (Tiden er min)/Og du ved, vi står distancen.«

Natasja døde i et biluheld på Jamaica 24. juni 2007. Karen Mukupa var med i bilen og overlevede. Hun synger med på »Til banken,« og i en pressemeddelelse forklarer hun, at det oprindeligt skulle have været med på Natasja-albummet I Danmark er jeg født for 13 år siden. Men at nogle af de involverede mente »at teksten var for hård – måske ligefrem for bitchy?« som hun formulerer det.

Tiden er heldigvis en anden, og meget passende er den store, nye kvindelige og smukt bitchy rapstjerne Tessa også med på »Til banken.« Hun spytter med knivskarp feminisme og med respekt for Natasja: » Gi’r den gas, ja, op med ho’det, nu ta’r vi Danmark tilbage/Hver gang jeg lægger mine linjer, husker jeg alt, hva’ du sagde.«

Det er vi mange, der gør.

Ralf Christensen

Den store ildebrand

The Great Fire. Sådan lyder titlen på det månedlige kulturmagasin Vanity Fairs septemberudgivelse. Særudgaven er skruet sammen af journalist og forfatter Ta-Nehisi Coates, der blandt andet har skrevet den fænomenale bog Mellem verden og mig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Vanity Fair (@vanityfair) on

Forsidehistorien er et portræt af Breonna Taylor, der blev dræbt i eget hjem af politiet i marts i år. Det er hjerteskærende skrevet af Ta-Nehisi Coates ud fra morens synspunkt. I de resterende spalter skrives der langt og reflekteret om forårets protester og Black Lives Matter, det amerikanske politi og deres besynderlige ikkefagforening, en ny generation sorte kunstnere og meget mere.

Læs, læs, læs!

Magnus Sabroe Bjernemose

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Jeg synes også det var tankevækkende at se Lars Sejr spille på en guldmønt og kan ikke lade være med at fundere over om der var et budskab i den performance - noget om at når alt kommer til alt, så skal der ikke mere end én enkelt mønt til for at skabe skønhed - og ikkenødvendigvis millioner. Altså en slags nøjsomhedserkendelse efter et liv i overhalingsbanen og på første klasse? Eller var det alene spotlightet der trak? Jeg vælger at tro det første, det kan man jo lige så godt. Bare ærgerligt hvis det er sådan, at man først skal være rig for rigtigt at kunne praktisere og værdsætte nøjsomhed.