Essay
Læsetid: 20 min.

Fra Sojourner Truth til James Baldwin: Sorte tænkere, der gav stemme til Black Lives Matter

I USA udspiller der sig lige nu et helt nyt kapitel i landets tragiske racehistorie, og igen rejses spørgsmål som: Hvad vil sort liv sige? Kan sort liv tænkes uden for rammen af slaveri og racisme? Bør det? Information tegner i dette essay et portræt af nogle af de afroamerikanske tænkere, der gennem historien har givet stemme til sloganet Black Lives Matter
Kultur
18. september 2020
Kan sort liv tænkes uden for rammen af slaveri og racisme? Bør det? Information tegner et portræt af nogle af de afroamerikanske tænkere, der gennem historien har givet stemme til sloganet Black Lives Matter.

Kan sort liv tænkes uden for rammen af slaveri og racisme? Bør det? Information tegner et portræt af nogle af de afroamerikanske tænkere, der gennem historien har givet stemme til sloganet Black Lives Matter.

Jesse Jacob

Bevægelsen Black Lives Matter har effektfuldt rejst spørgsmålet om, hvorfor sorte liv ikke har samme værdi, ikke nyder samme beskyttelse, ikke har samme muligheder som hvide liv. Hvad er, og hvad tæller en sorts liv i USA?

Arven fra kombinationen af slaveri og racisme gør det klart, at sorte liv ikke ophørte med at tælle mindre, da slaveriet blev afskaffet. Slaveriet skabte racismen, og racismen betød, at slaveriets slagskygge stadig rammer USA’s sorte og hvide.

Som forfatteren Ta-Nehisi Coates skriver i sin helt fantastiske Between the World and Me fra 2015: »race er racismens barn, ikke dens fader«, det vil sige raceforestillingerne om, hvad såvel en hvid og hvad en sort er, blev skabt af racismen.

Der var ikke racer og så racisme, men det modsatte. Forestillinger om hvid og sort er vædet i historie, en voldelig historie. Coates skriver, at »processen med at navngive ’folket’ har i højere grad været et spørgsmål om hierarki end om oprindelse eller udseende.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fantastisk læsning af en præsentation af en glimrende tænkning. Den kan på mange områder bruges af psykologer verden over. Vel at mærke, hvis de kan forstå den fuldtud, Det er ikke kun sorte, der har gavn af den. Det har alle undertrykte, der vil fremad.
Desuden kan den også med stor effekt bringes i anvendelse af journalister med respekt for deres erhverv.

Thomas Østergaard

Kan sort liv tænkes uden for rammen af slaveri og racisme? Bør det?

Ja, det var jo ligesom det de fleste af os havde gjort det meste af vores liv, indtil de såkaldte "grievance studies" og mainstream pressen begyndte at tænke det iderind igen, og skamride det stigma der gennem mange år var blevet opbygget omkring racisme til det er begyndt at segne.