Interview
Læsetid: 6 min.

Tre vilde år: Vi har spurgt en række forskere, hvordan Trykkefrihedstiden har påvirket deres fagområde

1770-73 var tre år med en hidtil uset grad af ytringsfrihed i Danmark og verden. Pamfletter, smædeskrifter og komiske svinestreger føg om ørerne på folk, og Danmark så helt anderledes ud, da det hele var overstået. Information har spurgt en litteraturhistoriker, en ytringsfrihedsekspert, en professor i etnologi og en professor i pædagogik om periodens indflydelse
Kultur
11. september 2020
’Den knusede Ponce-bolle’. Enkeltbladstryk fra 1772, som skildrer det pøbelstormløb på Københavns bordeller, der finder sted efter kuppet mod Struensee - en opsigtsvækkende voldsom begivenhed, der kendes som ’Udfejelsesfesten’.

’Den knusede Ponce-bolle’. Enkeltbladstryk fra 1772, som skildrer det pøbelstormløb på Københavns bordeller, der finder sted efter kuppet mod Struensee - en opsigtsvækkende voldsom begivenhed, der kendes som ’Udfejelsesfesten’.

’Grov Konfækt’/Gyldendal

Tine Damsholt

Tine Damsholt er professor MSO i etnologi på Saxo-instituttet på Københavns Universitet, hvor hun blandt andet forsker i nationale, patriotiske, republikanske og demokratiske diskurser i 17-1800-tallets og nutidens Danmark.

– Hvilken indflydelse havde Trykkefrihedstiden på folkestyret?

»Trykkefrihedstiden var i høj grad med til at forstærke den ambivalens i forhold til den offentlige mening, som allerede eksisterede i Danmark. Der var både stor tiltro til, at den offentlige diskussion om samfundets indretning kunne bidrage positivt og samtidig en dyb mistillid til pøblens smædeskrifter. Og selvom ytringsfriheden hurtigt blev indskrænket igen efter Struensees fald, får man især efter kronprins Frederik 6.’s lille statskup i 1784 en opfattelse af enevælden som opinionsstyret. Kongen er enevældig, men han lytter til opinionen og udformer sin politik på baggrund af den. Den offentlige mening og debat bliver dermed helt central for den danske opfattelse af demokrati.«

– Hvordan giver det sig til udtryk?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her