Grov konfækt
Læsetid: 13 min.

Tre vilde år med trykkefrihed i 1700-tallet bød på shitstorme, samfundskritik og masser af intriger

Som det første land eksperimenterede Danmark fra 1770-73 med udstrakt ytringsfrihed. Det åbnede døren for mangfoldige ytringer af forskellig kvalitet – men der skulle gå 250 år, før forskere fik øjnene op for Trykkefrihedstidens perspektiver
Ulrik Langen (t.h.) og Frederik Stjernfelt er to af de tre forfattere bag værket 'Grov Konfækt', der handler om et overset eksperiment med ytringsfrihed i Danmark fra 1770-73.

Ulrik Langen (t.h.) og Frederik Stjernfelt er to af de tre forfattere bag værket 'Grov Konfækt', der handler om et overset eksperiment med ytringsfrihed i Danmark fra 1770-73.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
11. september 2020

Højst uventet besluttede Christian 7. i 1770 at afskaffe censuren i det ganske rige. Det skete med et pennestrøg i et henkastet notat, som 14. september blev omsat til en forordning med retskraft: Som den første stat i verden indførte Danmark-Norge uindskrænket trykkefrihed. Og nok så opsigtsvækkende blev indførelsen af formel ytringsfrihed – dvs. afskaffelsen af forudgående censur – i første omgang også fulgt op af en i praksis hidtil uset og omfattende materiel ytringsfrihed, dvs. af efterfølgende ansvarsfrihed for ytringer.

Besynderligt nok har denne usædvanlige, korte og intense periode frem til i dag været et overset kapitel i Danmarkshistorien. Først med udgivelsen af pionérværket Grov Konfækt I-II, skrevet af de tre forskere Henrik Horstbøll, Ulrik Langen og Frederik Stjernfelt er den blevet systematisk gennemlyst og perspektiveret. Mandag udkommer de to bind – præcis 250 år efter trykkefrihedens indførelse. Information har talt med med de to sidstnævne om, hvad vi kan lære af den unikke epoke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ligesom den dybe tallerken, er oplysningstiden og trykkefriheden næppe nået Danmark uden tilrejsende - som fx. Struensee, Schmettau og andre.

Absolut relevant selv i vores tid hvor ytringsfriheden lider under fortolkninger af sandheden.

steen ingvard nielsen

Ytringsretfærdighed.
Her er et godt eksempel på en ret informativ overskrift. I Information. Dog uden endnu at have læst artiklen, med fuldt overlæg, kan man sige at den kan dække over den gamle ulmende ballade om ytringsfrihed. Atså hvis man ikke må fornærme eller udlevere folk, så er man begrænset i sin ytringsfrihed. Vi er nødsaget til, at kunne skældne hvad der er krænkende skriftlig adfærd og hvad der ikke er. Vi er nødsaget til, at spørge: føler den person jeg henvender mig til sig krænket, så kan det aldrig være mit behov for at ytre mig der overtrumfer alt, så må det være op til modtageren, at bedømme om der er tale om en krænkelse og modtagerens ret til at føle sig krænket, der går forud for afsenderens krav på ytring.

steen ingvard nielsen

Kan de stolte gamle dagblade, være nødsaget til selv at firmulere sig en etik omkring skriftlige ytringer, som tilfældet f.eks. var med Lisbeth Knudsen på Berlingeren, i sin tid, for, at klare sig i konkurrancen med de sociale medier? Evt!

steen ingvard nielsen

Rat-sikkerhed.
Og som det er tilfældet ude i trafikken, så har den der kører forest næsten altid ret for den der kører bagerst har bedre overblik, kan bestemme farten og afstanden til den foran.

steen ingvard nielsen

Postulat
Rune Lykkeberg, nævner i sin, i øvrigt meget interessante bog: Vesten mod vesten, menneskerettigheds traktaten. og tankevækkende nok, så er den faktisk, i sig selv, blevet Science Fiktion.
Eksempel: Adam Holm Journalist og historiker, lavede et eksperiment. Han lagde sig midt i spektret meningsmæssigt,
Så blev han angrebet fra begge sider, på en gang.
Hver eneste dag ser vi og hører om folk der bliver angrebet, hvis de ytrer sig.
Politikere, fagfolk, Gud og hver mand.
Lige meget hvad de ytrer sig om, kan de med stor sandsynlighed blive overfaldet. Jeg påstår, at vi ikke har hverken ytringsfrihed eller menneskerettigheder i Vesten, længere. og i værste fald heller ikke demokrati.

steen ingvard nielsen

Hvorfor?
Hvis man ikke kan føre parlamentarisk kontrol med efterretningsvæsnet, son det jo desværre har vist sig at vi ikke i tilstrækkelig grad kan i Danmark. Så kan man jo i princippet forstille sig, at man kan bruge dette væsen eller uvæsen, til at belure politiske modstandere, man kan sikkert også bruge det til industri spionage eller man kan ikke garantere borgernes rettigheder, for man ved ikke om de bliver krænket eller ej.