Interview
Læsetid: 2 min.

Asger Schnack: Pia Juul genopfandt poesien for hver ny bog

Pia Juul var ifølge forfatter og forlægger Asger Schnack en sjældent original digter, hvis poesi formåede at trække tæppet væk under sig selv og alligevel blive stående. Og så var hun en af hans bedste venner
Pia Juul gentog aldrig bare en metode, som hun allerede havde brilleret i. Det var nyt, hver gang hun skrev. Det er meget sjældent, siger forfatter Asger Schnack om Pia Juul.

Pia Juul gentog aldrig bare en metode, som hun allerede havde brilleret i. Det var nyt, hver gang hun skrev. Det er meget sjældent, siger forfatter Asger Schnack om Pia Juul.

Simon Skipper

Kultur
3. oktober 2020

En af Danmarks største digtere og prosaister, Pia Juul, døde efter kort tids sygdom onsdag, 58 år gammel.

Hun har udgivet børnebøger, noveller, essays og dramatik og er særligt kendt for digtsamlingerne En død mands nys fra 1993 og sagde jeg, siger jeg fra 1999 samt romanerne Mordet på Halland (2009) og Dengang med hunden (2015). Hendes sidste digtsamling blev Forbi fra 2018. Vi har talt med en række af de forfattere, der kendte hende. Her er det Asger Schnack:

– Hvad vil du især huske Pia Juul for?

»Hun har været en af mine bedste venner i mange år. Jeg har kendt hende siden hendes debut. Jeg var konsulent på hendes første bog, og siden da har vi haft et venskab ved siden af det faglige. Hun var en meget omfavnende person og åben og virkelig skarp i replikken.

Hun havde det der sammensatte element i sin tale, som også kendetegner digtene. De er hele tiden flertydige, der er aldrig noget banalt eller sentimentalt. Der er altid en dobbelthed, der trækker tæppet væk under sig selv, men alligevel bliver digtene stående. Det er et helt magisk træk, som man oplever, når man læser dem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marianne Ljungberg

"Det er et helt magisk træk, som man oplever, når man læser dem"
Asger Schnack

Nemlig! Henrik Ljungberg