Af banen, her kommer Obama

Barack Obamas memoirer rammer den 17. november bogverdenen med en tyngde, der banker selv tunge litterære priser ud af kalenderen. Det og meget mere kan du læse om i denne uges Bogkort
Barack Obamas kommende memoirer, A Promised Land, har et førsteoplag på ikke mindre end tre millioner eksemplarer og har ryddet den litterære kalender. Her klapper præsidenten af sine tilhængere efter sin afskedstale den 10. januar 2017.

Barack Obamas kommende memoirer, A Promised Land, har et førsteoplag på ikke mindre end tre millioner eksemplarer og har ryddet den litterære kalender. Her klapper præsidenten af sine tilhængere efter sin afskedstale den 10. januar 2017.

Joshua Lott

Kultur
2. oktober 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.
 

FRANKRIG

Rimbaud og verlaine i limbo

For to uger siden beskrev jeg på denne plads et initiativ, der forsøger at få flyttet de jordiske rester af digterne (og narkobøsseelskerne) Arthur Rimbaud og Paul Verlaine til den franske stats allerfineste hvilested, Panthéon i Paris. Over 5.000 personer, deriblandt den nuværende og flere tidligere kulturministre, har foreløbig underskrevet anmodningen.

Men beslutningen ligger enerådigt hos præsident Macron. Men ikke alle er glade: Der er nu en ‘modanmodningsunderskriftsindsamling’ i gang (med foreløbig knap 500 underskrivere), der hævder at de to digtere var ’for frie’ til Panthéon, at de ’vendte samfundet ryggen’ og var ’forelskede i friheden, og det i sådan en grad, at de gjorde overskridelse til en livsstil’. Foreningen Les Amis de Rimbaud er også modstandere. Man advarer præsidenten mod at gå i ’den politiske korrektheds fælde’.

USA & KINA

Fem senatorer frem for en netflix

For fire uger siden beskrev jeg på denne plads, hvorledes Netflix har tænkt sig at filmatisere den kinesiske forfatter Liu Cixins science fiction-trilogi The Three-Body Problem. Nu har fem amerikanske senatorer sendt et brev til streamingselskabet, hvor de beder dem genoverveje deres beslutning på baggrund af et svar angående uighurerne, som den kinesiske forfatter afleverede i et interview med The New Yorker sidste år. Han sagde: »Vil du foretrække, at de hakker folk i stykker på banegårde og skoler ved terrorangreb?

Om noget, så hjælper regeringen deres økonomi og løfter dem ud af fattigdom. Hvis man løsner grebet bare en smule, ville følgerne være skræmmende.« De fem senatorer, alle republikanere og anført af Marsha Blackburn fra Tennessee, mener at Netflix’ filmatisering af et værk af en forfatter bag sådanne kommentarer, er en utilbørlig normalisering af et igangværende folkemord.

USA

Digter prist

Den amerikanske digter Nikky Finney har modtaget 100.000 dejlige dollars og den såkaldte Wallace Stevens Award for sit livsværk. Det var en jury under Academy of American Poets, der uddelte prisen og priste Finney for hendes »indædte moralske position« og som en »skjald for den afrikanske diaspora«. Hun er kendt for digtsamlinger som Rice og Head Off & Split (der modtog en National Book Award i 2011).

UGENS 10 BØGER

Niks-biks nobel

På torsdag, om en lille uge, bliver årets modtager af Nobelprisen i litteratur offentliggjort, og de rituelle artikler, om hvem der burde have den, flakser allerede rundt på redaktionsmøderne og i telefonrørene hos diverse forfattere og litterater. Ugens bogliste er bøger af døde forfattere, der ifølge mit inderligt begrænsede, fordomsfulde og alt for ubelæste subjekt burde have haft den, men aldrig fik den.

  1. Jorge Luís Borges: Fiktioner (oversat af Peter Poulsen)
  2. Virginia Woolf: Til fyret (oversat af Merete Ries)
  3. James Joyce: Ulysses (oversat af Karsten Sand Iversen)
  4. Anton Tjekhov: Om kærligheden – og andre noveller (oversat af Jan Hansen)
  5. Ursula K. Le Guin: Altid hjem (oversat af Karsten Sand Iversen)
  6. Chinua Achebe: Som vinden blæser (oversat af Thomas Harder)
  7. Julio Cortázar: Hinkeleg (oversat af Rigmor Kappel Schmidt)
  8. Sylvia Plath: Glasklokken (oversat af Olga Ravn og Mette Moestrup)
  9. Philip K. Dick: Ubik (oversat af Jannick Storm)
  10. Gertrude Stein: Ømme dupper (oversat af Peter Laugesen)

USA & DE ANGLOFONE LANDE

Dyt båt, her kommer Obama

Tirsdag d. 17. november udkommer Barack Obamas memoirer A Promised Land. Første oplag er på 3 (tre!) mio. (millioner!) eksemplarer. Det er så stor en begivenhed, at udgivelsen som et andet sort hul forventes at gravitationstrække al kommerciel litterær opmærksomhed til sig. Derfor har Bookerpriserne – ligeledes en tung kommerciel, litterær begivenhed – besluttet at flytte deres vinderannoncering to dage frem, til om torsdagen.

I forvejen ligger annonceringen af The National Book Awards om onsdagen. Decideret kommerciel anglolitterær trafikprop. Men Obama er så åbenbart den tungeste dytbil på litteraturmotorvejen, så de øvrige, måske trods alt mere ’litterære’ (næsten et nedsættende ord, når vi kommer op i de stratosfærer af the publishing business), båttrafikanter må humme sig.

ZAMBIA, ENGLAND & USA

Hatten af for Namwali Serpell

Den zambiansk-amerikanske forfatter Namwali Serpell er blevet tildelt den tungeste af de britiske science fiction-priser, The Arthur C. Clarke Award, på 2.020 pund, for sin debutroman The Old Drift. Sidste års vinder, Tade Thompson, har følgende at sige om sin tronraners udgivelse: »Endelig en bog, der anerkender, at afrikaneren lever med det fantastiske og det hverdagslige. Endelig en afrikansk bog med indiskutabel universalitet. Serpell har skabt noget samtidig særligt zambiansk og generelt afrikansk. The Old Drift er alt det, som fiktion bør være og alt, hvad vi, der skriver, stræber mod. Hatten af. En velfortjent vinder.«

USA

Det årlige litterære ungdomslandshold

Hvert år udnævner The National Book Foundation sine ’5 under 35 Honorees’, fem skønlitterære forfattere, som er under 35 år gamle, og hvis debutværker er særligt lovende. De fem i år (plus titlen på deres bøger) er: K-Ming Chang: Bestiary, Naima Coster: Halsey Street, Raven Leilani: Luster, Fatima Farheen Mirza: A Place for Us og C Pam Zhang: How Much of These Hills Is Gold. For første gang er alle fem honoratiores kvinder med anden pigmentkulør end øf. Præsentationsceremonien bliver digital (som så meget andet i denne røvsyge coronatid) under auspicierne af Miami Book Fair (som jeg er bange for også kommer til at foregå stort set afkoblet fra den fysiske virkelighed).

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her