Interview
Læsetid: 7 min.

»Det, vi behøver, er intet mindre end et frontalangreb på USA’s 250 år gamle civilreligion«

USA’s præsidentvalg på tirsdag kan være amerikanernes sidste chance for at vælte Trump ad demokratisk vej, siger den russisk-amerikanske forfatter og journalist Masha Gessen, som er aktuel med bogen ’Surviving Autocracy’
Der findes i dag en rig fauna af intellektuelle, som skriver og tænker kritisk omkring Trump, fortæller Masha Gessen, som er mest bekymret for, at den bredere offentlighed endnu ikke har fået øjnene op for situationens alvor.

Der findes i dag en rig fauna af intellektuelle, som skriver og tænker kritisk omkring Trump, fortæller Masha Gessen, som er mest bekymret for, at den bredere offentlighed endnu ikke har fået øjnene op for situationens alvor.

Hossein Salmanzadeh/ Ritzau Scanpix

Kultur
30. oktober 2020

Masha Gessen er ikke hvem som helst. Den russisk-amerikanske journalist og forfatter, der er opvokset i henholdsvis Sovjetunionen og USA, er måske nok mest kendt for at være en hård kritiker af den demokratiske tilbagegang i Rusland og af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Gessen bor i USA og er en markant debattør og skribent for magasinet The New Yorker, og i sin seneste bog, Surviving Autocracy, udvider Gessen kritikken til også at gælde USA og den amerikanske præsident, Donald Trump.

– Du kalder Donald Trump for en ’autokrat in spe’ – ud fra hvilke kriterier?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Den triste mulighed for "four more years", må i det mindste give USA så mange revner i lakken, at amerikanerne selv bliver i stand til at se, at unionens fundament og struktur er dårligt ingeniørarbejde.

Indtil for få år siden, blev den skandinaviske model faktisk jævnligt nævnt som rollemodel i staterne. Dette virke pludselig meget fjernt efter Trumps første skamridt. Det splittede lands styrtdyk mod den moralske sump, ender forhåbentlig med, at befolkningen rejser sig, og kræver forandringer, tilbage til -, eller måske snare frem til ansvarlighed og anstændighed.

Den dårlige nyhed er, at den kamp kan blive lang og trang. Militsgrupper står parat, som vi kender det fra alverdens bananrepublikker, og den interne uro, kan, hvis den bryder ud, hurtigt give plads til andre magtfulde nationer, der kun venter på en ledig hovedrolle på den internationale scene.

Og vi står magtesløse, fordi vi i over et halvt århundrede, har parkeret al magten og æren hos USA. Europa, kan knap stå på egne ben. Måske bliver vi tvunget til at lære det igen, på den hårde måde?