Bogkort: Stor, international litteraturfestival trækker sig fra Abu Dhabi efter voldtægtsforsøg

Litteraturfestival-imperiet Hay Festival er ramt af flere skandaler, der er blevet uddelt en masse priser, og så har ’spor og aura’ ledt os ind i internettets labyrint
Emiratisk minister for tolerance og medlem af kongefamilien Sheik Nahyan bin Mubarak al Nahyan anklages for voldtægtsforsøg på lederen af den emiratiske version af litteraturfestivalen Hay, Caitlin McNamara. Hay Festival har meddelt, at man suspenderer Hay i Abu Dhabi, til sheiken er fjernet fra sin post.

Emiratisk minister for tolerance og medlem af kongefamilien Sheik Nahyan bin Mubarak al Nahyan anklages for voldtægtsforsøg på lederen af den emiratiske version af litteraturfestivalen Hay, Caitlin McNamara. Hay Festival har meddelt, at man suspenderer Hay i Abu Dhabi, til sheiken er fjernet fra sin post.

Kamran Jebreili

Kultur
30. oktober 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

WALES & VERDEN, IRL & ONLINE

Hay 1: Intro

Hay-festivalerne er det tætteste, man kommer på et multinationalt imperium inden for genren litteraturfestivaler; morfestivalen i Wales har aflæggere i Columbia, Mexico, Spanien, Kroatien, Abu Dhabi og flere andre steder. Hay (navngivet efter Hay-on-Wye, landsbyen, hvor morfestivalen foregår) er et veritabelt flødeskumshorn af verdensberømte forfattere: De vælter rundt som maddiker i et månedgammelt griseådsel. I år har de fleste versioner af dette ’åndens Woodstock’ været flyttet online. Men ud over at være ramt af corona er Hay i år også blevet decideret skandaleramt ...

ENGLAND & DE FORENEDE ARABISKE EMIRATER

Hay 2: Sheikvoldtægt

En af Hay Festival-aflæggerne er i De Forenede Arabiske Emirater, i Abu Dhabi, hvilket har været kontroversielt på grund af Emiraternes anstrengte forhold til ytringsfrihed, kvinderettigheder med videre.

Og nu ser det ud til, at Hay Abu Dhabi er en saga blot: For små 14 dage siden trådte Caitlin McNamara (32), hidtidig leder af den emiratiske version af festivalen frem i et interview med The Times med en anklage om et voldtægtsforsøg mod hende.

Forbrydelsen skulle være sket på valentinsdag (suk) på en privat ø, og forbryderen skulle være den emiratiske minister for tolerance (dobbelt suk) og medlem af kongefamilien Sheik Nahyan bin Mubarak al Nahyan (69). Allerede dengang i februar meldte McNamara forbrydelsen til det stedlige britiske konsulat, der rådede hende til at forlade landet frem for at søge retfærdighed i Abu Dhabi, da det dernede er en forbrydelse at anklage de kongelige for en forbrydelse (tripelsuk). Hun meldte senere voldtægtsforsøget til politiet i London.

Efter at hun trådte frem, har sheiken gennem sin advokat i London benægtet anklagerne. Hay Festival-organisationen har meddelt, at man suspenderer Hay i Abu Dhabi, til sheiken er fjernet fra sin post. McNamara har via sin advokat udtrykt sin skuffelse over den manglende støtte fra den engelske regering og forsøger nu at få Sheik Nahayan retsforfulgt under international lov.

WALES

Hay 3: Mobning

Hay-festivalerne blev i sin tid grundlagt af ægteparret Norman og Rhonda Florence og deres søn Peter, som siden har været leder (’director’) af foretagendet, men 1. oktober i år blev han suspenderet og siden sygemeldt på grund af anklager om mobning eller arbejdspladschikane.

Festivalens daglige leder (’chair’), Caroline Michel, har meddelt, at Florence er suspenderet, indtil deres interne sagsbehandling er overstået, men har ellers påkaldt sig tavshedspligt. Der er ikke nogen forbindelse mellem de to skandalesager.

Ugens 10 bøger: Spor og aura

Forleden spurgte filosoffen Peter Tudvad ud på et socialt medie efter den danske oversættelse af en passage fra en bestemt bog (denne uges boglistes første). Citatet var dette: »Spor og aura. Sporet er tilsyneladelsen af en nærhed, hvor fjernt det end er, som efterlod det. Auraen er tilsynekomsten af noget fjernt, hvor nært det end er, som fremkalder den. I sporet får vi fat i tingen; i auraen bemægtiger den sig os.« Resten af bøgerne på ugens liste fandt jeg ved at følge den første bog ind i internettets labyrint.

  1. Walter Benjamin: Passageværket (oversat af Henning Goldbæk)
  2. Friedrich Nietzsche: Tragediens fødsel (oversat af Isak Winkel Holm)
  3. Friedrich Nietzsche: Den muntre videnskab (oversat af Niels Henningsen)
  4. Svetlana Aleksijevitj: Bøn for Tjernobyl (oversat af Katja Hansen Volkova)
  5. Alina Bronsky: Baba Dunja og kærligheden (oversat af Jakob Jonia)
  6. Antoine Choplin: Efter mørkets frembrud (oversat af Anne Marie Tetevide)
  7. Theodor W. Adorno: Minima Moralia: Refleksioner fra de beskadigede liv (oversat af Nina Lautrup-Larsen og Arno Victor Nielsen)
  8. Hannah Arendt: Menneskets vilkår (oversat af Christian Dahl)
  9. Jürgen Habermas: Politisk filosofi: udvalgte tekster (oversat af Hanne Roswall Laursen)
  10. Jürgen Habermas: Teknik og videnskab som ’ideologi’ (oversat af Henning Vangsgaard)

TYSKLAND & INDIEN

Fredspris til Amartya Sen

Den indiske økonom og filosof Amartya Sen er blevet tildelt den såkaldte Friedenspreis des Deutschen Buchhandels for sin tænkning omkring spørgsmålet om social retfærdighed i samfundet.

I sin motivering skriver juryen blandt andet, at de »har valgt at hylde en banebrydende forsker, som i årtier har adresseret spørgsmål om global retfærdighed, og hvis arbejde med at bekæmpe social ulighed i uddannelse og adgang til sundhed er så relevant som nogensinde. Blandt Sens vigtigste bidrag er tanken om at værdisætte et samfunds rigdom ikke kun efter økonomiske parametre, men også ud fra udviklingsmulighederne for alle individer i samfundet, i særdeles de svageste medlemmer«.

Denne pris er blevet uddelt siden 1950 til en person, som har bidraget til fred, medmenneskelighed og mellemfolkelig forståelse. Tidligere vindere tæller navne som Svetlana Aleksijevitj, Margaret Atwood og Sebastião Salgado.

Det foregik (selvfølgelig) online, da den indiske økonom og filosof Amartya Sen fik overrakt Friedenspreis des Deutschen Buchhandels tidligere på måneden.

Det foregik (selvfølgelig) online, da den indiske økonom og filosof Amartya Sen fik overrakt Friedenspreis des Deutschen Buchhandels tidligere på måneden.

Arne Dedert

IRLAND & NORDIRLAND

Dublin Literary Award til Anna Burns

Rent pekuniært er International Dublin Literary Award med sine 100.000 britiske pund en af de tungeste litteraturpriser i verden. Årets vinder af de mange penge (og en nogenledes grim glasskål) blev den nordirske forfatter Anna Burns for romanen Milkman.

Dette års pris var den 25. af slagsen, og det er første gang, den går til en nordirsk forfatter, og fjerde gang, at en kvinde står øverst på den metaforiske skammel. Andre forfatterheste i væddeløbet, altså på den ti mand/kvinde lange kortliste, var blandt andre Tayari Jones, Olga Togarczuk, Tommy Orange og Esu Edugyan. Indstillingerne til denne pris foretages af biblioteker i hele verden.

ANGLOFONE LANDE

Historiepris kortliste

Mere prisnyt: Cundill History Prize er en pris, der gives til en bog, der på fremragende vis formidler historisk stof på engelsk. Vinderen får 75.000 dollar, og de to næstenvindere får hver 10.000 dollar. Den lange liste er netop blevet barberet ned til den korte af slagsen på kun tre stykker, og vi er således nået hen til punktet, hvor der er gysser til alle.

De tre forfattere og deres bogtitler er: Vincent Brown: Tacky’s Revolt: The History of an Atlantic Slave War; William Dalrymple: The Anarchy: the Relentless Rise of the East India Company og Camilla Townshend: Fifth Sun: a New History of the Aztecs. Den endelige vinder annonceres ved en todages festival (tør man gætte på, at den bliver online?) i begyndelsen af december.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her