Interview
Læsetid: 12 min.

Don DeLillo: »Tænk, hvis alle vores skærme blev sorte«

Don DeLillo er en af de helt store litterære mestre i Vestens tilstand. I ny kortroman forestiller han sig, at samfundet rammes af et omfattende teknologisk blackout – og af en undtagelsestilstand, der kan ligne den, vi lever under i pandemiens tid
Han har en fornemmelse af teknologiens skrøbelighed som ingen anden romanforfatter og en fascination af teknologiens magt og grænser, siger forfatter Colm Tóibín om DeLillo.

Han har en fornemmelse af teknologiens skrøbelighed som ingen anden romanforfatter og en fascination af teknologiens magt og grænser, siger forfatter Colm Tóibín om DeLillo.

Loic Venance

Kultur
30. oktober 2020

Hen over 17 romaner har Don DeLillo-fans kunnet tage bestik af forfatterens helt særlige evne til at opfange de seismiske rystelser, som ingen andre forfattere formår at registrere på samme måde. Foruroligende forudanelser er en central del af kontrakten med hans læsere.

I tråd med dette varemærke er også timingen for DeLillos nye bog, The Silence, på alle måder ekstraordinær. Sidste punktum satte han i marts, mens New York – hans fødeby, hvor han stadig bor – var i gang med at lukke helt ned. Herefter smeltede fakta og fiktion sammen.

Handlingen er henlagt til 2022. Romanen skildrer en verden, hvor alle endnu er mærket af »virussen, sygdommen, de lange marcher gennem lufthavnsterminaler, ansigtsmaskerne og de mennesketomme gader«. Det er en verden, hvor folk har indrettet sig på det »halvmørke«, der skildres på de første sider med beskrivelser af øde bylandskaber og fyldte hospitaler, som det nye vilkår.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her