Essay
Læsetid: 4 min.

Dorothea Langes madonnafoto blev et ikon for Depressionen og viste fattigdommen i 1930’ernes USA

Med sit dokumentariske foto af en fattig, kvindelig landarbejder skildrede Dorothea Lange 1930’ernes depressive USA og gav landets aviser noget at skrive om. I ny serie op til det amerikanske præsidentvalg skriver Informations kunstkritikere om de vigtigste politiske kunstværker fra USA
Kultur
17. oktober 2020
I 1936 tog Dorothea Lange fotografiet ’Migrant Mother’ af en 32-årig mor til syv.

I 1936 tog Dorothea Lange fotografiet ’Migrant Mother’ af en 32-årig mor til syv.

Everett Collection/Shutterstoc

Mens en ny økonomisk recession truer USA, har Museum of Modern Art (MoMA) vist en omfattende udstilling med fotografier af den amerikanske fotograf Dorothea Lange (1895-1965). Heriblandt hendes verdensberømte fotografi, Migrant Mother fra 1936, der er blevet et ikonisk billede på USA i økonomisk krise – et sort-hvidt billede af en nødstedt kvinde og tre små børn i en ærteplukkerlejr i Nipomo, Californien.

Den første gang jeg selv stødte på fotografiet, var på kunsthistoriefaget på universitetet. Jeg fulgte et kursus om fotografi, og i første time gennemgik vi fotografiets historie, også dokumentarfotografiets, der for alvor først konstituerede sig som genre i 1930’erne, blandt andet med Dorothea Langes arbejde.

Jeg har stadig mine noter fra dengang. »Hun er så smuk midt i al elendigheden,« har jeg noteret. Og det er faktisk en meget god overskrift for Dorothea Langes dokumentaristiske arbejde under Depressionen i USA. Hun portrætterede de fallerede og fattige, men altid med en vis værdighed. I et smukt lys så at sige.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Frederiksen

Se også Søren Mørch’s “Vældige Ting - 63 fortællinger om verden, som den er” fra 2009. Historien bag billedet gennemgås detaljeret over fem sider med et væld af interessante oplysninger. Kan varmt anbefales.

Daniel Joelsen, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Men er det OK, at bare fordi det er en kvinde med (oven i købet 3 stk) barn, at fortolke det som et madonnabillede? Det er en stereotyp at alle mødre er madonnaer ;-) og lukker af for Fru Thompson egen relgion. Det gør ikke nøden og apatien, som læses i hendes billede - eller vores empati mindre.
JLSchou

jens peter hansen

Jeg husker billedet fra bogen: The Family of Man et pragtværk fra midten af halvtredserne, med så mange fantastiske billeder af mennesker og natur at man som 10 årig blev bjergtaget og fortryllet. Den var kun i sort hvid, tror jeg nok. Det var min ældste søster der havde fået den eller købt den. Et pragtværk!