Kommentar
Læsetid: 7 min.

Erik Skyum-Nielsen gør status over naturdigte: Naturen taler tilbage

Naturen tvinger digterne til at udvide deres sproglige formåen og vise os en verden i forandring. Erik Skyum-Nielsen drager konklusioner af sin serie i 20 afsnit med analyser af danske naturdigte
Naturen tvinger digterne til at udvide deres sproglige formåen og vise os en verden i forandring. Erik Skyum-Nielsen drager konklusioner af sin serie i 20 afsnit med analyser af danske naturdigte

Sofie Holm Larsen

Kultur
16. oktober 2020

Siden begyndelsen af juni har Informations læsere gennem 20 uger kunnet følge danske digteres beskrivelser af naturen og har kunnet få dem analyseret og udlagt i lige så mange nærlæsninger. Serien slutter i dag, hvilket bør give os anledning til forsøgsvis at drage nogle konklusioner.

Den første er, at når poetiske tekster bruger den ydre natur som materiale – idet man ved ydre natur forstår det hele, intet mindre: planter, pattedyr, insekter, fugle, fisk, men også søer og åer, hav, stjerner og himmel – vil der altid være tale om andet og meget mere end beskrivelse og betragtning.

Digterne har i hvert enkelt tilfælde en styrende hensigt med at vælge sig et stykke natur; denne skal hele tiden bruges til et eller andet og belemres med poetens forestilling om, hvad der er natur, i betydningen: verdens sande væsen, tingenes sande beskaffenhed; men det har i de 20 eksempler været påfaldende, at beskrivelserne veg for noget andet, som bedst kan indkredses med ord som betagelse og benovelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kenneth Krabat

tilbage
ud i vinden
for at kunne ryge,