Essay
Læsetid: 12 min.

Familie, kærlighed og krise er tilbage i nordisk litteratur

Med en kredsen om identitetskrise, bearbejdning af traumer, en nærtståendes død, familiekriser, kærlighed, parforhold og sorg tegner der sig en tydelig tendens til fokus på det nære i de værker, der er nomineret til årets Nordisk Råds Litteraturpris, der uddeles på tirsdag. Her et signalement af den nordiske litteratur anno 2020 og af den nordiske identitet
Kultur
23. oktober 2020
Med en kredsen om identitetskrise, bearbejdning af traumer, en nærtståendes død, familiekriser, kærlighed, parforhold og sorg tegner der sig en tydelig tendens til fokus på det nære i de værker, der er nomineret til årets Nordisk Råds Litteraturpris, der uddeles på tirsdag. Her et signalement af den nordiske litteratur anno 2020 og af den nordiske identitet

Dalva Skov

13 værker, 4,9 kg eller 2.939 sider. Uden overspring eller lette genveje, men side for side har jeg i den forgangne uge bevæget mig igennem alle de nominerede værker til Nordisk Råds Litteraturpris 2020. En fysisk, udmattende præstation, ja, men også tilfredsstillende.

At læse på den måde er at bevæge sig på tværs af landegrænser og sprog og synkront være til stede i forskellige kulturer samtidigt. De 13 værker, nøje udvalgt af de enkelte landes litteraturkomiteer, er indlejret i de nationale kulturer og litteraturer, samtidig med at de er præget af andre traditioner og værker og peger ud mod andre verdener.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marianne Ljungberg

Peter Nielsen, hvornår har stor litteratur ikke meddelt hvad det vil sige at være et menneske?

Henrik Ljungberg