Filmen ’Druk’ er baseret på en falsk teori, og TikTok giver Fleetwood Mac et viralt rygstød

Berlingske Media møder Radio LOUD. En Fleetwood Mac-klassiker møder TikTok. Af anden bemærkelsesværdig lyd kan nævnes rapperen Sulkas nye single »Babushka«. Og så kan kulturredaktionen i denne uge afsløre, at teorien bag plottet i hitfilmen ’Druk’ slet ikke er en teori
Finn Skårderuds teori om, at mennesket er født med en halv alkoholpromille for lidt i blodet er plottet i Thomas Vinterbergs ’Druk’, men det er slet ikke en teori, forklarer Skårderud. Det var blot noget, han muntert skrev i forordet til en vinbog, som siden blev forvansket af dårlige journalister.

Finn Skårderuds teori om, at mennesket er født med en halv alkoholpromille for lidt i blodet er plottet i Thomas Vinterbergs ’Druk’, men det er slet ikke en teori, forklarer Skårderud. Det var blot noget, han muntert skrev i forordet til en vinbog, som siden blev forvansket af dårlige journalister.

Henrik Ohsten

Kultur
9. oktober 2020

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

En falsk drukteori

Peter Nielsen

Mange har allerede set Thomas Vinterbergs film Druk om fire gymnasielærere i forskellige grader af eksistentiel krise. Centralt i filmens plot er, at de fire påbegynder et eksperiment foranlediget af den norske psykiater Finn Skårderud, der har en teori om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet. Derfor skal de, for at komme i sync med sig selv og klare hverdagen, drikke, så de hele tiden holder en promille på mindst en halv.

Jeg synes det lyder bizart, så jeg spørger Finn Skårderud, der er en god ven af avisen, hvad det er for teori, og han melder tilbage, at der slet ikke er nogen teori. Den halve promille er noget han muntert havde skrevet i forordet til en vinbog, som siden blev forvansket af dårlige journalister, der skabte ’teorien’ i norske aviser. Det blev siden et internetfænomen, som Skårderud forgæves forsøgte at dementere. Vinterberg har hentet det fra nettet, og vupti har du den falske teori som plot i Druk. Er der i øvrigt ikke et mønster her, Vinterberg? Festen viste sig jo også at være baseret på en falsk historie om incest.

Kunst for kunstens overlevelses skyld

Magnus Sabroe Bjernemose

I sidste uge annoncerede Londons Royal Opera House ifølge The Guardian, at de må ty til kunst for at redde kunsten. Eller rettere sagt: de må sælge et maleri for at holde skindet på næsen.

Til dét skal der selvsagt et maleri af en vis kaliber, og det må man sige, at det pågældende maleri Portræt af Sir David Webster af popart-mesteren David Hockney er. Maleriet er et bestillingsværk fra 1970’erne til ære for den portrætterede efter 25 års ledelse af selv samme opera, hvor det hænger i dag – lidt endnu da.

Vurderingen lyder på 11-18 millioner pund og i kombination med en donationsbøn til velmenende velgørere og hjælpepakkehjælp synes kulturinstitutionens fremtid at være sikret lidt endnu. Så er der bare tilbage at grue for de kulturinstitutioner og kunstnere, der ikke har nødkunst for millionbeløb tilovers: Hvilken fremtid går de mon i møde?

En tværgenerationel rap-skonnert

Ralf Christensen

Allerede på deres debutalbum Epoker fra i år var det et tværgenerationelt makkerskab skabt i hiphophimlen. Det understreges igen fredag, hvor rapperen Sulka og produceren Tue Track leverer den nye, forrygende single »Babushka«.

Det knirker og knager som en tomastet skonnert i havsnød, mens 21-årige Sulka finder sine egne versefødder at krydse det gyngende gulv på. »Jeg har en fintfølende lille, død pige indeni / Der ikke er typen der får skrevet sine rim / Af et svin.«

Det er søulke-hiphop med samplinger fra harmonika, akustisk guitar og løs stortromme, men også med et frækt 90’er-soulet omkvæd. Og med Sulka, der sågar skuespiller sig fra nuttet lillepigestemme og tilbage i sit dybe, normale stemmeleje – i en forrygende passus om mænd, der aldrig har mødt »en tøs, der har personlighed«. Og hvor hun ender med at observere: »Helt forkvaklet, se de vakler rundt med fakler på torvet.«

Har Krab købt katten i sækken?

Rasmus Elmelund

Med åbne øjne har mediekøbmand og Berlingske-direktør Anders Krab-Johansen købt en af nyere dansk mediehistories største fiaskoer. Sådan ser det i hvert fald ud udefra. Fra den 1. november ejer Berlingske Media 40 procent af Radio LOUD, der, siden kanalen vandt det famøse DAB-radioudbud, har mødt massiv kritik for snart sagt alting, og som uge efter uge ifølge Kantar Gallups målinger har nul lyttere.

Det er uvist, hvad prisen har været, men Anders Krab-Johansen udtaler til Berlingske: »Vi kan se talenter, der folder sig ud hos LOUD, og det vil vi gerne understøtte.« Om han pønser på at skabe et nyt Radio24syv, eller han snarere ser platformen som et (formentlig) billigt eksperimentarium for lyd og podcast, ved vi ikke, men vi følger spændt med.

Instagram fylder rundt

Magnus Sabroe Bjernemose

Den hyperpopulære app med over en milliard(!) aktive månedlige brugere fejrede ti-årsfødselsdag i tirsdags. Otte af de ti år har været under Facebooks vinger, efter Mark Zuckerberg gav en slik – i Silicon Valley penge – for appen i 2012: En milliard dollar. Øget angst og kropsusikkerhed hos unge brugere er ifølge kritikere mulige konsekvenser af at være på appen, hvor massiv overvågning er en oplagt tredje. Derfor: et forkølet hurra herfra.

Dreams 

Anna Von Sperling

Da du nok ikke hænger ud på TikTok skal du kunne stole på, at Information er på pletten, når der sker noget vildt derinde. Det er nu: I et 26 sekunders langt klip ser man en midaldrende mand med en tatovering af to fjer i hovedbunden køre på skateboard bag en bil til tonerne af Fleetwood Mac’s »Dreams«. Nathan Apodaca aka doggface208 drikker af en flaske tranebærjuice, og da Stevie Nicks lader linjerne »It’s only right that you should play the way you feel it« falde, mimer han dem ømt til kameraet. Klippet, der føles som det modsatte af coronaangst i oktober, er gået viralt og streamet mere end 50 millioner gange, og det evigt smukke nummer fra det legendariske album Rumours (1977), der helt magisk kan fremkalde alle følelser i verden, er i denne uge endt på Spotify’s »Top 40 most-played songs«. Du kan google dig frem til videoen, du kan gøre doggface208 kunsten efter som trommeslager Mick Fleetwood gjorde, eller bare gøre som mig og skamhøre Rumours.

 

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her