Essay
Læsetid: 10 min.

Forfatter: Måske gør lydbøger os bedre til at lytte til hinanden, naturen, stilheden

Vi vil gerne litteraturen, men har ikke fundet tid eller gidet eller orket eller kunnet, eller hvad ved jeg. Men når den kan lyttes, er det anderledes. Nogen kan tænke, at det er dovent, og at noget går tabt, når man ikke selv afkoder teksten som tekst. Men der er noget vundet ved, at mennesker, der ellers har opgivet litteraturen, har fundet en vej ind. Og der er også noget vundet for os, der skriver
Da Rebecca Bach-Lauritsen var barn, og hendes mor læste højt, kunne hun mærke lyden komme til sig gennem kroppen, når hun lænte sig ind mod hende. I dag skriver hun selv bøger og får ofte at vide, at de rigtig kommer til deres ret, når de bliver læst højt.

Da Rebecca Bach-Lauritsen var barn, og hendes mor læste højt, kunne hun mærke lyden komme til sig gennem kroppen, når hun lænte sig ind mod hende. I dag skriver hun selv bøger og får ofte at vide, at de rigtig kommer til deres ret, når de bliver læst højt.

Privatfoto

Kultur
30. oktober 2020

Jeg lytter, vi sidder i den lille grønne sofa, min mor læser højt. Vi har begge smækbukser på i cowboystof og en blå- og hvidstribet bluse, min mors striber er smalle, mine brede, jeg læner mig ind til hende, hun har armen om mig. I hendes skød ligger en bog, det er den blå med H.C. Andersens eventyr, jeg er fem år gammel.

Lyden forandres, når jeg læner mig ind til min mor, lyden kommer til mig gennem hendes krop, jeg hører efter, men det er ikke vigtigt for mig, det vigtige er lyden af min mors stemme, og min mor, hun er sådan en, der læser, og når jeg spørger hende i dag, hvordan hun har det, fortæller hun også om, hvordan personerne har det i den bog, hun er i gang med.

Så hun er nærværende, når hun læser, og jeg kan høre på hendes stemme, hvor vi er i historien, om det er roligt eller kritisk, hun følger med for os begge, og jeg håber, det aldrig stopper. Når min far kommer hjem, hører jeg det ikke på døren, der går, jeg hører det på ændringen i min mors stemme. Hendes opmærksomhed, der forsvinder fra sofaen og ud i entreen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

Lydbøger er for de ordblinde, og det er selvfølgelig fair, at man ikke kan læse, men stadig søger fortællingen og derved får sit behov for litteratur/eventyr opfyldt.

Der er INGEN, der foretrækker lydbøger, hvis de faktisk kan læse. Medmindre de har en fetich for mors stemme og den trygge lyd og varme modermælk, hvilket man næppe har som plus 5-årig, medmindre man er pervers.

Så lydbøger er for de perverse, eller de er for de uformående. Hvis du lytter til lydbøger, må du venligst gerne indrømme, at du tilhører en af disse to kategorier.

Er du pervers eller uformående?