Interview
Læsetid: 9 min.

Illustrator tager os i naturskole: »Jeg vil gerne kende alt på lige det her sted på kloden«

Illustrator Carl Christian Tofte tegnede engang sjældne fugle i Latinamerika. I dag er det danske naturtyper, han maler: »Jeg kan godt lide et sted, der ikke gør så meget væsen af sig, men som har en historie at fortælle«
Carl Christian Tofte har en gang været dybt inde i Amazonas på jagt efter fugle at tegne. Nu jager han motiver i en mose tæt på Lyngbyvejen.

Carl Christian Tofte har en gang været dybt inde i Amazonas på jagt efter fugle at tegne. Nu jager han motiver i en mose tæt på Lyngbyvejen.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
21. oktober 2020

Engang farede Carl Christian Tofte vild i Amazonas på en af sine mange ekspeditioner på jagt efter eksotiske fugle at forevige med kul og akvarel.

Det er noget mindre dramatisk at blive væk i Brobæk Mose, hvor man – om ikke andet – altid kan navigere efter brølet fra Lyngbyvej. Men det er ikke mindre spændende, mener Carl Christian Tofte.

For selv et relativt lille område kan rumme en række forskellige værdifulde naturtyper.

»Men det ser ikke helt ud som på luftfotoet,« råber han inde fra krattet, hvor han er kravlet ind på jagt efter et kildeudspring, han længe gerne har villet male.

Jeg har aldrig hørt om Brobæk Mose før, men en hurtig google på vej ud af døren viser, at den grænser op til Gentofte Sø, og at jeg også kunne have kendt den under dens folkelige navn, ’Insulinmosen’, da Nordisk Insulin Laboratorium engang brugte den som rekreativt areal for sukkersygepatienter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anna Sørensen

Hedder det ikke for vild? ;o)

Jo Anna, den faldt jeg også over; uheldig med en stavefejl i første sætning. Farede er noget grise gør.
Men det skal ikke skjule at det er fantastisk at læse Carl Christians evne til at iagttage, og have en holdning til det, han iagttager. Hans tegninger er en lang serie af kunstværker, fordi han både har evnen til at iagttage detaljer of gøre dem levende. Han siger han får en oplevelse af at tegne. Han evner endda at transformere oplevelsen til publikum. Gid Carl Christian må berige os med mange flere tegninger og gid han må appellere til mange unge kreative talenter.

Torsten Smith, Ete Forchhammer , Gitte Loeyche og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Jeg har en tegning af Carl Christian Toftes fugle - en ventehals - hængende på væggen i original, som min afdøde hustru anskaffede efter at have arrangeret en udstilling med ham på et bibliotek i Århus.
Tak til dig, Anna von Sperling, for at bringe Carl Christian Toftes natursyn og evner frem i lyset. Det er virkelig dejlig læsning.
Skjold Fink

Skjold Fink - en vendehals

Christian Moestrup Andersen

Det er rigtigt, at det tidligere ikke var korrekt dansk at skrive "farede". Men Dansk Sprognævn har nu accepteret datidsformen "farede".
Fra dsn.dk:
2. fare vb., -r, -de el. for, faret; fare forbi; fare op; fare vild

Anders Sørensen

Det undrer mig til stadighed, at folk ikke gider slå op i en ordbog, der jo dog trods alt findes lige 2 cm ved siden af dem på internettet, før de gør sig klog på påståede stavefejl.

Vi kunne også have undgået min kommentar.

Søren Kristensen

Måske lidt uden for emnet, men jeg plages til stadighed af irritation over at jeg lader mig irritere af studieværter, journalister og andre lærte og belæste som ikke kender forskel på lancering og lanciering ( i hvert fald når det kommer til udtale) af fx. lanceringen af en nyhed eller et nyt computerprogram. Hvad sprognævnet mener i den anledning og om de overhovedet har en mening nægter jeg at sætte mig ind i, alt den stund at Lansebærernes Kvadrille skal have lov til at have den betegnelse i fred, som den altid har haft: Les Lanciers. Punktum. Men om der bliver sagt "for" eller "farede" kan jeg derimod ikke hidse mig op over, ligesom jeg heller lade mig anfægte af et bil eller en hus. Der er det nemlig et spørgsmål om logik, hvor det er sproget der er på den forkerte side, mens børn og indvandrere sådan set har fat i den lange ende. En måske lidt lang indlæg, men du ved hvad jeg mener.

Jens Ole Mortensen

Forskellen på et foto og et maleri er at et maleri eller skitse er mere ærlig. Det ved man at kunstneren selv har konstrueret virkeligheden. Men - Et foto lyver mere end 1000 ord.
Af en eller anden grund elsker jeg natur og dyreskitser . De siger mig mere end naturfoto.
Og jeg arbejder selv med fotografering. Jeg er også fascineret af dyr og naturen. Men jeg gider ikke fotografere det. Med foto er man nødt til at søge det gode motiv frem for dokumentation.
Sådan føler jeg det. At jeg kan gå glip af naturen med et kamera. Man er hele tiden fokuseret på et godt motiv, frem for oplevelsen. Kunne jeg tegne sådan. Ville jeg medbringe skitseblok frem for kamera i naturen.

Anders Sørensen

@Søren Kristensen, det er helt cool, at du ikke lader dig hidse op af det, du ikke har forstand på. Måske du kunne lade den manglende ophidselse fylde mindre dog? Altså linjemæssigt.

Maria Francisca Torrezão

Vi mennesker er også natur (det har Dagbladet Information lært mig) så man kan vel sige at Michelangelo var bl.a. naturmaler ligesom Carl Christian Tofte.
Udover at mestre den menneskelige anatomi var han også en god iagttager af den menneskelige psyke og formåede med maleriet af Adam og skulpturen af David at udtrykke det senere berømte spørgsmål: at være eller ikke at være.
Adam er tilfreds med ikke at være andet end et flot stykke ler, hans kropssprog signalerer tydeligt: ”Nej Gud jeg orker ikke at røres af ånden. Jeg har tænkt mig at stene resten af mit liv og vil ikke engang række dig min lille finger”.
David derimod bliver af Michelangelo fanget i det afgørende øjeblik, hvor han beslutter sig til at handle - til at være. Hans krop stjæler billedet, men det er hans blik, som er den vigtigste detalje.
Har besluttet mig for at kæmpe mod mit Adam syndrom og som en anden David snart gå ud og undersøge eller måske i første omgang blot betragte denne for mig ukendte Brobæk Mose (jeg kan i det hele taget godt lide moser og det kunne være sjovt at støde på et par ugler, som jeg kan tegne). Tak for inspirationen.

Helene Brochmann

Fin artikel om vores lokale mose, der faktisk er Storkøbenhavns mest artsrige område, botanisk set, til trods for sin ringe størrelse! Men jeg ville gerne have set nogle af Carl Christian Toftes tegninger.

Christian, Anders. Tak for korrektionen. Jeg lægger mig fladt ned; - i min (for)tid blev en sådan stavemåde irettesat. Regler ændrer sig og jeg har gjort forfatteren uret (og skulle en eller anden skrive gjor(d)t med 'd', vil jeg huske at opdatere mig på dsn.dk, inden jeg gør mig klog).
Apropos Maria, - at tegne ugler. Carl Christians fugletegninger finder jeg så meget desto mere imponerende fordi levende fugle ikke kan sidde stille og de eventuelle døde modeller må gøres levende på tegningerne. Det kræver stor indlevelse.

Anders Sørensen

@Lars Schmidt, jeg vil godt understrege, at jeg ikke bekymrer mig om folk, der fejlstaver. Shit happens, different times. Men hvis man decideret påpeger en stavefejl, så burde man måske nok bruge 10-20 sekunder på at tjekke, om fejlen var en fejl.

Maria Francisca Torrezão

Ja (Lars Schmidt) det er imponerende. Jeg har med stor fornøjelse bladret i Carl Christian Toftes ”Tranedans”, ”Ørneflugt”, hvori 4-5 slags ugler optræder og sidder nu og kikker i ”Havens fugle – som jeg ser dem”. Ud over at være kunstner er Carl Christian Tofte ornitolog (står der på bagsideteksten af sidst omtalt bog).