Interview
Læsetid: 2 min.

Julie Sten-Knudsen: Pia Juul satte digtets vilje over alt andet

Pia Juul gav meget af sig selv både i sin lyrik og til andre forfattere, fortæller digter Julie Sten-Knudsen, der har haft hende som mentor det seneste halve år
Pia Juul var det, jeg ser som en ægte lyriker, der kunne åbne for en tilstand, hvor skriften løb afsted med hende, og hun overgav sig til den, siger forfatter Julie Sten-Knudsen.

Pia Juul var det, jeg ser som en ægte lyriker, der kunne åbne for en tilstand, hvor skriften løb afsted med hende, og hun overgav sig til den, siger forfatter Julie Sten-Knudsen.

Nanna Navntoft

Kultur
3. oktober 2020

En af Danmarks største digtere og prosaister, Pia Juul, døde efter kort tids sygdom onsdag, 58 år gammel.

Hun har udgivet børnebøger, noveller, essays og dramatik og er særligt kendt for digtsamlingerne En død mands nys fra 1993 og sagde jeg, siger jeg fra 1999 samt romanerne Mordet på Halland (2009) og Dengang med hunden (2015). Hendes sidste digtsamling blev Forbi fra 2018. Vi har talt med en række af de forfattere, der kendte hende. Her er det Julie Sten-Knudsen:

– Hvad vil du især huske Pia Juul for som menneske?

»Jeg vil huske hende for hendes varme, gavmildhed og humor, som også går igen i hendes digte. Selv om Pia Juul ikke nødvendigvis var en så offentlig person, murede hun sig ikke inde, for hun havde en lyst til at virke inden for litteraturen – blandt andet i Det Danske Akademi. Hun rakte ud til andre forfattere – også os yngre – for hun havde lyst til at være i samtale med os.«

– Hvad vil du huske hende for litterært?

»Jeg ser hendes forfatterskab som enormt stærkt. Pia Juul havde en enorm integritet til at skrive som sig selv. Hun fulgte sit eget spor og lod sig ikke påvirke af tidens luner. I alt hvad hun har lavet, har hun været sig selv og haft en tydelig stemme. Pia Juul var det, jeg ser som en ægte lyriker, der kunne åbne for en tilstand, hvor skriften løb afsted med hende, og hun overgav sig til den. Hun satte digtets vilje over alt andet, og hendes lyrik var som små eksplosioner, hvor teksten selv styrede, så den startede et sted og så for i sin egen retning. Det er helt særligt, og der skal meget til for at kunne skrive på den måde. Det er meget lykkeligt at læse, hvordan det hele tiden lykkes for Pia Juul.«

– Hvad har hun betydet for dit forfatterskab?

»For mig var hun et idol. Jeg så hende læse op første gang fra digtsamlingen sagde jeg, siger jeg. Det var et af mine første møder med oplæsninger, og det gjorde et vildt stort indtryk på mig. Jeg startede med at læse hendes værker i en ung alder, og hun har grundlæggende formet min forståelse af, hvordan man kan skrive.« 

»Det seneste halve år var hun min mentor. Hun har været gavmild med sin tid og sit engagement, som hun har investeret i mig og mit manuskript. Uden at sige så meget, kunne Pia Juul skubbe mig i de rigtige retninger. Hun kunne mærke, hvad der var brug for, så jeg kunne komme videre i min proces, og det kræver en stor intuition og finfølelse. Hun delte sine erfaringer med mig, og jeg føler, at jeg har mistet min åndelige vejleder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her