Interview
Læsetid: 13 min.

Kirsten Justesen: Man bliver uforskammet på en fuldstændig afslappet måde af at blive gammel

76-årige Kirsten Justesen har været billedhugger, siden hun som 16-årig flyttede hjemmefra. At blive befriet af alderen kender hun ikke til. Til gengæld har årene givet hende ro til at kunne opføre sig fuldstændig, som hun har lyst til
I snart 30 år har den internationalt anerkendte billedhugger Kirsten Justesen boet i den imposante bygning på hjørnet af Rømersgade og Gothersgade, der har huset akademiuddannede kunstnere siden 1878.

I snart 30 år har den internationalt anerkendte billedhugger Kirsten Justesen boet i den imposante bygning på hjørnet af Rømersgade og Gothersgade, der har huset akademiuddannede kunstnere siden 1878.

Kultur
9. oktober 2020

Da Kirsten Justesen var 72 år gammel, talte hun med sin jævnaldrende veninde fra Rødstrømpebevægelsen, speciallægen Birgit Petersson, om det – om at blive ældre. Der skete pludselig en masse ting med kroppen, kunne de blive enige om. Øjnene blev tørre, slimhinderne tørrede ind, der var også noget, der hed grå stær. Hvorfor var der ikke nogen, der havde fortalt dem om alt det?

»Men de er jo døde,« siger Kirsten Justesen i dag, »alle dem, der kunne fortælle os om det – de er her ikke længere!«

Ud af Rødstrømpebevægelsen var som bekendt kommet håndbogen og feministmanifestet Kvinde kend din krop, og i erkendelsen af at der altså ikke længere var nogen at spørge, fandt de to på at lave en opdatering: Kvinde kend din gamle krop.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Uforskammet har hun måske ikke altid været, men hun har aldrig holdt sig tilbage fra at være befriende arrogant.

»Hør her. Vi er i Danmark. Danmark er et husmandsland, som har bildt sig ind, at vi har ligestilling. Har vi fået ligeløn? Ikke det, der ligner! Og så har vi hele klaphattekulturen,« siger hun.

Og så har vi hele klaphattekulturen - hahaha, den var fandme god! ;-D
- Det kan måske være det er det, der i virkeligheden er galt med vores lille - ganske ofte - bagstræberiske og selvovervurderende land.

Eva Bertram, Ete Forchhammer , Erik Fuglsang, Ea Movang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Kender ikke klaphattekulturen, men det lyder interessant. Kan det være noget med at gå en teknisk omvej for at opnå et resultat, som kunne være nået langt nemmere? I så fald indeholder kulturen jo et element af overskud, som også kendetegner kunsten. Det forholder sig naturligvis anderledes for de fladpandede.

Steffen Gliese

Ret skal være ret: hellere klaphat end vuvuzela.

Nette Skov, Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Skal man endelig vælge Steffen Gliese, ja så må det vel blive klaphatten ;-)

Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

" At blive befriet af alderen kender hun ikke til. Til gengæld har årene givet hende ro til at kunne opføre sig fuldstændig, som hun har lyst til"

Hvad betyder det? At hun er blevet befriet så meget af alderen, at hun ikke forstår, hvad hun siger?

Jeppe Lindholm

Det er sådan noget, som gør det til lidt af en udfordring at tage på arbejde hver dag for landets SOSU medhjælpere og -assistenter.

Randi Christiansen, Michael Kjær, Ea Movang, Eva Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det ved jeg da ikke rigtigt Jeppe Lindholm, - er det? - Og hvorfor egentlig det?

Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Uforskammethed eller arrogance synes jeg nu ikke om - uanset hvilken alder, den forekommer i. Tænk bare på Morten Messerschmidts stunt over for en ung kvinde ved Folketingets åbning i tirsdags.

Men det at vide, hvad man vil og ikke vil, er slet ikke så tosset.

Ser frem til bogen, som Justesen og Petersson nu vil gøre alvor af.

Nette Skov, Randi Christiansen, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Manifold
Jeg synes jeg spottede en smugle blufærdighed, hos Kirsten Justesen i programmet "Kunstnerkolonien i Skagen" Hvis det er tilfældet, så er det da en meget smuk egenskab, som vi ikke alle besidder.

Randi Christiansen

Altså, jeg bryder mig heller ikke om at skulle tale med mad i munden. Det er vildt uhøfligt at indlede en samtale med et menneske, som er midt i sit morgenmåltid. Og som ikke selv signalerer, at hun gerne vil snakke.

Så det var da sejt nok af kirsten justesen - man kan selvfølgelig altid efterrationalisere og kræve, at hun havde formuleret sig høfligt ... og var hun virkelig nødt til at sidde ved fællesbordet? Ellers burde hun jo have siddet for sig selv, indtil hun var klar til at møde verden.

Kedelig sniksnak inden morgenmaden siger jeg nu også helst nej tak til.