Læsetid: 7 min.

Medierne har medansvar for, at vi har brug for en anden #MeToo-bølge, mener medieforsker

Lektor Camilla Møhring Reestorff ser en vigtig pointe i, at mange fortællinger om sexisme først finder vej til offentligheden nu. Mediedækningen af sexisme under #MeToo-bevægelsens første bølgeskvulp skabte nemlig ikke de nødvendige rammer for, at kvinderne kunne stå frem
Lektor Camilla Møhring Reestorff ser en vigtig pointe i, at mange fortællinger om sexisme først finder vej til offentligheden nu. Mediedækningen af sexisme under #MeToo-bevægelsens første bølgeskvulp skabte nemlig ikke de nødvendige rammer for, at kvinderne kunne stå frem

Mia Mottelson

9. oktober 2020

Underskrifterne bliver flere og flere. Det startede i mediebranchen, så fulgte nuværende og tidligere politikere trop, og i skrivende stund tilføjes der hver dag navne til en underskriftsindsamling blandt læger og medicinstuderende. Senest er også kvinder i dansk musik stået frem med vidnesbyrd i Politiken. Det fælles budskab er, at der er brug for et opgør med sexisme i de respektive brancher.

De mange nye beretninger er blevet kaldt en anden bølge af #MeToo. Men hvorfor fandt flere af historierne ikke vej til offentligheden, da den sociale bevægelse havde sit første højdepunkt?

»Når der nu er en form for anden bølge, ser jeg det som udtryk for en frustration over, at nogle fortællinger forblev usagte dengang. En del af forklaringen er, at der ikke har været de rigtige rammer og den nødvendige tillid for at stå frem i medierne,« siger Camilla Møhring Reestorff.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

#metoo balancerer på en knivsæg her i landet. Hvis det udarter mod hævntogt og heksejagt, falder flertallet fra og skaber modvilje. Det så vi hurtigt sidste gang med Ålen i skurkerollen. I dag ser vi et formandsfald initieret af en hånd på et lår for 10 år siden og en afgørelse af et efterfølgende formandsvalg med handikap til den ene part på basis af rygter om en dans, som måske var lidt for tæt ! for nogle år siden.

Der skal ikke mange af den slags (for) små sager med så store konsekvenser til før vinden lægger sig eller vender. De slider på den generelle retsfølelse.

Torben S Rose, erik pedersen, Finn Thøgersen, jan sørensen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Problemet er, at der altid er mere trafik på artikler, der fremmer dissens og kontroversielle standpunkter.

Kort sagt, polarisering giver flere penge.

Anina Weber, Susanne Kaspersen, erik pedersen, Emil Davidsen, Jan Jensen, Ole Frank og Peder Bahne anbefalede denne kommentar

Havde han misforstået signaler eller bare i kådhed taget sig en frihed? Det finder vi nok aldrig ud af. Der er nok af mænd der med eller uden påvirkning benytter sig af fri berøring af kvindekroppen. Men det må og skal håndteres straks. Det der med at have et rødt kort liggende i skuffen til senere afbenyttelse er at udnytte situationen. Østergaard har lavet en fejl ja, det kan han ikke komme uden om selvom han forsøgte. Men at han har begået en fejl skal jo ikke være en fordel for en anden. Det skal være en hindring for krænkeren men ikke et politisk værktøj for den krænkede eller dens politiske alliance.

Partiernes hovedbestyrelser må rub og stub komme ud og manifesterer at nu rækker det og samtlige sager, inklusiv dem i ungdomsorganisationerne og i kommunalt og regions-regi skal fremlægges omgående og fremtidige sager håndteres lige med det vuns.

Forstå mig ret. Morten er skam intet offer i det her og nu er straffen landet meget, meget forsinket. Rod må være offeret, eller rettere, det var hun da det skete. Alle andre i de Radikale er opportunister der ikke har fattet vigtigheden af emnet.

Prioriteten må være at skabe modvilje mod sexchikane og magtmisbrug i almindelighed og ikke mindst må vi være med til at sige stop, når vi overværer overgreb. Det er ikke sejt at være klam.

Der skal bare være proportionalitet mellem forbrydelse og straf i sager hvor vi kun kender overskriften på forseelsen, og der aldrig føres retssag, og der kun afsiges dom i Facebook Parlament. Jeg kan sagtens se mindst to milevidt forskellige filmscener med overskriften 'hånd på lår'.

Pointen med Morten Østergaard er jo ikke, at han gramsede på en kvinde for 10 år siden, men at han forsøgte at lyve sig til, at det var en anden fiktiv person, der havde gjort det. Dét er hans virkelige forseelse. En formand der åbenlyst har forsøgt at lyve sig til fordele, kan jo ikke være formand.

Og i en magtverden, som i politik, så tænker jeg også, at det er usædvanligt uintelligent at give andre ammonition til et senere angreb, og hermed sætte sig selv i en skrøbelig situation. Det har han jo gjort. Og mon ikke, det er dén magtkamp, der i virkeligheden ramte ham. Så det er bare med at holde nallerne væk. og fokusere på arbejdet

Nike Forsander Lorentsen, kjeld hougaard, Susanne Kaspersen, Jan Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Peder Bahne

Det er de allerfærreste chikane-sager, der ender ved en domstol.
Faktisk rundt regnet kun en enkelt om året..

Det er fordi, der i størstedelen indgås fortrolige forlig mellem ansat og arbejdsgiver, og på den måde kommer sagerne aldrig til offentlighedens kendskab.

Det er de værste sexchikane sager, der ender i forlig eller som personalesager på arbejdspladsen.

"Stort set ingen sexchikane-sager ender i retten"
https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/stort-set-ingen-sexchikane-sager-end...

Kjeld Pedersen

Et af de store problemer med krænkelser i Danmark er, at journalisterne ikke afslører en skid. Politiske journalister afslører intet på Christiansborg, filmjournalister intet om overgreb i den branche, lige som musikjournalister heller intet har set. For slet ikke at tale om alle de graverjournalister, som pressen praler med. Heller ikke de er kommet med noget f.eks. fra pressens egen verden.
Først da de krænkede selv siger noget, kan journalisterne fodslæbende komme i omdrejninger.
Men vi venter stadig på den godt redigerede, gennemresearchede afsløring af en eller flere af landets magtmennesker, og deres krænkelser af undersåtterne.
Jeg tror ikke den kommer. Dertil er Danmark for lille et land og sammenspisthed tilsvarende for stor.

Jeg synes her i anden bølge af #Metoo, at den er løftet ud af Hollywood, og blevet dansk.

Derfor lægger vi vægt på at problemerne er strukturelle, de er ofte arbejdsmarkeds relaterede, men overkommelige, hvis vi alle vil.

Søren Dahl, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Lene Krathmann Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

@Rikke Nielsen - og hvis det så er korrekt, som det nu er kommet frem, at Lotte Rod selv har bedt Morten Østergaard om at holde det fortroligt, så smuldrer din argumentation her. Ret beset stinker den her sag i alle henseender af magtkamp og politisk begær, og den sætter den aktuelle bevægelse mod sexistisk chikane på arbejdspladser i et meget dårligt lys.

"Ret beset stinker den her sag i alle henseender af magtkamp og politisk begær, og den sætter den aktuelle bevægelse mod sexistisk chikane på arbejdspladser i et meget dårligt lys"

#metoo som våben ?

Steinar A. Klock

#methree Satirealarm! Hundre prosent av alle gutter og menn utsettes for feminin sexisme gjennom helse sitt liv! Gjennom media, i form av "kulørte" artikler (med bildefølge) og ditto annonser for hva det skal være (nesten alltid illustrert med et bilde av en hel- eller halvnakenen kvinne), gjennom selvutleverende ytringer på offisielle plattformer, type; se min kropp (med alle sine skavanker!) hvor lekker den er, "jeg er stolt og vil hylles" og for ikke å glemme alle selfiene på SoMe, type; "fornøyd med meg selv"+bilde - jeg bare må få like’s!
Det er disse feminine sexistene som hele veien stiller sin kropp og sitt kjønn til offentlig skue (ofte i ytringsfrihetens navn), tilsynelatende for hvilken sak som helst, bare de får blottet seg! Og det er de samme som skriker opp om overgrep (i microformat, jeg ble tatt på), som om de er æresmedlemmer i menigheten til Jomfru Maria. Jeg er grundig lei av å bli utsatt for feministiske overgrep, samtidig som jeg prøver å holde meg oppdatert i debatten om "menneskeverd" - for det er vel det vi i bunn og grunn snakker om!
Blott til underholdning (men også til ettertanke): Piet Hein: "Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig, han og hun har faktisk fattet begge deler dårlig." og "Man har sine gleder som leser, bare man vet hvor de står. Jeg ser i et blad fra i forgårs, at verden kun stod til i går." (Fra wikipedia.)
Beste hilsen Steinar