Læsetid: 3 min.

#MeToo raser over Danmark: Skriftkollektivet BMS har skrevet manifestdigte for den nye tid

Skriftkollektivet BMS bruger sproget som murbrokker, man kan bygge nye verdener med. De insisterer på at være et »vi«, fordi de mener, at kollektivet har et politisk modstandspotentiale, som er stærkere end den enkeltes. Vi har bedt dem skrive manifestdigte for den nye tid
Tekst: Skrivekollektivet BMS. Grafik: Jesse Jacob

Tekst: Skrivekollektivet BMS. Grafik: Jesse Jacob

30. oktober 2020

BMS er et skriftkollektiv, der blev født i 2016. Forkortelsen står for »blod måne søndag«, hvilket lyder som ingredienserne til et okkult ritual, men det er også et ordspil på pms, det vil sige præmenstruelt syndrom, hvilket ikke bare er en række fysiske symptomer, men også et ord, der bliver brugt som en dårlig undskyldning, man kan affeje kvinders argumenter og vrede med. A la »er du bare hysterisk, fordi du skal have det røde?«

Grundlæggende træk ved skriftkollektivets arbejde er en vrede over, at femininitet bliver set ned på, rituelle kræfter og et arbejde med sproget, som var det murbrokker, man kan bygge nye verdener med. De fire forfattere bag hedder Mette Kierstein, Ronja Johansen, Dorte Limkilde og Fine Gråbøl. BMS bruger naturmetaforik og stoflige ingredienser som ærter, olie, gær og mælk til at danne en slags ursuppe af besværgelser og gentagelser, der forplanter sig i vildskab. Digtene handler om vrede og gavmildhed, om skam og skyld og om at tage andre i hænderne for, i hvert fald i digtenes rum, at fremmane et fælles »vi«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu