Essay
Læsetid: 4 min.

Michel Houellebecqs overlevelsesguide til folk med kunstneriske ambitioner

Udnyt det sociale system fuldt ud, økonomisk støtte fra velbjærgede venner og udvikl ikke overdreven skyldfølelse af den grund. Sådan skriver den franske forfatter Michel Houellebecq i dette uddrag fra bogen ’At holde sig i live’
Udnyt det sociale system fuldt ud, økonomisk støtte fra velbjærgede venner og udvikl ikke overdreven skyldfølelse af den grund. Sådan skriver den franske forfatter Michel Houellebecq i dette uddrag fra bogen ’At holde sig i live’

Shutterstock/Ritzau Scanpix

Kultur
30. oktober 2020

Alle der har læst den franske forfatter og enfant terrible Michel Houellebecq kender til den ofte brutale, nådesløse og misantropiske samfundskritik, han lader sine hovedpersoner fremføre i romaner som Elementarpartikler og Underkastelse, som især har gjort ham kendt for et dansk publikum.

Hvad nok færre ved er, at den misantropiske fortællerstemme fødes i forfatterens tidlige essays, der går forud for romanerne. Et godt eksempel på det er essayet »At holde sig i live«, som der her følger et uddrag af. Her er det Houellebecq selv der taler, men i samme mistrøstige, lakoniske og indimellem komiske tonefald som i de senere romaner.

AT OVERLEVE

»Forfattergerningen er trods alt den eneste hvor man
ikke bliver til grin for ikke at tjene penge.
«

– Jules Renard

En død digter skriver ikke længere. Derfor er det vigtigt at holde sig i live.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Kristensen