Kommentar
Læsetid: 9 min.

Monika Fagerholm skriver perfekt fra tavshedens mørke

Årets modtager af Nordisk Råds litteraturpris har skrevet en mesterlig roman fortalt i stumper og stykker
Monika Fagerholm er dette års vinder af Nordisk Råds Litteraturpris for romanen 'Hvem slog Bambi ihjel?'. En roman, som litteraturredaktør Peter Nielsen, kalder 'et stillistisk mesterstykke'.

Monika Fagerholm er dette års vinder af Nordisk Råds Litteraturpris for romanen 'Hvem slog Bambi ihjel?'. En roman, som litteraturredaktør Peter Nielsen, kalder 'et stillistisk mesterstykke'.

Jessica Gow

Kultur
28. oktober 2020

Det er den finske forfatter Monika Fagerholm, der modtager Nordisk Råds litteraturpris 2020 for den fremragende roman Hvem slog Bambi ihjel? Det blev tirsdag aften annonceret ved en anderledes prisceremoni i Reykjavik. Ligesom så mange andre kulturbegivenheder kunne den årlige prisfest for alle Nordisk Råds kulturpriser som følge af corona ikke gennemføres som planlagt.

Monika Fagerholm får med juryens ord prisen for en roman, som er »en stiliseret moralitet skrevet med en rasende energi«. Denne roman udkom tidligere i år også på dansk på forlaget Turbine i Pia Juuls oversættelse.

Der var et særdeles stærkt felt i år til den ansete litteraturpris. Jeg anmeldte i fredagens avis alle de 13 nominerede bøger, og Fagerholms roman var sammen med ålandske Mikaela Nyman mine to absolutte favoritter til prisen foran i øvrigt stærke kandidater som norske Matias Faldbakken, islandske Bergsveinn Birgisson, svenske Steve Sem-Sandberg, færøske Oddfridur Marni Rasmussen og de to danske kandidater Hanne Højgaard Viemose og Yahya Hassan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her