Baggrund
Læsetid: 5 min.

Ordet sexisme er alle vegne for tiden, men bruger vi det overhovedet rigtigt?

Når vi bruger ordet sexisme, sigter vi både efter kønnet diskrimination og seksuel chikane – men det er ikke helt efter ordbogen. En svær sproglig sondring mellem køn og sex giver grund til forvirring, forklarer eksperter
I øjeblikket er der en tendens til, at ordet bruges til at beskrive de mange afsløringer af seksuelle krænkelser på tværs af brancher, forklarer seniorredaktør ved Den Danske Ordbog. Men egentlig beskriver sexisme forskelsbehandling på baggrund af køn.

I øjeblikket er der en tendens til, at ordet bruges til at beskrive de mange afsløringer af seksuelle krænkelser på tværs af brancher, forklarer seniorredaktør ved Den Danske Ordbog. Men egentlig beskriver sexisme forskelsbehandling på baggrund af køn.

Dalva Skov

Kultur
15. oktober 2020

2.255 artikler nævner ordet sexisme i løbet af en tilfældig uge i oktober.

»Morten Østergaard trækker sig efter sexismesag: Det var min hånd, hun fjernede,« lyder en overskrift på Altinget.dk.

Og i et læserbrev i JydskeVestkysten finder man følgende passage: »De moderne kvinder af i dag skal i gerningsøjeblikket hvæse ud imellem sidebenene: ’Hold labberne væk, makker.’ Det er den eneste måde, vi kommer sexisme til livs på.«

Ordet sexisme hvirvler rundt i det danske medielandskab. Sexisme i mediebranchen. Sexisme på Christiansborg. Sexisme i forskningsverden. Og senest et opgør med sexisme i filmbranchen.

Men hvordan skal ordet overhovedet forstås? Og bruger vi det rigtigt?

»Umiddelbart tænkte jeg, at ordet var forholdsvist uproblematisk at forstå,« siger Jonas Jensen, der er seniorredaktør ved Den Danske Ordbog, da jeg ringer til ham.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steinar A. Klock

God morgen
Dette var mange ord for å forklare - ett. Språk er menneskenes verktøy for å holde kontakt med hverandre og slik vi forandrer oss underveis (evolusjon), forandrer også språket seg. Det er nok derfor vi ikke snakker latin med hverandre i 2020! "Sexisme" er en grei merkelapp, som de fleste forstår. Trengs det særskilt fouks på urettferdig behandling på grunn av kjønn, så kan man for eksempel si "kjønnsegregering". Ha en fin dag!
Beste hilsen Steinar

Jeg tror de der er vand til at, læse faglige antropologiske eller sociologiske tekster på engelsk, godt kender ordet seksismes etymologiske betydninger.
Imidlertid har den folkelige (og sådan set også den journalistiske) diskurs givet begrebet et nyt indhold, som ikke er vanskelig at tolke. Det skete også, i sin tid, med det oprindelige akademiske begreb ”etnisk gruppe”, der fuldstændig skiftede betydning.
Måske er der også andre nye tale måder på vej i slipstrømmen af sexisme polemikken! Skulle der svares ærligt på noget, sagde man før i tiden ”hånden på hjertet”. Den omformede Dan Turèll til: ”Hånden på hoften” i fremtiden kunne man sige ”Hånden på låret” – men uanset hvad og hvordan, siger jeg:
Fuck sexismen

Ja lad da bare ordene betyde noget forskelligt alt efter årstiden. Tænk bare på: 'Bjørnetjeneste', 'Forfordele' ...

Personligt synes jeg, der er brug for et 'sprogpoliti', der kan gøre opmærksom på, når der begynder at opstå .. nåeh ja: fejlfortolkninger af ord.

At vente til at fejlfortolkningen er så udbredt, at den ikke er til at udrydde er ... nåeh ja, dumt.

Men jeg ved godt, at Dansk Sprognævn ikke har beføjelser til denne normative indsats, men kun kan beskrive, hvordan sproget udvikler sig uden vejledning. Jeg er overbevist om, at de mennesker, der begyndte at bruge 'bjørnetjeneste' el.lign. i en forkert betydning ville have være glade for lige, venligt, at blive rettet inden uskikken bredte sig.