Baggrund
Læsetid: 10 min.

På appen Jodel hvirvler sladder og #MeToo-rygter rundt mellem uskyldige brevkassespørgsmål

Allerede inden Morten Østergaard stod frem som krænkeren i De Radikale, var hans navn blevet nævnt på den populære tyske app Jodel, hvor brugerne modsat de fleste andre sociale medier er anonyme. Derfor kan Jodel fungere som brevkasse for pinlige ungdomsproblemer, men også som arnested for trusler og som uhæmmet rygtebørs
Allerede inden Morten Østergaard stod frem som krænkeren i De Radikale, var hans navn blevet nævnt på den populære tyske app Jodel, hvor brugerne modsat de fleste andre sociale medier er anonyme. Derfor kan Jodel fungere som brevkasse for pinlige ungdomsproblemer, men også som arnested for trusler og som uhæmmet rygtebørs

Katrine Bælum & Dalva Skov

Kultur
16. oktober 2020

»Så kom dog på Jodel, for helvede,« lød det for nylig på Twitter fra den hedengangne – men fortsat tweetende – fiktive journalist Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra satireprogrammet Den Korte Radioavis, der lukkede med Radio24syv sidste år.

Hendes opfordring gik underforstået ud til alle, der gerne ville vide, hvad der virkelig var op og ned i de mange verserende personalesager om sexisme og sexchikane, som medierne skrev om eller ikke skrev om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Efter det er kommet frem at der er fremkommet mange anonyme anklager om sexkrænkelser på Jodle, vil DF nu have det sociale medie lukket.

Peter Skaarup bruger bare en anden undskyldning for forslaget, nemlig at Jodle "kan misbruges af fremmede magter".

Det har Jacob Mchangama fra Tænketanken Justitia dog ikke meget tilovers for :

"Jacob Mchangama har ikke den perfekte løsning på udfordringen med, hvad der bliver skrevet på de sociale medier - også selv om der er "meget møg" på dem.

Men i stedet for at føre kontrol med internettet, burde vi satse på mere transparens hos platformene, og at domstolene kan behandle injurierende indhold, lyder det.

- Og så må vi finde os i, at vi en gang imellem støder på indhold, vi er uenige i, siger han.

- Ellers kommer vi til et punkt, hvor internettet kun er kattevideoer, ligegyldige opslag og historier fra traditionelle medier. I bund og grund ville vi få en amputeret offentlig debat, siger han."
(Tv2)

Katrine Damm, David Zennaro, Hanne Utoft og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar

Problemet er jo at medier luskerrundt der i stedet for at lave deres eget arbejde. Og man kan jo altid rapportere på rygter selvom de er helt og aldeles ubegrundede og det pure opspind. Det er uværdigt og hele siden læner sig op af injurier.

Det lyder da ellers til at journalisterne bare bruger det til inspiration og nok skal gøre deres arbejde bagefter...

Jodelgrin.dk er et godt sted at få sig et lille grin - der finder man dagens highlights uden sladderen og uden at doanloade appen

Søren Kristensen

Jeg fatter ikke at nogen kan tage sådan en platform seriøst eller lader sig påvirke af den. Der findes kun et naturligt sted for anonyme henvendelser, det er papirkurven.

Maj-Britt Kent Hansen, Ulla Nygaard og Krister Meyersahm anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Det er klart og entydigt: vidnedsbyrd er personlige beretninger om overgreb, uden at krænkerens navn nødvendigvis nævnes. Sladder er fortælling om andre personer, hvis navn nævnes. Det sidste burde forbydes som forgifting af den demokratiske samtale. Såkaldt 'satire' som lægger sig op ad definitionen på sladder - er og bliver sladder dvs. forgiftning af dialogen i samfundet.

Krister Meyersahm

Før røg breve uden afsender direkte i papirkurven, ulæste. Gør det samme med alt det anonyme på nettet.