Note
Læsetid: 4 min.

PEN-prismodtager forsøger at få eritreisk digter frigivet efter 19 år i fangehul

Ingen har hørt et kvæk fra den eritreiske digter Amanuel Asrat, siden han blev arresteret for 19 år siden. Nu forsøger PEN-prismodtager Linton Kwesi Johnson at få ham frigivet
Den jamaicansk-engelske dub-digter og sidste års vinder af PEN-prisen Linton Kwesi Johnson (billedet) er gået i brechen for sin eritreanske digterkollega Amanuel Asrat.

Den jamaicansk-engelske dub-digter og sidste års vinder af PEN-prisen Linton Kwesi Johnson (billedet) er gået i brechen for sin eritreanske digterkollega Amanuel Asrat.

Ritzau/Scanpix

Kultur
16. oktober 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur

  USA

  Støttebrev for nonbinære og transpersoner

  Vi lever i de åbne, multiunderskrevne breves tidsalder. Det seneste er en støtteerklæring underskrevet af blandt andre Stephen King og Margaret Atwood til fordel for transkønnede og nonbinære personer. »Vi tror på ordenes kraft. Vi ønsker at bidrage til, at historien bevæger sig i retning af retfærdighed og rimelighed. Og med det formål siger vi: Nonbinære er nonbinære, transkvinder er kvinder, transmænd er mænd, transrettigheder er menneskerettigheder. Jeres pronominer har betydning. I har betydning. I er elskede.«

   

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Prøv en måned gratis.

  Klik her

  Allerede abonnent? Log ind her

  Eritrea er et lille land med en utrolig blodig historie.

  Eritrea fik sin selvstændighed fra Etiopien 29. maj 1991. Principielt er landet en republik, men præsidenten. Isaias Afewerki, har siddet siden landet blev selvstændigt, og er samtidig stats- og regeringschef foruden talsmand for landets såkaldte "parlament".

  Eritrea har ikke haft noget valg siden selvstændigheden, og bortset fra det parti, som præsidenten ejer, har landet ikke tilladt andre politiske partier.
  Landet er det 7. laveste på Human Development Index, og det 3. laveste angående pressefrihef, der faktisk ikke finde.

  Efter at præsidenten for højesteret blev anholdt i 2001, for forsøg på at gennemføre retfærdige retssager, har landet ikke haft domstole. Og Eritreas fængsler har gennem alle årene været under kritik for inhuman behandling af fanger og for den udbredte brug af tortur, der er helt almindlig og systematiseret.

  Al dette hindrer dog på ingen måde, at dette prægtige land både er medlem af FN, Den Afrikanske Union og observatørland i Arabiske Forbund. Samt har et langvarigt samarbejde med EU, hvor EU bruger Den Europæiske Udviklingsfond (EUF) som et af de vigtigste EU-instrumenter i samarbejdet med Eritrea.
  - - - - - -
  Men nu er det ikke blot den eritreiske digter, Amanuel Asrat, der er totalt forsvundet i Eritreas dunkle torturkældre. Også den svenske journalist, forfatter og dramatiker, Dawit Isaak, blev fængslet i 2001 uden rettergang, og forsvandt uden at nogen har hørt fra ham siden. Og samme ukendte skæbne er overgået en lang række af journalister, hvoraf de fleste er fra Eritrea.

  Er man fængslet i Eritrea, ophører at kontakt eller kendskab til personens skæbne. Således har den svenske regering sammen med EU mange gange forsøgt at komme i kontakt med Dawit Isaak. Eller blot høre, om han fortsat er i live. Men al kontakt med Eritrea om disse forhold har været helt nytteløse.