Baggrund
Læsetid: 7 min.

Med Pia Juuls død begynder der en sorg, bagefter vil der komme en kæmpemæssig taknemmelighed

Pia Juuls tekster rummer hele skatkamre af arvet, tilegnet litteratur, smuler af hendes egen sultne læsning og efterklange af fælles sang. Med hendes alt for tidlige død har Danmark mistet en af de helt store forfattere
Pia Juul spændte over hele følelsesskalaen. Hun havde i sine digte plads til alt, lige fra munterhed og sprudlende glæde til sorg, smerte, savn og bundløs melankoli, skriver Erik Skyum-Nielsen i sin nekrolog.

Pia Juul spændte over hele følelsesskalaen. Hun havde i sine digte plads til alt, lige fra munterhed og sprudlende glæde til sorg, smerte, savn og bundløs melankoli, skriver Erik Skyum-Nielsen i sin nekrolog.

Klaus Holsting

Kultur
2. oktober 2020

Med Pia Juuls bratte, alt for tidlige død har Danmark mistet en lyriker og prosaist af de virkelig store, men det føles egentlig mest, som om det er en kolossal kraft, der nu pludselig har forladt os. For hun gjorde fra begyndelsen uudsletteligt indtryk: ved sin energi, sin humor, sin vitalitet, sin intellektuelle styrke og sit imødekommende, åbne væsen.

Pia Juul spændte over hele følelsesskalaen. Hun havde i sine digte plads til alt, lige fra munterhed og sprudlende glæde til sorg, smerte, savn og bundløs melankoli. Og hun var som fortæller så nysgerrig som kun få, med konstant appetit på nye former og på nye, helst sammensatte menneskeskikkelser.

Det er kun en lille måned siden, at hun ved de små forlags fælles »mikro-fest« læste op til udelt fryd for de fremmødte entusiaster, som nød hendes særlige power og drilagtigt legende munterhed. Og nu skal vi allerede til at omtale hende i datid og kommer uundgåeligt til at lægge en særlig betydning i hendes seneste bøgers livserfarne kredsen om døden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her