Kommentar
Læsetid: 11 min.

En sæbeopera: Det Svenske Akademi forsøger at komme sig efter MeToo, hemmeligheder og løgne

Vi varmer op til årets Nobelpris i Litteratur ved at gøre status på Det Svenske Akademi og den svenske kulturelite. Den historie fortælles bedst gennem de bøger, der er kommet om den store kulturskandale i 2018
Kultur
2. oktober 2020
Nogle af hovedpersonerne i den svenske kulturskandale er fra højre mod venstre: Klas Östergren, Katarina Frostenson, Sara Danius, Jean-Claude Arnault, Horace Engdahl, Sara Stridsberg og Per Wästberg.

Nogle af hovedpersonerne i den svenske kulturskandale er fra højre mod venstre: Klas Östergren, Katarina Frostenson, Sara Danius, Jean-Claude Arnault, Horace Engdahl, Sara Stridsberg og Per Wästberg.

Collage: Katrine Bælum/Fotos: Scanpix

Lad mig begynde med at sætte scenen. Hustruen til en fremtrædende svensk forfatter og medlem af Det Svenske Akademi, udsættes af en kendt ’klubvært’ i det centrale Stockholm for et seksuelt overgreb. Overgrebet finder sted under en julesammenkomst for medlemmerne af akademiet og deres ægtefæller. Klubværten, der er gift med et andet medlem af Akademiet, en kendt svensk digter, krænker den mandlige forfatters hustru ved, som det hedder på Det Hvide Hus-sprog, at »grab her by the pussy«. Lige der ved middagen, som det siden formuleres, »bland köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her