Interview
Læsetid: 8 min.

Sociolog Ruud Koopmans: Islam må smide sine politiske ambitioner

Den muslimske verden og muslimske indvandrersamfund er fulde af dysfunktionelle træk, der i sidste ende peger tilbage på religionen selv, konkluderer den hollandske sociolog Ruud Koopmans, der søger at begrunde sin kritik med omfattende dataanalyser
I stedet for en kritik, der udleder kritisabel adfærd af religiøse principper, skriftsteder eller dogmer, undersøger Koopmans i sin bog situationen i den muslimske verden og de muslimske indvandrersamfund helt konkret.

I stedet for en kritik, der udleder kritisabel adfærd af religiøse principper, skriftsteder eller dogmer, undersøger Koopmans i sin bog situationen i den muslimske verden og de muslimske indvandrersamfund helt konkret.

Nanna Navntoft

Kultur
30. oktober 2020

Bogens titel og undertitel lyder unægtelig som kompromisløs islamkritik: Islams forfaldne hus – de religiøse årsager til ufrihed, stagnation og vold.

Men bogens forfatter – den hollandske sociolog Ruud Koopmans – er ikke endnu en autodidakt ’islamkritiker’ med en højrepopulistisk dagsorden. Han vil, understreger han, bygge sin analyse på konstaterbare fakta og søger at få andre i tale end et allerede omvendt, forudindtaget publikum. Også de muslimer, hvis religion han kritiserer, må gerne læse med.

Bogen er lige udkommet på dansk. Over for Information skitserer 59-årige Koopmans, der er professor ved Humboldt-universitetet i Berlin, her sit bud på en bedre begrundet og mere konstruktiv islamkritik.

Flersidet pres

»Jeg vil gerne stimulere til positive udviklinger,« siger Ruud Koopmans.

Islamkritik skal ikke fremmane skræmmebilleder af muslimske indvandrere, men styrke liberale reformprocesser i den muslimske verden og fremme demokratisk integration af muslimske medborgere i Europas indvandringssamfund, mener han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her