Læsetid: 6 min.

Med topnazisten Albert Speers barnebarn i biografen: ’Bliktrommen’ viser tyskernes skyld i naziforbrydelser

En nyrestaureret udgave af Volker Schlöndorffs filmatisering af ’Bliktrommen’ fra 1978 har repremiere i dag. Information inviterede Moritz Schramm, lektor i tyske studier på SDU og barnebarn af det tyske naziriges hofarkitekt Albert Speer, i biografen for at se den
»Alle de store figurer, som man har lagt skylden over på, holdes ude af fortællingen. Protagonisterne er de normale mennesker, befolkningen,« siger Moritz Schramm, lektor i tysk på SDU og barnebarn af Albert Speer, efter at have genset ’Bliktrommen’.

»Alle de store figurer, som man har lagt skylden over på, holdes ude af fortællingen. Protagonisterne er de normale mennesker, befolkningen,« siger Moritz Schramm, lektor i tysk på SDU og barnebarn af Albert Speer, efter at have genset ’Bliktrommen’.

Nanna Navntoft

29. oktober 2020

»Jeg havde helt glemt, at min morfar dukker op i filmen,« siger Moritz Schramm, da vi træder ud af biografsalens mørke på Mikkel Bryggers Gade i København, »i det klip hvor han står sammen med Hitler foran Eiffeltårnet efter overtagelsen af Paris.«

Information har inviteret lektor på Institut for Kulturvidenskaber på SDU, Moritz Schramm i Grand Teatret i København en fredag aften for at se den nyrestaurerede udgave af Bliktrommen til filmfestivalen Tyske Filmdage. Moritz Schramm underviser og forsker i tysk litteratur, film og historie og migration og er desuden barnebarn af naziregimets hofarkitekt og senere rustningsminister, Albert Speer.

I dokumentarfilmen Min morfar, Hitlers ven fra foråret 2020 rejser Moritz Schramm og Adam Holm rundt i Tyskland og taler om Tysklands historie og Schramms familiehistorie. Schramm har med andre ord både en faglig og personlig indgang til at forstå den historie om Tyskland, der fortælles i Volker Schlöndorffs nu restaurerede filmatisering fra 1978 af den store efterkrigstidsforfatter Günter Grass’ debutroman fra 1959.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Trond Meiring
 • Carsten Munk
 • Troels Ken Pedersen
 • Olaf Tehrani
 • Anders Olesen
 • Jesper Eskelund
 • Mads Greve Haaning
 • Kurt Nielsen
 • Christian Mondrup
 • Alvin Jensen
 • Steffen Gliese
 • John Scheibelein
 • Ete Forchhammer
 • Anker Heegaard
Trond Meiring, Carsten Munk, Troels Ken Pedersen, Olaf Tehrani, Anders Olesen, Jesper Eskelund, Mads Greve Haaning, Kurt Nielsen, Christian Mondrup, Alvin Jensen, Steffen Gliese, John Scheibelein, Ete Forchhammer og Anker Heegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nazister igen igen. Er der vitterligt aldrig sket andet? Hvor bliver historien dog fattig når vi ikke kan tage fat på nogle af de andre monumentale forbrydelser der ikke får tilnærmelsesvis samme opmærksomhed. Tag et års nazi-pause og dedikér den spalteplads til andre krige og folkemord som f.eks. Balkan, Rwanda, Vietnam, Irak (to gange), Afghanistan (to gange). Historien bliver fattig hvis de 12 år er de eneste vi skal lære af og det eneste vi kan holde op som eksempel på hvor galt det kan gå. Alt andet end den totale undergang bliver nærmest accepteret som værende normal tilstand. Imellem absolut fred og harmoni og så den Anden Verdenskrig er der et hav af konflikter og ufred vi burde fremhæve og undersøge. Så vi kan lære af det!

Mads Kjærgård, Torben Arendal, Lykke Ravnager, John Scheibelein, Ete Forchhammer og Kristian Nielsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Moritz Schramm er værd at lytte til her - uanset hans familie! Det havde klædt Information at nøjes med at nævne den i en bisætning.

Anders Olesen, Alvin Jensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Når nu formodentlig de tyske teatre genoptager deres streamingaktiviteter grundet den lukning fra næste mandag, kan det være, at Berliner-Ensemble igen vil vise deres fabelagtige monolog-version, der var den forestilling, der spillede på selve den aften, hvor beskeden om ophør af offentlige aktiviteter indtraf i foråret.
https://www.berliner-ensemble.de/

René Arestrup

@Ulla Nygaard
Jeg tror du er nødt til at acceptere, at det 12 år lange nazi-regime medførte menneskelig lidelse og forbrydelser af så monumental karakter, at alt derefter næsten blegner i sammenligning. Dermed ikke sagt, at det ikke er relevant at beskæftige sig med alle de andre uhyrligheder, for det er det naturligvis, men nazi-epoken skiller sig ud, ikke blot ved omfanget af sin bestialske manifestation, men også ved det faktum, at den medførte et fuldstændigt kollaps af alt hvad vi forstår ved vestlig civilisation.

Og så glæder jeg mig i øvrigt til at gense Bliktrommen.

Ete Forchhammer , Klaus Ankerstjerne Eriksen, Estermarie Mandelquist, Trond Meiring, Troels Ken Pedersen, Henriette Lund, Finn Jakobsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Thomas T. Jensen

For dem, som er trætte af snakken om nazister kan jeg anbefale at se filmen "Den sorte jord", som kører I biograferne for tiden.
Så kan man se, hvordan et andet totalitært socialistisk system ødelagde en stor befolkningsgruppe I Ukraine.

Wow, det kunne måske være en god ide at skrive spoiler alert forrest i artiklen for os, som hverken har læst bogen eller set filmen. Fuldstændig lige som anmeldelsen af den danske krigsfilm. :-(

Morten Gjeddebæk

Glimrende tankevækkende artikel, som skal læses fire gange! Blandt Moritz Schramm's pointer er problematiseringen af om det var Hitler, som med sin optræden og stemme forførte folket, eller om det var folket, som ved sin manglende agtpågivenhed og indsigt selv drev nazismen frem eller om ansvaret blafrer i vinden, betyder noget for mig.

Vi har en parallel i vor tid. Oskar Matzerath's pendant hedder Greta Thunberg, som også forarges over de voksnes bedrag, fordærv og manglende forholden sig til klimakrise.
Hun vil heller ikke med længere.
Som nazismen ved folks ligegyldighed efterlod Europa terroriseret og sønderbombet, vil klimakrisen ved folks ligegyldighed efterlade hele verden i kaos og krig.
At se Bjernemose, Grass, Schramm, Holm og Schlöndorff omkring samme tekst er en opmuntrende buket fra Information. Tak.

Ete Forchhammer , Torben Bruhn Andersen og René Arestrup anbefalede denne kommentar

RA. Jeg mener nazipartiet i sig selv får overvældende opmærksomhed, helt ude af proportioner også tidsrammen taget i betragtning.

De to stærkeste stater verden nogen sinde har set har begge overfaldet Afghanistan. Medierne dækkede da det stod på, nu er det glemt. Kommunistpartiet i Sovjet havde en ufattelig effektiv systematik over ondskaben, undertrykkelsen, russificeringen og de etniske udryddelser. På mange måder et parti der tog nazipartiets ambitioner til et helt nyt niveau og så endda i en tidsramme der er markant længere og i en periode vi er mange der rent faktisk kan errindre. Det tales stort set ikke om og i forhold til de 12 år virker medierne ligeglade med den Kolde Krig og Jerntæppet. Briternes 300 årige hærgen af stort set hele kloden og alle dens folkeslag er borte selvom kolonisering og udnyttelse er enormt relevant i forhold til både Kina, USA m.fl. i dag.

Jeg efterspørger simpelthen journalister der kender verdenshistorien. Men måske er det kun nazisme der sælger? Det håber jeg ikke.

"»På sin vis er det en fin pointe, at forestillingen om nazismen som bølge fratager dem noget ansvar. Det er ikke forkert, men på den tid var det vigtigt at vise, at de overhovedet var nazister. For der var ingen Hitler i Danzig. Det var deres egne overbevisninger, ønsker og handlinger, der førte til naziregimet og dets forbrydelser.«"

Bekvemt er det under alle omstændigheder at glide udenom det faktum at tysk, europæisk og amerikansk storkapital støttede nazismens opblomstring - og at det var de traditionelt magtbærende, borgerlige partier som gjorde Hitler til kansler, fordi de hellere ville have fascisme end risikere at en socialistisk magtovertagelse fjernede borgerskabets og storkapitalens privilegier.

René Arestrup

@Hanne Utoft
Kun delvist rigtigt. Du glemmer - måske behændigt - at kommunisterne spillede en ganske betydelig rolle i Weimar-republikkens fald og nazisternes magtovertagelse. De sloges ganske vist med nazisterne i gaderne, men indgik samtidig en uskøn alliance i bestræbelserne på at ødelægge den demokratiske republik.

Jørgen Mathiasen

Ikke overraskende dukker spørgsmålene om Weimarrepublikkens undergang op igen, og der skal man bare lige huske, at 1945 for Weimarrepublikkens mennesker var fremtiden og ikke fortiden. I 1933 tog man ikke stilling for eller imod et civilationssammenbrud og et komplet sammenbrud for det tyske rige med en opdeling af restområdet i to stater, men derimod til en kaotisk politisk situation, hvor de færreste kæmpede for demokratiet. Og hvis de gjorde, som Thomas Mann, så hørte kun de færreste efter.

Weimarrepublikken havde Frankrig og Det forenede Kongerige - magterne bag Versaillestraktaen - som sine modstandere. Det var en af grundene til, at man assisterede den nye Sovjetunion med at opbygge en militær kapacitet.

Nazipartiet fik aldrig et flertal ved et demokratisk valg, men der var sandsynligvis et flertal for nazisterne, da man nåede til 8. Maj 1945. Det er baggrunden for, at Volker Schlöndorff (som er anledningen her) har sagt, at østpreusserne var Hitlers sidste tyske ofre. Det var samtidigt baggrunden for Adenauer kanslerskab i den nye Forbundsrepublik.

Jørgen Mathiasen så tyskerne er skyld i deres egen etniske udrensning og alt russerne gjorde i Østpreussen er retfærdiggjort fordi tyskerne startede angrebet på Polen? Har du glemt at Stalin også angreb Polen, endda efter aftale?