Brobygning
Læsetid: 12 min.

Dialekten, tavsheden, pastellerne og Sussi: Her er vores kærlighedserklæring til Nordjylland

Nordjylland er for en stund lukket af fra omverdenen, men kultur bygger bro. Så her er otte af kulturredaktionens foretrukne kulturprodukter fra denne tavse, barske og smukke del af Danmark
Syv kommuner i Nordjylland er nedlukket, hvorfor kulturredaktionen mindes landsdelen gennem otte af deres foretrukne kulturproduktioner. Blandt andet ’Klumpfisken’, hvor en trængt tredjegenerationsfisker fra Hirtshals portrætteres.

Syv kommuner i Nordjylland er nedlukket, hvorfor kulturredaktionen mindes landsdelen gennem otte af deres foretrukne kulturproduktioner. Blandt andet ’Klumpfisken’, hvor en trængt tredjegenerationsfisker fra Hirtshals portrætteres.

Martin Munch/DR

Kultur
11. november 2020

Nordjylland har så meget andet at byde på end god plads på motorvejene og musikalsk sammentrukne stavelser. Det var jo her, Anna Ancher satte en standard for impressionistisk billedkunst i Danmark, og herfra Niels Hausgaards gemytlige form for spydighed udspringer. Ude vestpå har landsbyen Agger lagt navn til et af nyere tids herligste tv-dokumentarer, mens en campingplads søndenfjords danner rammen om en nyklassisk dokusoap om optimisme i coronatider.

Tiden kalder på en bredtfavnende nordjysk kulturkanon, og på kulturredaktionen har vi fundet nogle kanoniseringsparate perler frem.

Album: Allan Olsens ’Jøwt’ 

Rasmus Elmelund

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Ja for at nævne et par personlige favoritter: Cool Hawaii, et ret godt tænkt og gennemført surferparadis, kunstnerrefugium i Klitmøller, Thy. Museet for Kirsten Kjær m.m.m., Tømmerby, Thy - malerinden der portrætterede sig selv, Asta Nielsen og Stavning. Og ikke langt herfra, selveste drømmen om en ny og bedre verden levet, fejlet og vågnet med ondt i hovedet tusind gange i 'Thylejren'.

Nanna K.Hvelplund, Ole Frank og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Og surrealisten Poul Anker Bech. en af Danmarks mest finurlige malere.

Herdis Weins, Nanna K.Hvelplund og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Dialekterne* (i flertal). Man kan med fordel gå på opdagelse i Københavns Universitets 20 dialektkort. Helt overordnet er Nordjylland fordelt mellem det østjyske og det vestjyske dialektområde (som tilsammen udgør det nørrejyske), men næsten uanset hvilke yderligere måder, man kan skelne på ved at se nærmere på helt konkrete sproglige træk, er Nordjylland ikke en sprogligt homogen størrelse: https://dialekt.ku.dk/dialektkort/

David Zennaro, Ole Frank og Nanna K.Hvelplund anbefalede denne kommentar

Hvem går (ikke altid) et skridt nordligere, for at være sit ophav bevidst?
Er der gået snobberi i at have nordjydske rødder,- både til den ene eller den anden side?

Vær den du er, værende i verden.

steen ingvard nielsen

På Nordjysk:
Fantastisk!

steen ingvard nielsen

Ups!
Ik' så rææng endda!

steen ingvard nielsen

Fint skaed wæære, noed prangwærk erd!

steen ingvard nielsen

Og det will wær træls a com te washington og w'ed war pelled a tastatured.

Mads Winther Nielsen

Allan Olsens album "Jøwt' er skidegodt. Men sangen 'Hjemstavn' er faktisk en coverversion af et nummer fra Niels Hausgaards album 'Han tog realen med' fra 1983. Dét album er fabelagtigt og fortjener om noget virkelig en plads her på listen.