Kvinder i skak
Læsetid: 7 min.

’Dronninggambit’ i virkeligheden? Som 12-årig kom Judit i skakkens top-100

Netflix-serien ’Dronninggambit’ om en kvinde, der spiller sig til tops i en mandsdomineret skakverden, er lige nu den mest populære i verden og har rejst en debat om kvinders rolle i det ældgamle spil. Vores skakanmelder udlægger kvindernes skakhistorie
Det ungarske skakfænomen Judit Polgar under simultanskakmatch mod ti skakspillere i Madrid i 1997. Judit Polgar kom i en alder af 12 år i skakkens top-100, og i januar 1996 kom hun som den eneste kvinde i skakhistorien i top-10.

Det ungarske skakfænomen Judit Polgar under simultanskakmatch mod ti skakspillere i Madrid i 1997. Judit Polgar kom i en alder af 12 år i skakkens top-100, og i januar 1996 kom hun som den eneste kvinde i skakhistorien i top-10.

Ritzau/Scanpix

Kultur
18. november 2020

»Så kan vi lige så godt smide pengene direkte i kloakken!«

Der var i slutningen af 1970’erne opstået en debat om at yde økonomisk støtte til kvindeskak her i landet, og den ringeagtende replik blev i den forbindelse fremsat af den femdobbelte danmarksmester Jens Enevoldsen (1907-1980), landets stærkeste skakspiller inden æraen med stormester Bent Larsen. Takket være sit forfatterskab og sin stilling som en farverig skakskribent på Politiken fik Enevoldsen i sin tid stor betydning for et par generationer af danske skakspillere. Hans æra har været forbi i 40 år, men ringeagten er mere sejlivet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Samme Kasparov har for øvrigt rost Dronninggambit og hævdet, at den skakligt set er »as close as it gets«), skriver du, men det er måske ikke så mærkeligt. Ifølge seriens egne creditliste (som kræver hurtige reaktioner for at få lov til at se på Netflix), så var han "special consultant" på serien.

"Æren" for Judit Polgars skakevner, skyldes vist hendes far, - men så vidt jeg husker var det ikke for det gode, - det er i detaljen djævelen ligger, en barndom kun i forbindelse med skak, ikke veninder og leg.

Espen Bøgh

""Æren" for Judit Polgars skakevner, skyldes vist hendes far, - men så vidt jeg husker var det ikke for det gode, - det er i detaljen djævelen ligger, en barndom kun i forbindelse med skak, ikke veninder og leg."

Så de mandlige skakspillere havde ikke rollemodeller og trænere - og behøvede ikke at øve sig - de kunne det bare... mens de kravlede i træer og legede med vennerne...???

Lillian Larsen, Mette Holten Haagerup, Erik Karlsen og Anders Thornvig Sørensen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Nu var de jo tre søstre, der alle blev gode skakspillere Så helt ensomt har det nok ikke været for nogen af dem, og hvis faren ville mase dem fremad med spillet, må det have været noget af en flok at holde styr på for ham. Men der er heller intet i søstrenes offentlige adfærd, som peger på manglende udvikling af sociale evner eller kantet eller skævvreden personlighed.

Med risiko for at blive censureret for det, har jeg altid undret mig over hvordan kvindernes tilnærmelsesvise fravær fra den internationale skaktop, monstro er blevet forklaret af social-konstruktivistiske feminister.
Skakreglerne diskriminerer mod kvinder? Skak er konstrueret til at skræmme kvinderne væk? Kvinderne er blevet udelukket fra skakklubber og turneringer?

Skak er noget af det mest destillerede intellektuelle præstationsarbejde, man kan tænke sig - måske næst efter en Mensa-test. Hvordan bærer man sig ad med at forklare denne kønsskævhed med nogen anden forklaring end den mest indlysende - som læseren selv må sætte ord på

/O

William Mannicke

Hvorfor mon der er så få mænd, der dyrker den kreativ-, præcisions-, styrke-, samarbejds- og udholdenheds krævende sportsgren, synkronsvømning?

Og hvor mange timer var det lige at Caroline var til træningsbanen i hendes barn- og ungdom med farmand?

" Hvordan bærer man sig ad med at forklare denne kønsskævhed med nogen anden forklaring end den mest indlysende - som læseren selv må sætte ord på"

"Übung macht den meister"
Så gå hjem og øv dig, Oliver ;-)

Dorte Haun Nielsen, Dennis Jørgensen, Henning Kjær og Mette Holten Haagerup anbefalede denne kommentar

@William

Øvelse hjælper bestemt - men det er nok ikke hele forklaringen
Enhver ved jo, at kvinder ikke kan konkurrere med mænd i mange sportsdiscipliner, alene pgr.a af deres fysiske underlegenhed. Det ville være en unfair konkurrence, og derfor har de deres egne rækker i de fleste discipliner. Dette er ikke noget, der kan anfægtes; det er banalt - også blandt de mest hårnakkede feminister.
Men hvorfor skulle dette også gøre sig gældende for intellektuelle præstationer? Her kommer det fysiologiske argument til kort.

Ikke desto mindre synes denne forskel også at række ind over de intellektuelle præstationer, med et loft, som de færreste kvinder kan forcere - og over hvilket de bedste mænd råder enevældigt. Det er dét jeg påpeger som tankevækkende - og især at det er et fænomen, som feminister bekvemt undgår at kommentere. Skak er en disciplin, som udstiller forskellen på meget destilleret vis, fordi der ikke er nogen kulturelle eller magtmæssige barierrer - ingen, jeg kan få øje på i hvertfald.

Jeg tror en væsentlig del af forklaringen er den indlysende, at skak, som så mange andre tekniske discipliner, ikke appellerer til mange kvinder - og hvor der ikke er interesse, er der sjældent talentudvikling.

Men spørgsmålet er også om der selv blandt de kvindelige skakspillere er en barierre, de ikke kan forcere - ligesom for de fysiske præstationer?

/O

William Mannicke

For mig lyder din argumentation, som den gang man var i mod at kvinder var egnede til at læse ved universitet.
Nu har vi både læger, ingeniører osv osv af anden oprindelse end hankøn.
Tankevækkende.

Måske er det mangel på efterspørgsel :-)

Dorte Haun Nielsen, Dennis Jørgensen, Lillian Larsen og Mette Holten Haagerup anbefalede denne kommentar

Rikke Nielsen, 18. november, 2020 - 17:58

Kære Rikke, selv om jeg til dels kan følge din indignation, så skyder du ved siden af når du skyder efter mig, - jeg har ingen eller har haft nogen aversion mod kvindelige skakspillere, - hvis det lå til nogen var det i datiden(før mine 1947).

Det er i denne del af historien de skal finde årsagen; "men så vidt jeg husker var det ikke for det gode, - det er i detaljen djævelen ligger"!

Anders Thornvig Sørensen

Forklaringen er helt sikkert ikke af intellektuel eller intelligensmæssig karakter.

En del af forklaringen kan være, at skak er et fysisk hårdt spil, hvilket i udgangspunktet giver manden en fordel. I takt med, at professionelle skakspillere af begge køn laver regelmæssig fysisk træning, mister denne faktor efterhånden sin betydning.

Social- og kulturhistorisk er det organiserede skakliv oprindelig udviklet omkring mandsdominerede kredse, såsom højere læreanstalter eller kaffehuse, hvor kvinder ikke havde adgang eller kun optrådte i en underordnet rolle. Også det er fortid nu.

Dorte Haun Nielsen, Dennis Jørgensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Det er helt sikkert et samspil af mange forskellige faktorer - sociologiske, kulturelle og sikkert også genetisk/hormonelle.

Uden at være evolutionsbiolog, så vil jeg antage, at det har været en evolutionær fordel for mænd at kunne sidde stille og koncentrere sig i lang tid af gangen i forbindelse med jagt. Kvinder er måske i højere grad "designet til" at kunne blive afbrudt af børn, der kræver opmærksomhed. Den er vel umiddelbart lige til højrebenet.

I dag er der desuden noget med det nørdede image, som skakspillere har, der givet vil afholde piger fra at dyrke spillet. Og hvis forholdet mellem pige -og drengespillere er 1 til 10 eller mere, så vil det jo også afspejle sig i eliten.

Kristian Jensen

Det kan jo også bare være at kvinder oftere synes skak er et kedeligt spil. Måske er der ting de synes er mere relevant at bruge deres tid på. Måske har de ret.

Dorte Haun Nielsen, Lillian Larsen, Henning Kjær og Esben Lykke anbefalede denne kommentar

Peter Dürrfeld: "jeg har fire døtre, der på hver deres måde er kommet i berøring med skak og har oplevet, hvordan det er at dukke op i en skakklub og blive – nej, ikke ugleset, men mødt med måben og det, som en dronning fra det virkelige liv i sin nytårstale den 31. december 1984 betegnede som »dumsmarte bemærkninger«."
Og så er der nogle der ikke forstår, hvorfor der ikke er flere kvindelige skakspillere i toppen.Ikke mange kvinder er så bidt at skak at de gider bruge deres tid på mænds måben og dumsmarte bemærkninger.

Dorte Haun Nielsen, Dennis Jørgensen og Simon Ross Stenger anbefalede denne kommentar

Dronningen kan bevæge sig i alle retninger og distancer. Kongen humper rundt fra felt til felt. Måske gider kvinderne ikke deltage i et spil, hvor manden på forhånd er udstyret med så uretfærdigt er handikap ?

Majbritt Nielsen

Esben Lykke
19. november, 2020 - 04:04

." Kvinder er måske i højere grad "designet til" at kunne blive afbrudt af børn, der kræver opmærksomhed. Den er vel umiddelbart lige til højrebenet. "
Damn, det var lige til side benet.
Du ville sikkert også være helt fint, med påstanden at kvinder ikke skulle have uddannelse ud over lige kunne læse lidt og lægge sammen. Sådan til husholdningsregnskabet. For deres livmoder er jo ikke lavet til det. Den blive bare hysterisk.

Jeg husker noget med at for et par år siden. Ændrede man adgangen til eksempelvis læge og veterinær studiet. Fordi der kom for mange kvinder ind. Så der kunne komme flere ind via kvote 2. Der blev udtalt i en artikle om det. At nu fik man en bedre blanding af kønnene på studierne. Det var så ikke et problem da det kun var mænner der kunne komme ind.

William Mannicke

Her er lige en chance for at få lidt info fra ”hestens” egen mund:

https://www.berlingske.dk/kultur/kvinden-der-satte-de-sexistiske-maend-s...