Note
Læsetid: 4 min.

Flere små forlag slår sig sammen for at kunne hamle op med Amazon

I Danmark har vi for nylig fået hjemmesiden mikrofest.dk, der samler en lang række kvalitetsundergrundsforlag, og nu er den amerikanske hjemmeside bookshop.org kommet til Storbritannien
Kultur
6. november 2020
I Danmark har vi for nylig fået hjemmesiden mikrofest.dk, der samler en lang række kvalitetsundergrundsforlag, og nu er den amerikanske hjemmeside bookshop.org kommet til Storbritannien

Jesse Jacob

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

  USA

  Diane Di Prima død

  En af de allersidste beatdigtere Diane di Prima er død, 86 år gammel. Hun blev født i Brooklyn, var ung i orkanens øje i Greenwich Village og flyttede til San Francisco i 1968, hvor hun boede til sin død.

  Hun debuterede i 1958 med digtsamlingen This Kind of Bird Flies Backwards og udgav i alt over tyve digtsamlinger plus romaner, noveller og erindringer. Hovedværket var langdigtet Loba, der udkom i flere versioner i løbet af 1970’erne og siges at være et feministisk modstykke til Allen Ginsbergs Howl.

  Hun fik i alt fem børn. En aften i 1950’erne var hun til en fest hjemme hos Ginsberg. Klokken halv tolv var hun på vej hjem for at afløse sin babysitter. En af gæsterne, Jack Kerouac, råbte: »Di Prima, hvis ikke du glemmer din babysitter, bliver du aldrig forfatter!«

   

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Prøv en måned gratis.

  Klik her

  Allerede abonnent? Log ind her

  Stort set enhver kritik af Amazon vil visse mennesker se som en anbefaling.

  Det er som om købere og journalister og politikere og erhvervsfolk ikke rigtig vil fatte,

  - at Amazon er MEGET andet end bøger
  - at Amazon er verdens største supermarkedkæde, stort set uden butikker.
  - at Amazon opkøber råvareforhandlere, producenter og distributører af alt mellem himmel og jord
  - at Amazon forårsager butiksdød, hvor de end åbner nye distributionscentraler
  - at Amazon forårsager arbejdsløshed på alle produktions- og vareniveauer.
  - at Amazons samlede vareudbud kun er prisfest for Amazon - det direkte formål er udkonkurrering af alle, der ikke sælger via Amazon.
  - at Amazon her RÅD til at dumpe priser på egne produkter.
  - at Amazon presser sine arbejdere til og ud over grænsen.
  - at Amazon ikke er konkurrence på det frie markeds præmisser, men langsom monopolisering af distribution og produktion - som en flodbølge, som trækker alt ned, der ikke er forankret i klippegrund.
  - at Amazons næste træk verden over vil være udbudte tjenesteydelser, der presser timelønnen.
  - at Amazon vil blive en politisk faktor på verdensplan.

  Med gratis forsendelse mod et fast månedligt abonnement, så du som kunde ikke skal betale forsendelse af enkeltkøb hos hver eneste Amazontilknyttet enkeltsælger af dimser og dutter og bøger og reservedel og elektronik og dagligvarer, får sælgere uden salg gennem Amazon eller andre mindre kæder MEGET sværere ved at konkurrere.

  Hvor diversiteten for kunden var det vigtigste i begyndelsen - at man kunne finde "så meget" under samme tag - er konkurrenceparametret i dag (set fra kundens side), at forsendelsen er "gratis" et måneds- eller årsabonnement på Amazon Prime. Og vil man ikke dét, kan man "bare" købe for over $25 for at få gratis forsendelse. (https://uk.pcmag.com/old-news/7985/4-ways-to-avoid-paying-119-for-amazon...)

  Det siger sig selv at kombinationen af ubrugte månedlige forsendelsesomkostninger og kunders ekstrakøb for at få gratis forsendelse giver Amazon en konkurrencefordel, som meget få andre kæder, for slet ikke at nævne salgs- og produktionsvirksomheder, har råd til.

  Og det er netop dét: Amazon breder sig til hele verden, fordi mange kunder vil købe de udbudte varer... 1-2 dages forsendes skaber den loyalitet, hvor menneskelig kontakt før bandt kunder til bestemte butikker eller producenter. Så, er det ikke ligemeget med den kontakt, når bare man får sine ting?

  Som nogen siger: "Når man er rig, er det nemt at blive rig". Eller "den første milliard er altid den sværeste". Det sker bare altid ved rationalisering, på bekostning af specialisering, fravalg af fysisk kontakt mellem top og bund, fravalg af diversitet og varenumre, og ved kundens valg af "mest for pengene" - gennem fravalg af tillid, nærhed, service, menneske, kvalitet, næring: Er du som kunde utilfreds med et produkt, fravælger du ikke distributionsleddet, Amazon; Amazon gør det for dig (du ser ikke konsekvensen af din utilfredshed).

  Systemet er effektivt og koldt, og som sådan en evolutionsvej for Arten - ikke den eneste mulige; bare den (mest effektive) kapitalistiske. Den store supermarkedskæde, ikke?

  mikrofest.dk gør det rigtige ved at samle småforlag og tvinge kvaliteten i vejret: "Udgiv titler af høj kvalitet og vær med i fællessalget". Det fordrer bare, at man som læser browser varelageret eller finder præcis den titel, man har hørt spændende anbefalet i snævre kredse, frem for at gå til Amazon for at blive anbefalet mere af det samme sovs.

  At stille krav til sin næring er også et evolutionsparameter. Hvis man vil andet end bare overleve. Og den næste, der siger at mange mennesker ikke har råd til andet end det billigste, tager sig bare en coca cola til.