Interview
Læsetid: 8 min.

Frie Grønne vil tage penge fra Forsvaret og opruste kulturelt

Kulturen skal have et kæmpe økonomisk løft og tages lige så seriøst som andre politikområder. Det er visionen i et nyt udspil fra Frie Grønne, der både vil hylde kunstens egenværdi og bruge den til at omstille samfundet. Vi spurgte Uffe Elbæk, hvordan det hænger sammen
»Hvis du tager materielt forbrug væk fra folk, som vi gerne vil, så skal du give dem mening i stedet for,« siger medstifter af Frie Grønne Uffe Elbæk, som er kommet med et nyt kulturpolitisk udspil, der skal sikre et markant løft af kulturstøtten fra 1,2 til to procent af BNP.

»Hvis du tager materielt forbrug væk fra folk, som vi gerne vil, så skal du give dem mening i stedet for,« siger medstifter af Frie Grønne Uffe Elbæk, som er kommet med et nyt kulturpolitisk udspil, der skal sikre et markant løft af kulturstøtten fra 1,2 til to procent af BNP.

Emilie Lærke Henriksen

Kultur
9. november 2020

Frie Grønne har slået sig op på antiracisme og klimakamp. Men der er alligevel noget med dem og kulturen, hvis man kigger efter.

Uffe Elbæk er tidligere kulturminister, Niko Grünfeld er tidligere kulturborgmester i København – og nu fremlægger partiet et samlet kulturpolitisk program som deres første officielle udspil overhovedet.

Hvorfor? Fordi kulturen er afgørende for den totale grønne og humanistiske omstilling af samfundet, som de mener, vi skal igennem.

»Når vi skal udvikle en helt ny måde at forstå, hvad et succesfuldt liv er, så er kunst og kultur centralt,« siger Uffe Elbæk.

Frie Grønne lægger op til seks reformspor på området. Grundlæggende er tanken, at hvis kulturen skal spille den rolle i samfundet, som den har potentiale til, så skal borgerne møde kunst og kultur i alle aspekter af livet. Det kalder de en »borgercentreret kulturpolitik«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

<3 !

Klaus Lundahl Engelholt og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Raasted

✔️

Under forudsætning af at vi lever på en fredelig planet, lad os kalde den Utopia, så synes jeg at det lyder som en god idé.

Bjørn Pedersen, jan sørensen, Henrik Andersen, Carl Chr Søndergård og Marie Vibe anbefalede denne kommentar

Jeg syntes, der er rimeligt, hvis forsvaret mister de midler, der anvendes til udenlandske engagementer.

Men i en usikker verden. som vi netop nu er i, med konstante provokationer fra Rusland, og måske fremtidigt fra Kina, bør Danmark kunne forsvare sig.

Måske er den finske model mulig i Danmark. Finland har grænser til Rusland, og man møder ofte russiske patruljer til fods langt indre far grænsen. Derfor er der forståelse i det finske folk for at kunne forsvare sig, - eller i hvert fald kunne forsinke en given magtovertagelse så længe, at andre lande (først og fremmest Sverige, som man har aftale med) kan komme til undsætning

Finland råder over et virkelig veltræner hjemmeværn på knapt 100.000 deltagere, M/K. Samt ret moderne og højeffektive våben, som ellers kun anvendes til egentlige tropper. Dette hjemmeværn er organiseret i mindre enheder, der er tilpasset de lokale behov, og kan operere uafhængig af hinanden. Og ligesom i Sverige har det finske hjemmeværn også moderne kampfly, der er placeret bunkere i skovene, og ud til vejstrækninger der hurtigt kan omdannes til startbaner.

Og om pengene alene skal gå til kultur, ved jeg ikke. For så længe der er social ulighed i Danmark, bør der anvendes midler til at ændre på dette.

Bjørn Pedersen, Bent Nørgaard, Flemming Berger og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

Så må de Frie Grønnes kultur stå i front Hvis der opstår tvist og skærmydsler c",)

De er jo helt væk. Med aggressive diktaturer rundt om os og et USA der ikke mere vil sørge for Europas sikkerhed er det tid til at bruge flere penge på forsvar. Mange flere penge.

Forsvaret skal ansætte 1000 ingeniører, dataloger og matematikere til at befæste vores infratruktur. Eller flere. Vi skal have opgraderes vores flåde og tilstedeværelse i arktis. osv.

Bent Nørgaard, Jacob Nielsen og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

2%

Det ville nok blive svært at udskille de midler der bruges til udenlandsk engagement. Soldaterne, materiellet og budgettet er nøjagtigt det samme uanset om de ligger på kasernen eller sendes ud af landet.
Den finske model er ikke anderledes end den var i Danmark for 30 år siden. Genindførelse af værnepligt for alle over 18 vil nok ikke blive modtaget med glæde, så tror ikke det kommer til at ske.
Desuden er deres materiel ikke videre moderne. De står over for lige så store investeringer som Danmark gør. De skal f.eks. udskifte deres F18 fly inden for nogle få år, nøjagtigt som Danmark er i gang med at udfase F16.

Finland kan forsvares på jorden med infanteri pga. terrænet, hvilket er forholdsvist billigt. En masse infanteri på Danmarks flade marker er nok ikke det bedste forsvar.

Vi er i forvejen i gang med et Utopia, hvor magten på kloden er overladt til et system, der kræver evig eksponentiel vækst. Det er desværre umuligt at have fortsat eksponentiel vækst på en klode af begrænset størrelse og vi er derfor i gang med den 6. store masse udrydning af arter i jordens historie. Vi ved det godt, men stemmer alligevel på dem der lover mere vækst.
Det er så dumt.

Er utopia ikke vejen frem for krudt og kugler.?
Er der nogen mennesker som tror andre mennesker på kloden vil os noget ondt? Ja de vil også ha indflydelse og alle de andre bilder sig det samme ind som os-bare de kan forsvare sig så angribe rvi ikke!
Hvis vi kigger på os selv har vi ingen intentioner om det og hvorfor er andre så mere onde?
Men vi trænger alle til at lære at løse konflikter helt uden vold og det kunne så blive kulturens opgave at have dette som emne og krav.
Desværre tror jeg ikke mennesket er klar til Elbæks version, men set i forhold til vores højre fløj inkl. socialdemokraterne kender jeg godt mit valg! Uanset jeg er naiv!

Carsten Nørgaard

”Frie Grønne har slået sig op på antiracisme og klimakamp. […] og nu fremlægger partiet et samlet kulturpolitisk program som deres første officielle udspil overhovedet.”

???

”[…] der er alligevel noget med dem og kulturen, hvis man kigger efter […] Niko Grünfeld er tidligere kulturborgmester i København.”

Øj, hvor er der bare så mange elementer i de to første paragraffer, der kan fremtrylle de bitreste minder om kaostragedien Alternativet.

En vælgererklæring for Siddiques skyld kunne det godt blive til, men at stemme på Frie Grønne kommer jeg aldrig til med den baggage. Man har tydeligvis intet lært, når man allerede fra éns første officielle udspil vælger at grünfelde rundt i manegen.

Fool me once…

Troede FG gik ind for man overholder indgaaede aftaler, konventioner, forsvarsaftaler og traktater med mere, Danmark har forfligtet sig internationalt i henhold til forsvaret og vi opfylder paa nuvaerende tidspunkt ikke det aftalte, men de forsvars aftaler Danmark har indgaaet kan altsaa skrottes forstaar man paa FG, det faar mig til at taenke der maa vaere mange andre aftaler vi da kan skrotte saadan helt ensidigt.

Danmark skal bare gå forrest (være de første) når der uddeles alimsser til 3. landene. Så er vi berretiget til at sænke ulandsbistanden, og se stort på internationale aftaler.