Essay
Læsetid: 5 min.

»Jeg er Kim Schumacher – nu er det mig, der kører showet«

Kim Schumacher var for mange inkarnationen af 1980’ernes populærkultur. Han var stemmen, der gav et helt årti fartstriber, og lyste op på tv-skærme med sine rappe replikker – og så var han den første danske kendis, der døde af aids kun 40 år gammel. Her følger et lille uddrag fra den nye kulturbiografi om Kim Schumacher skrevet af Simon Lund og Ralf Christensen
Kultur
6. november 2020
Kim Schumacher blev kendt for sin friske tone og sit hurtige snakketøj som radiovært.

Kim Schumacher blev kendt for sin friske tone og sit hurtige snakketøj som radiovært.

Svend Aage Mortensen

Det er nytårsaften 1989.

Danskerne står foran fjernsynet med stjernekastere og bobler i maven, sjove hatte på hovedet og kransekagekrummer på smoking og balkjole. Danmarks Radio sender tv-showet Godt nytår.

Det ser ud til, at det skal gå efter planen i udsendelsen fra Tivolis Koncertsal. Erling Bundgaard indtager scenen. Den smilende og underspillede krøltop, værten for utallige, populære underholdningsshows op gennem 1980’erne som Fup eller Fakta, Gæt & Grimasser og Ser man det griber mikrofonen. Han har sølvjakke på.

»Godaften og velkommen.«

Han forbereder danskerne på, at de skal vinke farvel til 1980’erne. Årtiet med kartoffelkur, yuppier, bz’ere, pastelfarver, rockerkrig, skulderpuder, hår-gelé, graffiti, firkløverregering, Tøsedrengene, Donkey Kong, walkman, Commodore 64, Thomas Helmig, digtere med eyeliner og sortsyn, lokalradioer og monopolfjernsyn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her