Maskulinitet
Læsetid: 12 min.

Moderne mænd går i kjole og slikker fisse. Vi tegner et portræt af popikonet Harry Styles

Sangeren Harry Styles er på forsiden af decemberudgaven af modebladet Vogue iført kjole, og det cementerer hans status som en ny tids mandeikon. Han er glad, legesyg og ufarlig – og for nogle en trussel mod klassisk maskulinitet
Da en tømmermændsramt Harry Styles steg ud af sin bil og brækkede sig på motorvejen i L.A., rejste loyale fans et mindesmærke på stedet og valfartede dertil som pilgrimme. Hans brækrester blev solgt på eBay. Et andet eksempel på, hvor stor en stjerne han er: Paul McCartney har interviewet ham. Ikke omvendt.

Da en tømmermændsramt Harry Styles steg ud af sin bil og brækkede sig på motorvejen i L.A., rejste loyale fans et mindesmærke på stedet og valfartede dertil som pilgrimme. Hans brækrester blev solgt på eBay. Et andet eksempel på, hvor stor en stjerne han er: Paul McCartney har interviewet ham. Ikke omvendt.

Getty Images

Kultur
30. november 2020

Du ved det måske ikke, men vi lever i Harry Styles’ tidsalder.

Den britiske popstjerne er i gang med at føre arven fra Rolling Stones og Beatles med ind i det 21. århundrede. Han tilfører vor tids ungdomsoprør et omkvæd, et smil, en stil.

Den orkan af omvæltninger af kønsroller, der skyller ind over os, finder sit visuelle udtryk i hans klædeskab. Og al den alvor, vi forbinder med nutidens kulturkampe, fejer han af bordet med et blink fra sine smukke øjne og en uforbeholden glæde ved mode, mandighed og modernitet. 

Han favner os alle sammen.

Den kun 26-årige Harry Styles har været berømt, siden han med boybandet One Direction vandt de britiske teenagepigehjerter og kom på tredjepladsen i sangkonkurrencen The X Factor i 2010.

Da boybandet gik i opløsning seks år senere, gik han solo. Hans første hit »Sign of the Times« er en nyklassiker. Han leverede mismod med samme storladne fortvivlelse som David Bowie i »Life om Mars?«, og det i en stadionvenlig, stram produktion, der var en Queen-sang værdig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thorkel Hyllested

Kim Larsen optrådte nøgen som side 9 pige i Ekstrabladet på sin 40 års fødselsdag. Det var noget!

Gustav Alexander

"MeToo ruller, og mænd kan ikke længere gå gennem det offentlige rum med øjnene på stilke efter sexobjekter. Og det er den bevægelse, en mand som Harry Styles skriver sig ind i. Han er ikke længere på jagt, og det er det, der gør ham til sådan en trussel mod den mand, som reaktionære stemmer hylder – den mand, der forsvarer, beskytter og altid er parat til angreb."

Fjerde bølge feminismen skal måske passe på med at fortælle det store heteroseksuelle flertal, hvordan de skal udleve deres køn. Foruden det sekteriske mandehad, der læses tydeligt i disse perspektiver, så er det svært at finde en virkelighed at få de nye roller til at passe på.

Det passer måske mere i LGBTQ+ miljøets fordomme om heteroseksualitet end på nogen virkelighed.

Heteroseksuelle kvinder vil jo også gerne begæres (af den rette i den rette situation naturligvis). Man skærer en ret essentiel del af kønnenes seksuelle dynamik fra, hvis man misfortolker 'objektgørelse' eller et 'hungrende bik' som en patriarkalsk, heteronormativ imposition på kvinder. Jeg har ihvertfald aldrig mødt nogen heteroseksuel kvinde, der synes at det en 'respektfuld' seksualitet var særlig sexet. LGBTQ miljøet skal da passe deres egen have og lade være med at blande sig i det store flertals seksuelle dynamik.

Jesper E, Jens Kofoed, Torben Skov, Jack Jönsson, Troels Brøgger, Gert Hansen, Peter Hansen, Jannick Sørensen, Jens Jensen, Anders Reinholdt, René Arestrup, Niels Johannesen, ulrik mortensen og Ninna Maria Slott Andersen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Er journalisten Bodil Skovgaard Nielsen totalt uvidende om at mænd i arabverden render rundt i lange hvide kjoler og at scotterne spiller sækkepipe iførte nederdele og grekiske soldater i vagtparaden også bærer nederdele. Så det er inget nyt.

Ninna Maria Slott Andersen, Malene Wiinblad, Troels Brøgger, Jens Flø, Bent Nørgaard, Ulla Nygaard og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

For mange år siden gik jeg i en vaskeægte indisk kjortel, ligesom millioner af indiske mænd. En kjortel minder til forveksling om en kjole, hvis nogen skulle være i tvivl.

Ninna Maria Slott Andersen, Troels Brøgger, Jens Flø, Ulla Nygaard og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Det gør mænd også i store dele af Afrika.

Jeg ser ingen parade af heteroseksuelle mænd der går på gaden over hvad en popsanger klæder sig i. Det ville jo så gøre Skovgaards mening her totalt overflødig og det går jo ikke. Hendes holdning skal jo gerne have noget ondskabsfuldt og diametralt modsat for at være relevant. Lifesom her hvor man i den selvfede britiske venstrepresse skriver et par meningsdannere op til at være den amerikanske højrefløj hvis verden bryder sammen over Harry Styles:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2020/nov/16/harry-styles-vogue-...

Men der er bare ingen der går op i det. The Guardian har i adskillige artikler prøvet at gøre det til et emne men ingen bider på. Gad vide hvor mange gange Styles skal hyldes på denne avis inden man drager samme konklusion. Provokationen af en mand i en kjole er der bare ikke et særligt stort publikum til.

Måske de venstredrejede medier bare ikke kan forestille sig at folk til højre nok ikke læser Vogue eller kærer sig om hvad der foregår på bladets forside.

Jesper E, Kurt Nielsen og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar

Det lyder som en Vi Unge artikel, der vel ikke rigtigt rammer størstedelen af mænd, der slikker fisse og vel mener, at alle kan gå rundt i det de vil.

Jimmy Hansen, Stine Olsen, Jack Jönsson, Mogens Holme og Michael Gudnæs anbefalede denne kommentar

Derudover, så gik BEckham altså også i kjole for femten år siden, så måske skulle Informations journalisterne blive en lidt mere revolutinerende ... eller vende tilbage til Vi unge

Ja ja om få år aner vi kke hvilket køn vi selv er og vi vil ikke kunne finde ud af at interagere med hinanden, jeg spår vi bliver flere og flere eneboer der bare passer os selv.

Anders Sørensen

Der er ingen tvivl om, at det giver klik, når man i rubrikken skriver "fisse". Det er videnskabeligt bevist af Google.

Det nye er vel, at man bliver nødt til ikke bare at skrive "fisse", ikke bare skrive "slikker fisse", men også gøre det lidt ironisk, så både fisseslikkerne, der tænker "fisse!" og de mere sofisssestikerede får lidt at gokke deres åndfuldhed til, mens de prokastrinerer.

Ninna Maria Slott Andersen, Jens Kofoed og Troels Brøgger anbefalede denne kommentar

I øvrigt tak for en fin artikel, der i hvert fald gjorde mig klogere på en hel del, herunder boy bands.

For mig passer det godt med, at mænd er lige ved at starte på ligestilling, på andre områder, og begynder ikke at holde sig fra kvindedomænet.

Det er en del år siden kvinder kom på forsiden i lange bukser.

Det er moderne at kvinder gerne vil fortælle mænd hvordan de er “rigtige mænd”. Misandrisk tilgang til køn.

Ninna Maria Slott Andersen, René Arestrup, jan sørensen, Torben Skov og Jack Jönsson anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

De ting - eksempelvis at en mand går i kjole - betød måske noget ganske og aldeles andet og meget mere i et UK anno 1970 (The Man Who Sold The World), hvor den homoseksuelle akt mellem mænd kun havde været lovlig i blot et par år! I dag er grænserne så meget udviskede, at 'provokationen' fra Styles blot virker som et image-stunt. Der er slet ikke længere noget at føle sig provokeret over her, heldigvis.

Malene Wiinblad

I forlængelse af tidligere kommentarer om mandsdragten i Afrika, Indien og Skotland vil jeg bare tilføje Barokken fra 1600 - 1730 hvor mænd fra adelen havde langt krøllet, sminke til tider og overdådige broderede og farverige jakker, frakker og kjortler. Den vestlige moderne mandsdragt blev først etableret efter den franske revolution.

Kurt Nielsen, Nike Forsander Lorentsen, Birgitte Simonsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja vil det ikke være ligestilling - hvis der ingen forskel var på mænds og kvinders klædedragt. Lad dog folk gå med det tøj de føler sig bedst tilpas i .
Når kvinder kan gå i jakkesæt osv - hvorfor kan mænd så ikke gå i kjoler. Der er nok også mange mænd der vil tage sig bedre ud i en kjole .
Kan ikke forstå hvis nogen bliver vrede over det.

Men Dorte hvem er det der er vrede over det? At man kan finde et par konservative i USA der gerne stiller op til interview og siger noget negativt om det er jo tilfældet med alle ting. Hvor er massedemonstrationerne der kræver at Harry Styles ikke må tage kjole på? Man opdigter en imaginær fjende fordi man har et ønske om at fremme udviskningen af køn. Det gør man så i den progressive presse ved at “støtte” Styles og Vogue selvom folk er ligeglade.

Problemet her er en avis der pendler sine holdninger igennem en ikke-eksisterende trussel på et ikke-problem.

Ninna Maria Slott Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Er mænd i kjole det nye scoretrick?
Overskriften antyder det.
Ham Harry har åbenbart regnet den ud, siden han slikker så meget fisse.
Ja mænd er villig til næsten alt, når det gælder at komme i trusserne på kvinder - som vi sagde den gang jeg var ung.
Jeg er glad for jeg ikke er ung i disse tider Jeg ser herrens ud i kjole