
Det bliver en larmende spradebasse, et digitalt geni og en lidt uortodoks DR-chef, der overtager Thomas Buch-Andersens chefstol på P1.
Nikolai Thyssen, der allerede siden slutningen af august ved siden af sit nuværende job som leder af dr.dk og DR Nyheder har vikarieret på posten, kan fra årsskiftet kalde sig P1’s øverste chef.
»Det er en fantastisk chance netop nu at skulle sætte retningen for P1. Vi lever i vilde og omskiftelige tider,« har Nikolai Thyssen udtalt i en pressemeddelse, hvor han også siger, at »kultur og identitet er i stadig stigende grad blevet et individuelt valg, og det er derfor vigtigere end nogensinde, at vi har mulighed for at forstå de store forandringer, der definerer os som fællesskab. Det er opgaven for P1«.
Men hvad er så opgaven for Nikolai Thyssen? Og hvordan vil han forvalte den magtfulde stilling?
Det har Information spurgt nogle af dem, der kender ham, om. Af tidligere kolleger bliver Nikolai Thyssen beskrevet som humoristisk, nærværende og helt vildt dedikeret, når han har et mål.
Men det er også sigende for ham som leder, at han ikke forstår efterkritiksandwichen, som er noget af det første, man lærer på ethvert lederkursus: at skal man give folk kritik, så skal det pakkes ind i ros. Først roser man, så kritiserer man – og så roser man igen.
Nikolai Thyssen går direkte til kritikken.
Det siger Lotte Folke Kaarsholm, der er vært på Deadline, og som har kendt Nikolai Thyssen, lige siden de sammen begyndte at skrive for Information for snart 20 år siden. Han har da også mange positive sider, skynder hun sig at slå fast.
»Han er meget mere idealistisk, nytænkende og idérig, end han selv vil indrømme.«
Det er egenskaber, der formentlig vil komme den 46-årige tidligere redaktions- og udviklingschef på Information og medstifter af mediet Føljeton til gode i hans nye stilling.
Tematisk har Nikolai Thyssen også været vidt omkring i sin karriere som journalist. Han har blandt andet været kunstanmelder, hvilket lå i naturlig forlængelse af hans uddannelse i litteratur- og kunsthistorie, og Informations Rusland-korrespondent fra sit bosæde i Sankt Petersborg.
Digitaliseret radio
En af Nikolai Thyssens store opgaver bliver at sørge for, at P1 opretholder balancen mellem at være en kanal med fokus på aktuelle begivenheder, samtidig med at den bevarer sin styrke som perspektiverende og overraskende.
Det mener Kurt Strand, mangeårig DR-medarbejder og i dag selvstændig og ekstern producent og vært på P1-programmet Mennesker og medier.
En anden udfordring, påpeger Kurt Strand, bliver at balancere kanalens indhold, så det fungerer både som flowradio og podcast. »Det er en enorm svær balance, fordi det er det tidløse, der virker godt på podcast, mens det højaktuelle fungerer rigtig godt i flowradio.«
Kurt Strand tilføjer, at det blandt andet er lykkedes på nyhedspodcasten Genstart, der med sine perspektiver er »tidsaktuel og ikke dagsaktuel« og derfor stadig kan lyttes til, længe efter at den er produceret.
Det digitale geni
Og netop Genstart har Nikolai Thyssen faktisk været engageret i fra begyndelsen. Det fortæller DR’s radiochef Anette Kokholm, der har ansat den nye P1-chef, og som forventer, at det især bliver inden for det digitale, at han vil udfolde sine kompetencer.
»Den digitale side af radio er podcast, og her har Thyssen med sit engagement i Genstart allerede været med til at skabe et af DR’s mest lyttede podcasts,« siger hun.
Thyssens antiautoritære personlighed og evne til at tænke ud af boksen, kommer ifølge flere til at præge hans tilgang til chefstillingen.
»Han ville ikke være god i militæret,« siger Lotte Folke Kaarsholm efter at have tænkt lidt over, hvordan man kan beskrive Thyssen.
»Han er ikke sådan en, der slår hælene sammen og bukker, hvis en person over for ham har fire striber på skuldrene.«
Med andre ord marcherer Thyssen ikke i takt, og det er en af årsagerne til, at han er enormt dygtig til at tænke i nye baner – ikke mindst hvad angår det digitale.
Morten Hesseldahl, der i dag er direktør i Gyldendal, var direktør for Information, da Thyssen stod i spidsen for at lave en hjemmeside til avisen.
»Han havde en fantastisk indsigt i teknologi og digitalisering. Han var enorm dygtig til at tænke ind i nye måder at være medie på,« siger forlagsdirektøren.
Aldrig på taberholdet
Ud over hans digitale kompetencer er hovedårsagerne til, at DR har ansat Thyssen som P1-chef, at han har stor gennemslagskraft, et højt energiniveau og et godt humør, siger Anette Kokholm.
Han var også både gennemslagskraftig og energisk, da han i 2014 sammen med den politiske kommentator Lars Trier Mogensen tog initiativ til nyhedsbrevsmediet Føljeton, der oprindeligt skrev fortløbende artikelserier og nu fokuserer på at udgive nyhedsbreve. Her haltede det imidlertid med det gode humør hen mod slutningen, da Thyssen forlod mediet med en splittet redaktion i ryggen.
Det siger Lasse Lavrsen, der i dag er tilbage som journalist og nyhedsbrevsskribent på Information, og som var med til at stifte det nye medie i 2014.
»Det var ekstremt hårdt at starte Føljeton op, og Thyssen er helt vildt hårdtarbejdende, når han sætter sig noget for. Han er nærmest manisk,« siger Lasse Lavrsen.
Føljeton havde i opstartsfasen fået penge fra Kulturministeriet, men havde brug for flere millioner kroner fra private investorer, og det var i høj grad Thyssens maniske gåpåmod, der sørgede for, at de penge kom hjem, siger Lasse Lavrsen.
Nikolai Thyssen tilførte projektet en enorm energi i opstartsfasen, men som hverdagen gjorde sit indtog, den daglige drift skulle varetages, og problemerne begyndte at melde sig i hele gruppen, mistede Thyssen sit engagement.
Det ledte ifølge Lasse Lavrsen til et hårdt brud. »Det var ikke specielt kønt,« udtrykker han uden at gå nærmere i detaljer, men tilføjer dog, at der ikke ligger noget mellem dem i dag.
»Thyssen er aldrig på taberholdet. Det lyder måske usympatisk, men sådan er det ikke ment. Det er et udtryk for hans force – det er et udtryk for, hvad han er i stand til at gøre for sit hold.«
En strategisk ’no bullshit’-type
Samtlige af de personer, som Information har talt med, beskriver Nikolai Thyssen som strategisk – og det er nok også her, forklaringen på, at han altid er på vinderholdet, skal findes.
»Ja, det er nok rigtigt, at Thyssen er ret strategisk i sin professionelle relation til andre mennesker, og DR er et stort Game of Thrones med magtkampe og alliancer – her passer han perfekt ind,« siger Lasse Lavrsen og tilføjer, at han tror, Thyssen er et rigtig godt valg til stillingen.
Morten Hesseldahl mener også, at Thyssen er et godt valg, men af nogle lidt andre årsager.
»Han falder ikke i den her business school-gryde med bullshit-udtryk,« siger han og uddyber:
»Jeg kan slet ikke se ham bruge de her floskler, som man for tiden kan høre hos andre ledende DR-medarbejdere.«
»Thyssen er meget oprigtig,« siger Morten Hesseldahl. »Og han har et sprog, der er uopstyltet.«
Man er aldrig i tvivl, når han er begejstret – og det er man heller ikke, når det modsatte er tilfældet.
Lektor på Syddansk Universitet Didde Elnif har tidligere arbejdet sammen med Nikolai Thyssen på Information, og hun genkender hans bramfri tone. Kort inden Information talte med hende, havde hun snakket om Thyssen med en kollega, der også kender ham:
»Vi jokede med, at Nikolai kan være lidt et røvhul, men det er jo fedt at have et røvhul på sin side. Han er nemlig en helt fantastisk opbakning, når han er interesseret i det, man laver.«
Et nyt P1
Og hvad er det så for en slags radio, vi kan forvente, at et ’no bullshit-røvhul’ som Nikolai Thyssen er interesseret i at lave?
Ifølge Lotte Folke Korsholm er Nikolai Thyssen ikke særlig »journalistisk i den klassiske forstand«, men mere optaget af medietendenser, makroudviklinger og den globale kollektive samtale.
Det betyder, at han har et helt andet blik for god radio end mange andre chefer. Ofte er det nemlig sådan i mediebranchen, at man bliver forfremmet til chef, fordi man er en dygtig journalist, siger hun.
Med sin indsigt i Thyssens tilgang til journalistik spår Lasse Lavrsen, at den nye P1-chef måske kommer til at præge kanalen lidt mere i retning af Radio24syv.
»Det bliver noget sjovere, frækkere, lidt vildere. Noget knap så DR’sk,« siger han.
»Jeg tror også, han bliver god til at få nogle mennesker omkring sig, som han kan profilere.«
Den analyse tilslutter Morten Hesseldahl sig. Han mener, at DR’s problem er, at de køber koncepter i udlandet og efterfølgende hyrer medarbejdere, der passer ind i det koncept.
Radio24syv havde ifølge Morten Hesseldahl en anden metode, som var interessant, og som ifølge forlagsdirektøren passer godt til Nikolai Thyssens ledelsesstil.
»Radio24syv hyrede en masse skæve medarbejdere og virkelig underlige typer, og så byggede de programmerne og koncepterne op med afsæt i dem – nogle gange kørte de direkte i grøften, og andre gange blev det jo helt magisk.«
At det var de holdningsbårne programmer, der fungerede virkelig godt på Radio24syv, er Kurt Strand enig i: »Men de passer ikke særlig godt ind på P1’s sendeflade,« siger han.
Mens Radio24syv stadig var i luften, lavede P1 nogle programmer, der mindede om Radio24syvs måde at lave radio på. De programmer passede bedre på Radio24syv end på P1, mener Strand.
»Jeg kender ikke Thyssen særlig godt, men jeg fornemmer, at han er mere klassisk P1 end Thomas Buch-Andersen var,« siger Strand. »Men det kan godt være, at jeg tager fuldstændig fejl,« tilføjer han.
Præcis hvordan Nikolai Thyssen vil præge kanalen, må vi vente til januar med at finde ud af.
Faktum er, at han overtager en radiokanal, der aldrig har oplevet så stor medgang, som den oplever lige nu.
Endnu en gang havner Nikolai Thyssen på vinderholdet.
Jamen så kan Nikolai Thyssen jo prøve og se om han måske kan - og tør - hyre Den Korte Radioavis...
Og tag ikke fejl, jeg holder meget af P1, og har altid gjort det, men tilhører ikke segmentet, der synes at P1 blev bedre med Radio 24syvs komme, nok mere noget i retning af mere poppet og populistisk, og specielt den kvidrende og fnidrende morgenflade får mig til at råbe grimme ting til min radio!
Hvad er der sket siden Thomas Buch-Andersen ikke længere skal være chef for P1. Han fik rette P1 meget op efter en nedtur.
Thomas Buch-Andersen er fra 1. oktober ny vært på TV 2 NEWS
https://omtv2.tv2.dk/nyheder/2020/08/thomas-buch-andersen-bliver-ny-vaer...
Tak for den information - Så vil jeg håbe at han også der kan få mere kvalitet ind . Men jeg vil savne han efter de uheldige tidligere P1 -chefer , der så lyttertal og "pop" bemærkninger som det væsentligste.
Ifølge Lasse Lavrsen: »Det bliver noget sjovere, frækkere, lidt vildere. Noget knap så DR’sk,« siger han.
En gedigen advarsel!
Det kommer jo an på hvordan Maj-Britt, men bliver det alá 'Pøllehullet' på DR2 og den slags, så går vi endnu tungere tider i møde :(
Men hvis det nu kunne være i retning af noget mere kritisk journalistik og vove noget mere og være knap så indsmigrende.
Bevares, jeg synes der helt sikkert er gode programmer på P1, men der er altså også for meget ligegyldigt plidder-pludder - sludder for en sladder.
Og jeg mener altså ikke at P1 skal skræddersys præcis til mig, selvfølgelig er der programmer, der bare ikke lige interesserer mig, men det er selve niveauet, der sine steder godt kunne trænge til et løft.
Som P1-lytter finder også jeg nogle programmer rigeligt "poppede". Dem kan man jo så bare springe over, ligesom jeg også gør det med utallige af DRs TV-programmer. Jeg anerkender, at der er lyttere og seere, der oplever disse programmer på en helt anden måde. Jeg går ind for mangfoldighed - ikke mindst af hensyn til opretholdelse af kritisk radio og TV.
Det er jeg skam enig i Christian Mondrup, og springer da også en del over.
Der findes så mig bekendt både P3 og P4, hvor jeg jævnligt synes stilen hører bedre hjemme.
Det er for filan da P1, og jeg føler mig altså jævnligt talt ned til, - og nu jeg er i gang: der altså (for) mange værter, der ikke kan finde ud af 'ligger' og 'lægger' - Igen: Det ér altså P1! ;)
"Ifølge Lasse Lavrsen: »Det bliver noget sjovere, frækkere, lidt vildere. Noget knap så DR’sk,« siger han. "
Den bemærkning snublede jeg også i. Det lyder som P3 eller 24/7.Bare seriøsiteten ikke skrider helt ud i svinget.
Og så er vi dem, der savner det gamle P1 med selvansvarlige programmedarbejdere med faglig ballast i orden. I den bunke ville Thyssen sikkert passe godt ind, med programmer om det, han har studeret.
I takt med en mere og mere uddannet befolkning får vi mindre og mindre af den type udsendelser, man burde formode ville interessere dem.
Der har været vidunderlige videnskabelige og kulturelle programmer - og debat om det samme - når man bare tænker tilbage på 90erne.
Faktisk tænkte jeg i går - uden at vide noget om dette chefskifte - at det ville være skønt med fortiden mangfoldige P1 med samtaleprogrammer, oplæsning, drama, oplysning og et Orientering, der igen baserede sig på reportager fra programmets tilknyttede korrespondenter i 2½ time.
Jamen, Katrine - du har ret mht. behov for et løft af niveauet. I visse programmer vil jeg så tilføje. De tre timers morgenflade, jeg piner mig selv med daglig, hører bestemt dertil. Og så dem, jeg bevidst styrer udenom. Jeg mener også, at du nylig har påtalt netop morgenprogrammet på P1 andetsteds her i kommentaruniverset.
Jeg er så træt af de mange genudsendelser. Lige så hyggelig - og interessant Hjernekassen (senest Alex Frank Larsen om Børge Outze) kan være, så er fem gange i overkanten. Jeg er jo ikke tungnem.
Man døjer med at falde i søvn, tænder radioen på lavt blus. Der er Hjernekassen, som også var der om morgenen (mandagspremieren). Og så vågner man for tidligt og så er Hjernekassen der igen.
Hjernevask, siger jeg bare!
Jeg tror ærligt talt ikke, at P1s lyttere har noget som helst ønske om, at kanalen bliver "noget sjovere, frækkere, lidt vildere. Noget knap så DR’sk"
Derimod, tror jeg, at kanalens lyttere værdsætter, at der fortsat navigeres efter journalistiske ledestjerner som eksempelvis:
Originalitet, seriøsitet, kritisk dækning, professionalisme, neutralitet, indsigt, udsyn mv.
Personligt har jeg intet imod, at programmerne hist og pist tilsættes en munter bemærkning eller et stænk eller to af skarpsindig humor, når blot det ikke kammer over, hvad det meget nemt kan gøre.
Maj-Britt Kent Hansen, de mange genudendelser er jo prisen for at fjerne den radiokanal, som først 24/7 og nu R4dio boltrer sig på. På FM sender de efter 18 sammen med P2, mens de på P1 bare genudsender i tre moduler.
P1 er på mange måder en fantastisk radio kanal.
Med programmer som Supertanker, kortsluttet, Hjernekassen, Brinckmans Briks og Sygt nok er der ingen anden dansksproget kanal der når den til sokkeholderne. Her er begavede værter med endnu mere begavede gæster i samtaler og indslag som gør lytteren klogere.
Det håber jeg ikke ændrer sig, men gerne mindre af de mange programmer om tro og podcasts om clairvoyance og andet overtro. Men det kræver nok at forpligtelsen til at x antal procent af sendefladen skal bruges på at tilfredsstille DF og de nationalkonservative fjernes...
Behold venligt spasen og "underholdningen" på de øvrige kanaler. Jeg sikker på, hvad de øvrige indlæg i denne tråd også vidner om, at P1 for mange mennesker er den sidste bastion mod fordummelsen og overfladiskheden.
Ja, den tåbelige iver efter lyttertal har desværre ført til at poppen, fniseriet og det sødladne hyggeri har bredt sig mere og mere på selveste P1. Efter min mening sagtens burde man have fredet P1 til det mere seriøse, så oplysende samtale mellem fagpersoner udi litteratur, kultur, videnskab, journalistik, politik, økonomi, religion etc dér kunne have haft et frirum for alt bavlet, som til overflod har invaderet stort set samtlige medier. Public service, som det hedder. Jeg er ikke så sikker på, at ham den nye lyder til at være svaret.
... og så nu fra kl. 24.00 kører mandagens Hjernekasse igen - og skulle det glippe for nogen, så kommer den igen søndag kl. 14. Mindst 5. gang på en uge. Det er altså rigeligt - også selv om det handler om Outze.
- men jo netop ikke kun udsendelser om noget, også udsendelser, der i sig selv er - drama, litteratur, tilstedeværelse ved begivenheder, montage, al den slags.
Og mere ordentlig debat, der ikke bare handler om uforgribelige meninger eller ideologi, men hvor folk, der ved noget, debatterer med hinanden for at komme nye steder hen.
Jeps, Steffen - helt enig! Alt det manglede jeg. Og det mangler P1.