Interview
Læsetid: 7 min.

Ringmærkeren fra Pandrup: »Jeg er født med en fugl i den ene hånd og en blomst i den anden«

På døren til William Carøe Aarestrup værksted, står der ’Ringenes herre’. Det er her, han har mærket 200.000 fugle hen over seks årtier. Som dreng fangede han fugle under æblekasser, og siden blev han en af verdens vigtigste fuglefangere
Danmark var det første land i verden, som begyndte at ringmærke fugle med et systematisk og videnskabeligt formål for øje.

Danmark var det første land i verden, som begyndte at ringmærke fugle med et systematisk og videnskabeligt formål for øje.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
11. november 2020

For enden af en blind villavej i Pandrup, midt imellem Jammerbugtens disede og regntunge marker ligger et hus, hvor fuglenes sang lyder lidt højere end så mange andre steder.

Fuglenes sang er et minde om bedre tider, om dengang landmændene sprøjtede mindre, og der var større artsdiversitet i den danske natur. Det mener den 88-årige fugleentusiast og ringmærker William Carøe Aarestrup, der med 200.000 registrerede fugle på cv’et, er den person i verden, som har ringmærket flest individer.

Villaen i Pandrup emmer af det liv, William Carøe Aareestrup har levet. Et liv dedikeret til fuglenes tarv. Han kan genkende næste alle Danmarks fugle alene på sangen og spotte en bestemt art på lang afstand. Han har levet et helt liv i det fri, set fugle komme og set dem forsvinde igen. Nogle af dem for bestandig. Og derfor vil William Carøe Aarestrup have, at vi vågner op, før det er for sent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Else Nicolai Hansen

Tak for et dejligt og ærligt portræt af ringmærker William C. Aarestrup.

Det bør nok nævnes at William fanger og ringmærker fugle i Pandrup som frivillig ringmærker under licens for Statens Naturhistoriske Museum.

Det bør også fremhæves at fangst (og ringmærkning) af vildt levende fugle i Danmark uden gyldig ringmærkningslicens er en overtrædelse af jagtloven og dermed ulovligt.

I dag har Statens Naturhistoriske Museum på København Universitet og ’Kalø’ på Århus Universitet efter nærmere retningslinjer fra Miljøstyrelsen bemyndigelse til selv eller ved tredjemand at foretage fangst og ringmærkning af vildtlevende fugle i videnskabelig øjemed. Det er Statens Naturhistoriske Museum (ved Ringmærkningscentralen) der varetager administrationen af ringmærkning af vildtlevende fugle i Danmark og på Færøerne, inkl. udstedelse af licenser.

I dag er ringmærkningen anvendt over det meste af verden og er en uvurderlig metode inden for
felter som naturforvaltning, naturbeskyttelse og forskning. Hvert eneste genfund af en ringmærket fugl giver viden om fugles trækruter, levealder, dødsårsager mm.

William har ringmærket rigtig mange fugle for museet i årtier og har gjort en kæmpe frivillig indsats for fuglene – og gør det stadigt.

Læs mere om ringmærkning af fugle og hvad man gør hvis man finder en ringmærket fugl på Ringmærkningscentralens hjemmeside www.rc.ku.dk

Med venlig hilsen
Ringmærkningscentralen
v. Jesper Johannes Madsen

Citizen Science Sektionen
Statens Naturhistoriske Museum
Øster Voldgade 5-7, 1350 København K