Kommentar
Læsetid: 6 min.

Robert Fisk var en legendarisk – og kontroversiel journalist

Den verdenskendte mellemøstkorrespondent, der blev 74, døde i en hospitalsseng i Dublin, stadig med sit stridbare temperament intakt
Robert Fisk på opgave for The Times i 1984 på grænsen mellem Sudan og Etiopien.

Robert Fisk på opgave for The Times i 1984 på grænsen mellem Sudan og Etiopien.

Brian Harris/ Ritzau Scanpix

Kultur
6. november 2020

Det var forfatteren Inge Eriksen, der i begyndelsen af 1990’erne henledte dette dagblads opmærksomhed på Robert Fisk, The Independents Beirut-korrespondent og forfatter til Pity the Nation om den libanesiske borgerkrig og tilliggende konflikter.

Inge Eriksen, mest kendt for 70’ernes gennembrudsroman Victoria og revolutionen, havde læst bogen og stillede en tidlig formiddag på chefredaktørkontoret med sit let antændelige temperament i fuldt udbrud og en anmodning – nej, en afpresning – om finansiel støtte til en flybillet, idet hun »lige her og nu« agtede sig til Beirut for at interviewe Fisk.

Så vidt jeg husker fik hun pengene – i hvert fald nogle af dem – og med sit interview introducerede hun den indtil da ret ukendte britiske journalist til Informations læsere. Et bekendtskab, der blev udbygget og raffineret i 00’erne, da Fisks regelmæssige klummer som led i en samarbejdsaftale med The Independent bidrog til at højne niveauet i avisens i forvejen kritiske dækningen af Mellemøsten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Stig Hartvig Nielsen

Robert Fisk var en af de meget få, hæderlige udenrigspolitiske journalister i Vesten. Ikke mindst fordi han turde fortælle sandheden om krigen mod Syrien. Hans død er et kæmpe tab.

Flemming Berger, Trond Meiring, Ture Nilsson, Hanne Utoft, erik pedersen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Stor respekt for Robert Fisk. En mand med integritet, ægte interesse for sagens mange sider og et utroligt rigt og interessant sprog.

Jeg kan varmt anbefale "The Great War for Civilisation; The Conquest for the Middle East" et monumentalt oplysende værk om Mellemøsten og "Pity the Nation" om Libanon.

Trond Meiring, Hanne Utoft, erik pedersen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Niels Vest-Hansen

R.I.P. Bob.

Peter Ravn-Olesen

Tak for nekrologen som desværre også er en forfaldshistorie om hvor svært det er at kæmpe en livslang kamp mod majoritetssynspunktet uden at miste klarsynet og blive 'Rasmus Modsat'.

"Hvad der vakte opsigt – og kritik – var, at Fisk som respekteret vestlig journalist bidrog til at legitimere de syriske og russiske mediers fremstilling af myrderierne i Douma. Blandt andet mente kritikerne, at den læge, Fisk havde talt med, af frygt for regimets repressalier havde opfundet historien om ’røg og støv’, der forekom lidet sandsynlig. Men Robert Fisk var til sin dødsdag ubøjelig, når han besvarede kritikken. Han henviste til, at han blot havde udført sit arbejde som journalist – og påpegede, at der i øvrigt var uenighed internt i OPCW (Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben) om netop hændelserne i Douma."

Der er intet nyt i at journalister er uenige - og intet nyt i at Fisk blev kritiseret af kollegaer, opinionsdannere o.a., som ligeledes kaldte ham Rasmus Modsat for 10-20 år siden. Der er således ikke tale om noget 'forfald', for Fisk's journalistik og principper forandredes ikke frem til hans død - og diskussionen af de påståede giftgasangreb i Douma er højest relevant. Også derfor er Fisk's død et tab af kritisk opinion i protesterne mod en snart årti lang krig, som nu er fastkørt i et scenario med, iht. national og international ret, ulovlige kurdiske, amerikanske, tyrkiske og jihadistiske besættelseszoner i landet - mens civilbefolkningernes lidelser forceres af udenlandske sanktioner.

Diskussionen af Douma-ekspeditionen og dennes rapportering i OPCW er i øvrigt taget under behandling af andre uafhængige journalister end Fisk, og disse omtales også som 'forfaldne' til Assad-støtte, Putin-støtte og anden udokumenteret og defamerende sludder, men det ændrer ikke på at sagen er principielt uhyre vigtig, for den handler om et i øvrigt ret succésrigt FN-organs faglighed og troværdighed, herunder dets uafhængighed af stærke staters interesser.
https://www.youtube.com/watch?v=oP8z4APHDjI

Mikael Velschow-Rasmussen, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Fisk bliver savnet, for der er ikke mange journalister med samme integritet - faktisk tværtimod. Hvad mange af os har været klar over i lang tid er nu endeligt blevet bevist, at vesten har forsøgt, med stort held, at opbygge et narrativ om de gode og de onde ved at skyde falske nyheder og historier, for ikke at nævne oscarvindende "dokumentar"film ud med spredehagl, som så har fundet fodfæste i nyhedsmedier verden over.

Her et overblik som nok desværre ikke finder vej til massemedierne, ej heller den mindst ringe
https://thegrayzone.com/2020/09/23/syria-leaks-uk-contractors-opposition...

Mikael Velschow-Rasmussen, Hanne Utoft og Trond Meiring anbefalede denne kommentar