I denne uge kan vi konstatere succes for dansk film og nedtur for aarhusiansk spillested

Folk strømmer til biograferne for at se danske film for tiden, og hvis de ikke kan finde ud af at overholde de anbefalede restriktioner, har Sundhedsstyrelsen lavet nye kampagnefilm med Søren Brostrøms formanende blik i centrum. Kulturredaktionen glæder sig over begge dele
Anders Thomas Jensens nye film ’Retfærdighedens ryttere’.

Anders Thomas Jensens nye film ’Retfærdighedens ryttere’.

Rolf Konow

Kultur
27. november 2020

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Aarhusiansk spillestedsperle lukker

Det virkede næsten for godt til at være sandt. Efter at lokalerne i Mejlgade 53 i Aarhus havde levet en ret anonym tilværelse siden 2012, hvor Musikcafeen rykkede ud og blev til RADAR på Godsbanen, fandt et kollektiv af frivillige koncertarrangører sammen og etablerede TAPE i 2016.

Stedet blev hurtigt et nyt musikalsk fyrtårn for alternative musiklyttere i Aarhus og snart også i hele Danmark. Var man et smut i Aarhus, kunne det altid betale sig at kigge forbi. Her var ingen store budgetter eller forkromet administration, men som kollektiv, der samlede flere af byens stærke koncertforeninger, kombinerede TAPE stor ekspertviden, et internationalt udsyn og ildsjælens dedikation.

Men det ikke bare virkede for godt til at være sandt. TAPE har nemlig meldt ud, at de lukker i starten af 2021. Ikke som følge af corona, men på grund af manglende kommunalpolitisk fleksibilitet og vilje til at støtte økonomisk. Byen med det legendarisk kiksede slogan »Danish for progress« formåede altså ikke at rumme et af Danmarks mest progressive spillesteder.

Rasmus Steffensen

Danske film sælger billetter

Det kan godt være, at der ikke er store, amerikanske underholdningsfilm i de danske biografer, og at det er et problem for en lang række biografers indtjening. Men man må sige, at de danske film gør, hvad de kan for at sælge billetter og dermed holde hånden under biografbranchen.

I løbet af premiereweekenden solgte Anders Thomas Jensens Retfærdighedens ryttere 125.000 billetter, og den har lige nu sådan en fart på, at den måske ender med at overhale årets hidtil største succes: Thomas Vinterbergs Druk, der har solgt ikke færre end 770.000 billetter.

I det hele taget har flere af årets danske film klaret sig bedre, end man havde regnet med. Folk vil med andre ord gerne i biografen – og det er da også ganske coronasikkert.

Christian Monggaard

Den lille havfrue og tidsånden

Hun er blevet iført burka og Ku Klux Klan-dragt, har fået påmalet bh og trusse og sloganet »Free Hong Kong«, har fået savet armen af, er blevet overhældt med rød maling, halshugget to gange og udlånt til Shanghai.

Og så er hun altså også blevet tegnet – i Berlingske som illustration til en artikel om dansk debatkultur med et zombielignende ansigt, holdende et flosset Dannebrog på en sten med påskriften: »Ondskaben i Danmark«.

Det fik tirsdag Københavns Byret til at idømme Berlingske et erstatningskrav på 285.000 kroner plus sagsomkostninger til billedhugger Edvard Eriksens arvinger. Ikke på grund af krænkelse af et nationalsymbol, men af ophavsretten.

Medier må kun afbilde Havfruen i forbindelse med nyheder, ikke som illustration til alt muligt – såsom politisk debatstof. Mens sagen ankes, anbefaler vi vores egen Solvej Helles Eriksens artikel om at være oldebarn til Edvard og til kvinden, der sad model til havfruen. Og om en skulptur, der udsættes for tidsånd igen, igen og så nu igen.

Katrine Hornstrup Yde

Årets adfærdskorrigerende blik

En af Sundhedsstyrelsens store ressourcer, Søren Brostrøms ansigt, bliver udnyttet til fulde i fire nye kampagnefilm målrettet unge. De ultrakorte film viser en fyr, der ikke vil blive hjemme, selv om han hoster, en gut, der ikke vil hjem, fordi det er så dejligt at være på værtshus, en pige, der vil kramme og tre venner, der sidder tæt til en filmaften.

Pludselig materialiserer Brostrøms ansigt sig i badeværelsesspejlet, på et pladecover i en jukebox, i en frisørsalons reklamebillede og i filmen, de ser. Et lille vip med øjenbrynene, og så er den smittefarlige adfærd korrigeret. Aldrig er restriktioner blevet så nuttet formidlet.

Lone Nikolajsen

 

DET ER FEDEST AT BLIVE HJEMME, NÅR DU ER SYG Småsyg og hvad så?! Du plejer at tage ud alligevel. Men der altid én, der...

Posted by Sundhedsstyrelsen on Monday, November 23, 2020

Livsvarig ydelse til 103-årige Lise Nørgaard

Syv personer har fået tildelt Statens Kunstfonds livsvarige Hædersydelse. Prismodtagerne er videnskabsjournalist Lone Frank, tegner Peter Madsen, designer Cecilie Manz, billedkunstnerne Finn Thybo Andersen, Ruth Campau og Kerstin Bergendal, samt manuskripforfatter m.m. Lise Nørgaard.

Forresten: Kan ydelsen gives med tilbagevirkende kraft til den 103-årige Nørgaard, der har været folkeeje i de fire årtier, siden Matador blev vist første gang, når nu Kunstfonden er kommet så sent til festen?

Magnus Sabroe Bjernemose

SMS-julekalendertid

Juletid er julekalendertid – også for voksne. I år er det store scoop den real time SMS-juledagbog, som forfatter Merete Pryds Helle udgiver. Julekalenderen Carina handler om Merete, der har fået uventet besøg af nissen Carina, der vil ødelægge julestemningen for enhver pris, og allerede her har jeg en række spørgsmål.

Hvilken nisse med respekt for sig selv hedder Carina? Har nissens navn noget med corona at gøre? Og i og med at fortæller og forfatter hedder Merete, er vi så her vidne til verdens første autofiktive julekalender? Julestemningen tikker ind op til fem gange om dagen, hvis man tilmelder sig ved at skrive »CARINA« til 1277.

Bodil Skovgaard Nielsen

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her