Vi åbner næste låge i sagaen om kunstakademiet og ser Dolly Parton udfolde sit englepotentiale

Spionforfatter John le Carré og filminstruktør Kim Ki-duk har forladt os, Beyoncés og Jay Z’s otteårige datter, Blue Ivy Carter er nomineret til en grammy, mens den plagsomme corona får et tiltrængt spark i synet. Det og meget mere har optaget kulturredaktionen i denne uge
Countrystjernen Dolly Parton er englen i ny Netflix-serie.

Countrystjernen Dolly Parton er englen i ny Netflix-serie.

Netflix

Kultur
18. december 2020

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Kunstakademiets ledelse er oppe i luften

Lone Nikolajsen

Alle kan blive enige om, at det ikke kører specielt glat for Det Kongelige Danske Kunstakademi i København p.t. Færre kan blive enige om, hvad der præcis er problemet, og hvad løsningen skal være. Det er omtrent, hvad man kan udlede af den måneder lange ledelseskrise, der for nylig kulminerede med, at Kunstakademiets rektor Kirsten Langkilde gik af. Hun og kulturministeren kunne ikke blive enige om, hvad der skulle stilles op.

Et forslag, der kan samle en del, er at nedsætte en bestyrelse for Kunstakademiet. Inden årsskiftet vil oppositionen og SF stille et beslutningsforslag om netop det. Men hvem der skal sidde i sådan en bestyrelse, er der delte meninger om. Morten Messerschmidt (DF) udtaler til Berlingske, at han gerne vil have en bestyrelse med medlemmer udpeget af de politiske partier, så man kan komme identitetspolitiske strømninger til livs, mens 36 billedkunstnere i et åbent brev minder om armslængdeprincippet.

Ifølge dem blev rektors position uholdbar, efter at man for ti år siden overgav ansvaret for at hyre og fyre akademiets rektor fra et skoleråd til kulturministeren.

Dolly, den frelsende engel

Anna von Sperling

Og det skete i de dage, at Dolly Parton skulle indspille sin Netflix-julespecial ’Christmas on the Square’. På settet var den blot ni år gamle børneskuespiller Talia Hill på vej i position til næste scene, da et af filmholdets køretøjer satte kurs mod hende. Det var sekunder fra, at lille Talias liv skulle ende under hjulene på en SUV i stedet for af en overdosis på et hotelværelse på Sunset Boulevard 13 år senere, men ud af tilsyneladende ingenting kom et æterisk væsen svævende og hev hende i sikkerhed. Det var Dolly Parton.

»Men jeg ER jo en engel,« udtalte hun bagefter med henvisning til hendes rolle i filmen. Derefter gik Dolly Parton ud og donerede en million dollar til en COVID-vaccine, men alt dette blegnede i forhold til hendes seneste gave til menneskeheden: Efter sigende har hun sagt ja til at indtage forsiden af Playboy i en alder af 75 år. Halleluja!

Så spark da bare coronaen lige mellem øjnene

Anne Middelboe Christensen

Dansevideoen APART zoomer ind på et betonkollegium. Bag et vindue står en ung fyr med sine ensomme armtattoos, mens en forførende engelsk stemme jammer om, at vi troede, at vi kunne klare os gennem coronaen uden kram …

Men så eksploderer den lækre video – i fem minutters vild danseopmuntring og drøm om fælles løft fra Oliver Marcus Starpov og Astrid Elbo (fra Bonnie og Clyde) og tre andre smidige, kongelige desperadoballetdansere, som mødes i en P-kælder for at sparke coronaen lige mellem øjnene.

Kunstvideoen er skabt af instruktøren Jeppe Kolstrup med koreografi af Rafael Bonachela fra Sydney og Jacob Jonas fra Los Angeles – for Fountain House for psykisk sårbare unge på Østerbro. Som skønt symbol på, hvordan man altid kan sparke fra sig.

Overhypet og prisnomineret rolling

Ralf Christensen

Beyoncé og Jay-Z’s barn er blevet grammynomineret som den næstyngste performer nogensinde for sin rolle i musikvideoen til sangen »Brown Skin Girl«.

Blue Ivy Carter er blot otte – kun få måneder ældre end Leah Parsell var, da hun i 2002 vandt i kategorien årets bedste album.

Nomineringen sker uger efter offentliggørelsen af de andre nomineringer, og det forstærker billede af et forældrepar, der er voldsomt ærgerrige på deres barns vegne.

Så ærgerrige, at de i fire år har forsøgt at trademarke hendes navn. »Et kulturelt ikon,« kaldtes den overhypede yngling i en redegørelse fra Beyoncés advokat. Og i juli i år lykkedes det at få ret til at trademarke navnet. Planen er, at Blue Ivy Carter nu også skal være navnet på en større produktserie, herunder kosmetik, hudplejeprodukter og spillekort.

Dermed kan datteren være varemærket for livet.

Farvel til en kontroversiel sydkoreaner

Katrine Hornstrup Yde

Den indflydelsesrige sydkoreanske filminstruktør Kim Ki-duk er død af COVID-19, 59 år gammel. Nogen har måske set hans smukke Forår, sommer, efterår, vinter ... og forår fra 2003 eller den finurlige spøgelsesfilm Tomme huse fra året efter i en af de hyggelige, små arthousebiografer, vi skal støtte ekstra og købe gavekort til i nedlukningstider. Kun disse har haft dansk biografpremiere.

Filmnørder har sent glemt den ikoniske scene i The Isle med en mand, der sluger fiskekroge for at tage sit eget liv. Generelt var Kim Ki-duk elsket og hadet for sin ekstremt stiliserede vold.

Siden 2018 har hans ry været blakket grundet voldtægtsanklager fra tre kvinder, heriblandt hans genkommende skuespiller Cho Jae-hyun. Må alt det, han trods alt gav sydkoreansk film, hvile i fred.

John le Carrés bedste

I lørdags døde den britiske spionforfatter John le Carré. Hvorfor ikke genlæse de bedste af hans bøger og gense de bedste film og tv-serier baseret på bøgerne?

De fem bedste le Carré-bøger:

  1. Spionen, der kom ind fra kulden
  2. En perfekt spion
  3. Dame konge es spion
  4. Den standhaftige gartner
  5. Natportieren

Tonny Vorm

De fem bedste le Carré-dramatiseringer:

  1. Smiley’s People, tv-serie
  2. Spionen, der kom ind fra kulden, film
  3. Dame konge es spion, film
  4. The Night Manager, tv-serie
  5. The Russia House, film

Christian Monggaard

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her