Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.
Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.
FRANKRIG
Gouncourt i en alternativ virkelighed
På grund af corona (den åndshæmoride) blev Goncourt-prisen udskudt i solidaritet med de lukkede boghandlere. Og så mødtes juryen ikke til den traditionelle middag i restaurant Drouant, men måtte træffe deres beslutning i et onlinemøde. Men nu er boghandlerne genåbnede, og det lykkedes at gennemføre juryafstemningen uden for meget computerrundhyl.
Og prisen gik til Hervé Le Tellier for romanen L’Anomalie, en roman, der kredser om spørgsmålet om alternative virkeligheder og om, hvorvidt vi lever i en simulation.
Le Tellier er født i 1957 og den fjerde og nuværende præsident for OuLiPo (Ouvroir de Literature Potentielle/Værkstedet for Potentiel Litteratur). L’Anomalie er hans 27. bog, og takket være den enorme medieeksponering, der er Goncourt-prisens traditionelle følgesvend, den første, der må formodes at nå ud til et bredere publikum.
FRANKRIG
Renaudot og århundredets hemmelighed
Også en anden stor fransk litteraturpris, Prix Renaudot, måtte udskydes på grund af corona (den cancernisse), men blev endeligt uddelt i mandags (også via online jurymøde), og den gik til Marie Hélène Lafon for Histoire du fils, en saga, der spænder over et århundrede, fra 1908 til 2008, og handler om André, der opdager en familiehemmelighed gennem genealogiske studier.
Lafon er 58 år gammel og har allerede 13 romaner på generaliebladet. Hun arbejder som professor i klassisk litteratur ved et af de parisiske universiteter. Også hun må formodes nu at bryde gennem til et større publikum på grund af prisens medfølgende eksponering.
UGENS 10 BØGER: Afrofuturisme
Betegnelsen for denne isme blev dannet i 1993 af Mark Dery i essayet ’Black to the future’, og for snart tre år siden skrev Ralf Christensen en artikel her i Information om emnet og parafraserede Derys definition af fænomenet således:
»… når afroamerikanere/afrikanere bruger science fiction, mysticisme, egyptiske og andre ikkevestlige mytologier og ofte psykedelia til at generobre nuet og den afrikanske historiebevidsthed og stolthed – via utopiske billeder af fremtid eller alternativ samtid og gerne gennem radikale nyfortolkninger af tradition.«
Første nummer på ugens bogliste er grundbogen. De fire næste forskellige faglitterære vinkler. Resten fiktion. Den sidste klassikeren over dem alle.
- Ytasha L. Womack: Afrofuturism: The World of Black Sci-fi and Fantasy Culture
- Erik Steinskog: Afrofuturism and Black Sound Studies: Culture, Technology and Things to Come
- Alondra Nelson (red.): Afrofuturism
- Ashleigh Harris: Afropolitanism and the Novel: De-realizing Africa
- Alex Zamalin: Black Utopia: The History of an Idea from Black Nationalism to Afrofuturism
- Octavia E. Butler: Kindred
- Samuel R. Dalany: Kraftlinier (oversat af H.P. Inselmann)
- Ralph Ellison: Usynlig mand (oversat af Mogens Boisen)
- Colson Whitehead: Den underjordiske jernbane (oversat af Vibeke Houstrup Christensen)
- Amos Tutuola: Mit liv i Åndernes Skov (oversat af Uffe Harder)
SRI LANKA
Knallertbibliotek
Associated Press har et format, der hedder One Good Thing, der fortæller små historier om noget godt i en ellers ofte deprimerende verden.
Denne uge fortælles historien om Mahinda Dasanayaka, en regeringsansat mand på 32, som bruger sine weekender på at køre rundt til isolerede landsbyer i Kegalle-provinsen på sin brugte Honda. På knallerten har han monteret en stålkasse til at transportere bøger, som han låner gratis ud. Han begyndte sit lille private knallertbibliotek i 2017, og han har foreløbig lånt bøger ud til cirka 1.500 børn og 150 voksne. Hans bogsamling er med tiden vokset til cirka 3.000 titler.
ANGLOFONE LANDE

En hund pisser i en vejkant
Hvert år siden 1978 har tidskriftet Bookseller Magazine uddelt en pris til den særeste bogtitel. Årets vinder blev A Dog Pissing on the Edge of a Path af Gregory Forth. Den er en undersøgelse af et bestemt indonesisk folkeslags metafordannelse.
Andenpladsen gik til Introducing the Medieval Ass af Kathryn L. Smithies. Den handler om æslers socioøkonomiske og kulturelle betydning i middelalderen.
Andre titler med i opløbet var Classical Antiquity in Heavy Metal Music og Lawn Movers: An Illustrated History.
Tom Tivnan, redaktør ved Bookseller, betegnede årets vinder som »et Venn-diagram af den perfekte vinder«, fordi den kombinerer prisens tre vigtigste karakteristika: Udgivet af et universitetsforlag (en tradition siden 1978, hvor vinderen var Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice), noget med dyr (for eksempel The Big Book of Lesbian Horse Stories fra 2003) og kropsfunktioner (for eksempel vinderen fra 2013, How to Poo on a Date).
USA
Fem bliver til fire
I den nordamerikanske forlagsverden har man hidtil talt om ’The Big Five’, de fem største forlagshuse. De er nu blevet reduceret til fire, efter at Bertelsmann, der allerede ejer Penguin Random House, vandt en budkrig og snuppede Simon & Schuster til den nette sum af 2,2 milliarder dollar.
Slurp, sagde den tykkeste og blev endnu tykkere. Forlagsgiganten vurderes nu til at sidde på mellem en tredjedel og halvdelen af det nordamerikanske bogmarked. Denne udvikling har skabt bekymring for monopoltilstande både i forfatterforeningen Authors Guild og boghandlerforeningen American Booksellers Association.
Også det såkaldte Open Markets Institute har udtrykt sin bekymring: »Bertelsmanns planer om at tage kontrollen med Simon & Schuster udgør en fare for det amerikanske demokrati.«
Købet har fået flere af dem til at anmelde Penguin Random House til det amerikanske Justitsministerium for konkurrenceforvridning.
USA
Obama sælger
Statistik lyver aldrig. Det er et statistisk bevist faktum. Det samlede bogsalg i USA steg med hele 14,5 procent i den uge, der sluttede 21. november, især takket være de 835.000 eksemplarer af Barack Obamas memoirer, A Promised Land, der blev langet over boghandlerdiskene.
Bognyt fra resten af verden
Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur.
Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.
Seneste artikler
Salget af ukrainsksproget litteratur er steget voldsomt
6. januar 2023Ukrainere dropper russisksproget litteratur og læser nu nationalsproget, og strejken i den amerikanske forlagsbranche trækker ud. Det er denne uges BognytÅrets største litterære begivenheder: En forfatter blev anklaget for plagiat i forsøget på at forklare en plagiatsag
30. december 2022Det voldelige overfald på Salman Rushdie blev en af årets største begivenheder i bogverdenen, men også den otte år lange hemmeligholdelse af Cormac McCarthys to udgivelser er på listen. Blandt årets bedste afrikanske bøger er ’Africa is Not a Country’, som smadrer fordomme om ’afrikanere’Aktivist fjerner 100 bøger om racisme, pornografi og flydende køn fra amerikanske biblioteker
23. december 2022I Clay Country i Florida har man indført en politik, der betyder, at bøger skal fjernes fra hylderne i de lokale biblioteker, inklusive skolebiblioteker, hvis en klage over den pågældende bog indløber ad de rette kanaler. I New York finder Pynchon-arkivet sit hjem
Vinterbøger 2020
Bøger til julegavejagten, de bedste bøger i 2020 og flere nye litteraturserier er blot nogen af de ting, du kan finde under overskriften Vinterbøger 2020.
Andre artikler i dette tillæg
Husk ikke 2020 for corona og mink, men for den gode litteratur
4. december 2020Mange af os har bare lyst til at glemme alt om det år, der er ved at være omme. Men 2020 har været et fantastisk stærkt litteraturår – og med få undtagelser er det, de kvindelige forfattere, der har tegnet året’Værksteder’ er en intelligent og inspirerende bog, som alle med interesse for litteratur bør få fingre i
4. december 2020I ’Værksteder’ inviterer otte nordiske forfattere indenfor på kontoret for at fortælle om deres arbejde. Resultatet er inspirerende og underholdendeSofie Malmborgs debutroman om slavehandler Bargum er ikke bare god – den er grum
4. december 2020Vinderen af Bogforums Debutantpris 2020 skriver så sanseligt, at anmelderen føler sig transporteret direkte til 1700-tallets latriner og silkeærmer. Fortællingen om slavehandler Bargum er et fremragende eksempel på, at kunsten kan gøre os klogere på fortiden og de tråde, den trækker til nutiden