Essay
Læsetid: 9 min.

I ’Arabica’ omsætter Puk Damsgård alt, hvad hun har læst og lært til kropslig erfaring

Puk Damsgård kan gå lige ind i folk med sine klipklappere, smutte gesvindt om bag niqabben og profitere af den åbenmundethed, der karakteriserer den mellemøstlige kvindeverden, skriver Suzanne Brøgger i sin læsning af hendes bud på den bedste 2020-bog, Puk Damsgårds personlige beretning 'Arabica'
Puk Damsgård kan gå lige ind i folk med sine klipklappere, smutte gesvindt om bag niqabben og profitere af den åbenmundethed, der karakteriserer den mellemøstlige kvindeverden, skriver Suzanne Brøgger i sin læsning af hendes bud på den bedste 2020-bog, Puk Damsgårds personlige beretning 'Arabica'

Dalva Skov

Kultur
29. december 2020

»I disse slibrige tider, i det herrens år 1761« … sendte Frederik den Femte – ham, der blev væltet omkuld i havnen for nylig – en ekspedition afsted til »Det lykkelige Arabien«, nærmere betegnet dagens ulykkelige, drøvtyggende Yemen, hærget af krig og sult – bedøvet af Qat. Men samtidig oplivet af kaffe, som der engang var pisk og dødsstraf for, hvis man blev grebet med en kop i hånden.

Ekspeditionen i 1700-tallet fik følgende med på vejen, citeret i Arabica af Puk Damsgård: »Samtlige rejsende skal beflitte sig på den største høflighed over for Arabiens indbyggere. De må ikke gøre indsigelser imod deres religion, og endnu mindre må de – selv blot indirekte – give til kende, at de foragter den; de skal afholde sig fra det, som er Arabiens indbyggere vederstyggeligt. (...) De må aldrig opildne araberen til for dette folk uudslukkelige skinsyge eller hævngerrighed ved europæiske friheder over for kvinden eller ved intriger med samme.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frank Østergaard

Så fint I skriver.
Kom til at tænke på, om I fik læst Maria Giacobbes digte “Rejsebilleder” Persien/Iran
Og set Otto Rivads billedfortælling fra Egypten “Amra”

Daniel Joelsen

Jeg finder PD for meget mainstream til at være interessant. Men måske er jeg ene om det?