Interview
Læsetid: 12 min.

Chimamanda Ngozi Adichie: ’Trump har vist os, hvor skrøbeligt demokratiet er’

Læsere har kåret ’En halv gul sol’ til det vigtigste romanværk af nogen kvindelig forfatter i 25 år – her fortæller den nigerianske prismodtager om sin lettelse over Bidens sejr, sine forhåbninger til Black Lives Matter og sit ubehag ved en ’censurglad’ amerikansk venstrefløj
Chimamanda Ngezi Adichie har »set Amerika blive tarveligt og ordinært. Det har næsten været som et personligt tab. Pludselig var den ting, som jeg troede var et lysende forbillede, der ikke længere. Pludselig var Amerika et sted, som vi kunne grine og gøre nar af«.

Chimamanda Ngezi Adichie har »set Amerika blive tarveligt og ordinært. Det har næsten været som et personligt tab. Pludselig var den ting, som jeg troede var et lysende forbillede, der ikke længere. Pludselig var Amerika et sted, som vi kunne grine og gøre nar af«.

STEPHANE DE SAKUTIN

Kultur
4. december 2020

Få timer før mit onlineinterview med Chimamanda Ngozi Adichie meddeles det endelige resultat af det amerikanske præsidentvalg omsider. Den nigerianske romanforfatter, som bor i Maryland, USA, men i disse dage er i Lagos, som hun jævnligt opholder sig i, var på vej hjem med sin datter fra en børnefødselsdag, da hun fik nyheden.

»Så kom det store øjeblik, vi alle havde ventet på,« fortæller hun.

»Telefonen ringede uafbrudt: Min bedste ven, min mor, min søster ringede, vi nærmest skreg vores glæde ud i vores telefoner.« Hendes mand, der er læge på et universitetshospital, var ugen før taget tilbage til USA. »Vi var ellevilde,« siger hun. »og jeg var grædefærdig af lettelse. Det her valg handlede om, at få almindelig anstændighed tilbage i politik, og det var så alligevel det, flertallet ville. Jeg oplevede det efterhånden ikke så meget som et spørgsmål om ideologiske forskelle, men om en længsel efter menneskelighed, og det blev jeg ærligt talt dybt bevæget over.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er ik kun wall street information som jubler over Biden, det gælder også forfattere, selvfølgelig i takt med, at det intellektuelle niveau er dalende de sidste 30 40 år.