Baggrund
Læsetid: 10 min.

DR slipper for at spare. Her er fire kenderes bud på, hvad vi så får for vores skattekroner

Med den nye finanslov går Danmarks Radio fri af den bebudede store sparerunde. Men er mediemastodonten pengene værd? Vi har bedt fire kendere evaluere DR’s virksomhed ud fra public service-virksomhedens fire formulerede formål i den seneste public service-aftale
»’Ulven kommer’ var et godt forsøg på at lave en serie, der både var spændende, og som talte ind i en aktuel samfundsproblematik på en måde, som TV 2 og Netflix aldrig ville have gjort,« siger Jacob Ludvigsen, der er film- og tv-redaktør på Soundvenue.

»’Ulven kommer’ var et godt forsøg på at lave en serie, der både var spændende, og som talte ind i en aktuel samfundsproblematik på en måde, som TV 2 og Netflix aldrig ville have gjort,« siger Jacob Ludvigsen, der er film- og tv-redaktør på Soundvenue.

Michella Bredah/DR

Kultur
8. december 2020

Søndag aftalte regeringen og støttepartierne en ny finanslov, der sløjfer anden runde af VLAK-regeringen og Dansk Folkepartis store besparelser i DR.

Redningskransen til DR sparer public service-mastodonten for sammenlagt 901 millioner kroner over de næste fem år. Den udstiller også rød og blå bloks politiske uenigheder om DR’s størrelse og funktion og rejser endnu en gang spørgsmålet om, hvorvidt DR så er alle pengene værd.

Det har vi bedt fire kendere om at forholde sig til ud fra de fire erklærede formål i DR’s public service-kontrakt 2019-2023.

Formål 1: At styrke borgernes handleevne i et demokratisk samfund

  • DR skal sikre befolkningen adgang til væsentlig og uafhængig samfundsinformation, debat og kultur.
  • DR skal gennem indhold og tjenester stimulere til deltagelse i den offentlige debat og den demokratiske proces.

»Man kan gøre rigtig mange forskellige ting, og det gør DR jo ikke«

Didde Elnif, journalistisk lektor ved Syddansk Universitet og medlem af Cavlingkomiteen

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Desværre har det jo vist sig, at det var alletiders idé at lade DR spare! De har bragt store dele af programfladen tilbage til det interessante, væsentlige og relevante, selvom der stadig er en del fredagsslik tilbage på flere dage end fredag-lørdag, hvor man godt kan unde børnefamilierne noget fælles underholdning.
Dér, hvor DR har taget fat, er i udsendelser, der formidler om kunst, kultur og videnskab, snarere end (i de to første tilfælde) at formidle kunst og kultur i sig selv. Det kan jo være, det kommer, det kan også være, at DR bliver irrelevant som en affyringsramte, fordi institutionerne begynder at formidle kunsten selv, som det nu er blevet pålagt Det Kgl. Teater (hurra!).
Men vi ser virkeligt gode, brede eksempler på den formidling - som nu serien om dansk humor, hvor der etableres længe savnede bånd mellem skuespillere og komikere.
Billedkunsten får det også bedre med f.eks. Kunstnerkolonien i Skagen - alt, hvad der ligesom kan fortælle om samarbejde, fællesskab og arv i stedet for søgte måde at konkurrere.

Birgitte Street Jensen og Anne Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg savner de kanaler fra DR der forsvandt pg sparerunder, og at P1 og P2 vil blive adskilt igen.

Martin Rønnow Klarlund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Før nedskæringen dækkede DR alles TV behov. Og de gjorde det godt og alsidigt. De gjorde det faktisk så godt, at blå blok fandt det nødvendigt at ødelægge DR for at der overhovedet skulle være et behov for privat blåt TV. Præcis som blå blok anført af Venstre i 20 år har forsøgt at ødelægge det offentlig i Danmark gennem nedskæring uden ende i lige så mange år. Det offentlige Danmark er ganske enkelt så fantastisk godt, effektivt og dedikeret, at det private slet ikke kan følge med. Kun ødelæggelse af det offentlige Danmark af ideologiske politiske årsager har skabt en kunstig vej for privatisering. Og resultatet af Ventres ødelæggelser kender vi efterhånden alt for godt.

Befolkningen har fået nok af Venstres ødelæggelse af det offentlige Danmark og splittelsen af vores fællesskab og tillidskultur. Vi skal ikke være en mini kopi af egoist USA. Vi skal være velfærdsstaten Danmark.

Kristian Spangsbo, Claus Høeg, Peter Beck-Lauritzen, jørgen djørup, Birte Pedersen, Egon Stich, Morten Reippuert Knudsen, Palle Jensen, Per Langholz og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Jeg er helt uenig i, at DR dækkede alles behov, der er sket en kvalitativ opgradering som direkte følge af besparelserne.
Jeg kan godt savne, at radiokanalerne bliver andet end 8 timers sløjfer, der er alt for meget, der ikke dækkes længere, f.eks. oplæsning, videnskabelige og kulturelle specialprogrammer, radiodrama m.m.m.; men den flade, der bare går ud på at få tiden til at gå som de mange livsstilsprogrammer, fylder alt for meget på tv, det gør mad iøvrigt også.

Lars Jørgensen, Per Langholz, jens peter hansen, Martin Rønnow Klarlund og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Noget, der provokerer mig ret meget i øjeblikket, er de latterlige aldersanbefalinger, for hvis man fulgte dem, fik man godt nok en opvoksende ungdom, der intet ved og intet forstår af den virkelighed, de formodes at skulle overtage.

Jens Christian Jensen

Jeg savner i den grad DR3 og DR K i min Yousee pakke
Jeg ved godt at DR3 kan streames, men det er simpelthen for besværligt.

Per Langholz, Bent Nørgaard, Birgitte M. H., Carsten Munk og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Ketilbjørn Jonsen

Det vi nu kommer til at se på DR er at de nu kan gå på jagt efter flere chefer fra de kommercielle tv stationer, afholde flere seminarer eller møder blandt cheferne om hvordan man kan konkurrere med de kommercielle tv stationer.
DRs kulturdækning er pinlig. Se på Sveriges Television, hvor man har kulturnyheder med fast plads på deres TV2.
På DR er en stor del af deres kulturdækning baseret på deres egne "børn" , som eksempelvis symfoniorkesteret. Derudover beskæftiger DR sig stort set kun med kultur ved quisser og deslige. Hvorfor er der ikke reportager fra museer i hele landet. Fra de private teatre. Fra lyrikcafeer osv?

Jacob Schønberg, Martin Rønnow Klarlund, jørgen djørup, Herdis Weins, William Mannicke og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg håber, de vil gøre deres hjemmeside mere overskuelig og brugervenlig. Som den er nu, er den alt for rodet og besværlig at bruge.
Jeg ser også gerne, at de fjerner deres forstyrrende videoklip, som popper op under nyhedsartiklerne.

jens peter hansen, Martin Rønnow Klarlund og William Mannicke anbefalede denne kommentar

Jeg mener ikke DR er pengene værd og jeg mener det er forkert at besparelsen på DR er fjernet.

Det bliver helt grotesk når man tænker på alle de liberale erhverv, der i skrivende stund bløder penge og folk mister deres arbejde - men uha nej, vi sparer ikke på DR.

Udsendelser der er essentielle for folkestyret kunne jo formidles på eksisterende private kanaler mod en passende betaling til stationen. Underholdning mv. må overlades til de private aktører.

Jacob Schønberg

Debatprogrammer skal købes hos dagspressen og bringes i TV.
TV er forfærdelig dårlige til at lave debatprogrammer og public service. De kan hverken lave fængslende Debat-TV eller stille de rigtige spørgsmål!
Matador blev jo lavet af Nordisk Film. De virkelig gode ting bliver lavet af de folkj som teatret og filmindustrien har fundet og uddannet. Så når vi snakker underholdning så lad os købe det af de private producenter - og vise det i TV. Underholdning er noget man køber og ikke noget en statsinstitution skal stå for

jens peter hansen

Jeg mangler DRK og filmanmeldelserne. Hvem der bor og bygger og så videre er jeg træt af. P1 er stadig værd at høre og nogle gange spekulerer jeg på hvad pokker de 1000 journalister på DR laver. Det er jo de samme, sammenlagt 25 man hører eller ser .

Jacob Schønberg

Jeg synes at DR skal købe debat - TV af dagspressen! Således at dygtige journalister kan lave udsendelser af høj kvalitet.
Det er dagspressen der har de bedste journalister og jeg er også overbevist om at det er dem der kan lave det bedste public service TV

Endnu flere genudsendelser af Barnaby :-p

Ulven kommer er noget af det ringeste tv DR nogensinde har produceret. Serien skøjter hen over en lang række meget alvorlige problematikker for at underholde på niveau med en dårlig krimi. Dertil kommer at ingen forstår plottet undervejs af samme grund, for at havne i klimaks. Hvad skal vi dog bruge den slags til. Vi bliver hverken klogere på dit eller dat, og da mindst af alt hustruvold, som i denne serie bare er noget som kommer ud af det blå.

Nu kan DR lave flere folkeoplysende dokumentarudsendelser i stil med Jeppesens portræt af Martin Rossen. Den type informative udsendelser kan selv de største autokratier kun drømme om. Jeg ser frem til mere af det samme, tilsat flere ledelseslag i DR.

Foreløbig har vi fået en endnu dårligere dr-hjemmeside. Dr-lyd har fjernet muligheden for at bruge en oversigt over programmernes indhold til direkte at vælge de afsnit, man vil høre.