Klumme
Læsetid: 3 min.

Hvis du føler dig vred og utilstrækkelig, så grav et kæmpe hul i haven

Føler du dig vred og utilstrækkelig? Grib saven, spaden og hækkesaksen og gør et indhug i landskabet. Dette er 8. låge i vores julekalenderhjælpepakke mod mørket
Føler du dig vred og utilstrækkelig? Grib saven, spaden og hækkesaksen og gør et indhug i landskabet. Dette er 8. låge i vores julekalenderhjælpepakke mod mørket
Kultur
8. december 2020

»Man kan betragte brændestablerne som en slags kunstværker. Jeg kan ikke stå for denne smukke, spiralformede orden. Når jeg går forbi, standser jeg altid et øjeblik og beundrer dette skabende samarbejde mellem hånd og tanke som i noget så hverdagsagtigt som en stabel brænde udtrykker den mest fuldendte bevægelse i Universet.«

– Olga Tokarczuk i romanen ’Kør din plov over de dødes knogler’

Jeg har været tillidsrepræsentant på Information gennem mange år, og det er nok ikke tilfældigt, at det netop var det efterår, hvor ledelsen gennemførte en større spareplan, der betød både afskedigelser, frivillige fratrædelser og ualmindeligt mange svære samtaler, at jeg rigtig gik i kast med at fælde vores kolonihaves vildtvoksende mirabelletræer. De skyggede for naboens udestue og sugede grådigt af næringen fra jorden under vores gamle madæbletræ. Jeg fældede dem med en fukssvans. Arborister ville nok have foreslået et mere effektivt og skånsomt redskab. Men det var ikke meningen, at det skulle være nemt og effektivt. Det skulle være hårdt. Det var saliggørende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det lyder som fis i en hornlygte. Jeg har 2 km hæk på Ærø med torne som er halvvejs fældet. Jeg vil have mit liv tilbage. Og når samfundet nu længe har vist at Anders Christian Hüttel står uden for - Ham som alle siger speciel hvor jeg egentlig er unik og gennemgående charmerende, agil og fantastisk!
Nu hvor tirsdage også, er blevet til "svære" dage, er det fordi alle dage er ens som arbejdsløs.

Det handler om meget mere end havearbejde. Fordi hun døde, hun bad, hun græd, hun skred med ungerne, hun afskedigede mig. Han var paf.
Jeg har skrevet landets dårligste teaterstykker, Jeg kan køre baglæns på ski, jeg har fortalt at Jorden sikkert går under, i årevis, og nu sker det fordi Verden er kontrolleret at griske kommercialiserede liberale racistiske-ubæredygtige, islamofober med spredt homofobi.

Det er dejlig at kørekortet nu er som App. Så er der kommet en reel mulighed for at få skovlen under alle fartsynderne, hvis man dog tillader at overvåge alle. Teoretisk set, burde 1/3 blive udset som, ikke egnet.

Flæskestegen mister smag når grisen aldrig får lov til at snøfte rundt i gnask og sådan er det grundlæggende også med mennesker og haver!

Jeg har en genbo som selvfølgelig er DFer. Han sprøjter på livet løs. Også med hormoner så her er en årsag til at min egen have, får lov at gro til.

Anders Sørensen

Det står sikkert i artiklen, dummere er Anita Brask jo heller ikke, men nu siger jeg det alligevel: Hvis det, man er vred og føler sig utilstrækkelig over, er, at man ikke har en have, så hjælper rubrikkens ellers sikkert glimrende råd ikke til andet end at føre den sagesløse læser endnu længere ned i et sort hul af utilstrækkelighed.

Men okay, DET hul har man muligvis selv gravet, så der er håb endnu. Så har man dog gravet noget.

Jens Frederik Drivsholm og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Nu har jeg gravet et stort hul i haven. Det hjalp på mit humør. Til gængæld er konen nu skide sur :-)

Anders Hüttel, Thomas Tanghus og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg tilslutter mig klubben af mennesker,som har fornøjelse og afledning af at beskære og grave og bygge og rive ned og .. det hele. Helst med nogle gedigne værktøjer.
Og som dybest set foragter robotplæneklippere.
jeg ved det godt,ved det godt. De er nyttige. Men de små plastikfætre er altså også jammerlige af statur.

Ja, det siger jeg så altså bare lige:
Medmindre min gamle kat opgiver ævred, så går jeg altså ikke ud og graver et stort hul i haven eller beskærer noget som helst for den sags skyld, på sådan en dødssyg dag...
Men jeg anerkender skam, at det kan være ganske vederkvægende og man klappe sig selv på skulderen og alt det der.. ;-)

Er netop blevet færdig med fældning af 450m2 3m høje vild gyvel (et fejlslagent eksperiment med en laang historie bag sig) og nu er der kun 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 dage til Solhverv :)

Åh ja Peder Bahne, udsigten til solhverv er også det, der holder mig oppe på denne årstid, jul er jeg ret ligeglad med, skal mest bare overståes, så vi kan komme om på den anden side..

Thomas Tanghus, Helle Brøcker og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jens Frederik Drivsholm

@Lise Lotte Rahbek (08. december, 2020 - 12:54)
>>.....robotplæneklippere.
jeg ved det godt,ved det godt. De er nyttige. ...<<

NEJ - robotplæneklippere er kun nyttige for fabrikanterne og udstyrssælgerne! Det medfører en græsplæne-monokultur af værste skuffe. Selv Tusindfryd/Bellis kan ikke få sprunget ud - før knoppen bliver kappet.

Skim igennem DR's naturprogram om Hjørring Kommune og arbejdet for at etablere udflytningskorridorer for deres tilbageværende overdrevsinsekter og sommerfugle. Selv en meget kontrollerende haveejer kunne lave en PLAN, hvor han havde bestemt: hvor der skulle være 'bede' med mager vild blomstereng.

Det eneste, som programmets afsnit ikke adresserede så tydeligt, var visse ulemper ved højt græs/ blomstereng. Mæen jo større ens & naboens børn er, og derfor jo større deres behov for energiudfoldelse bliver med alderen, jo stærkere bliver de - og derfor i stand til selv at medvirke til slåning af græs i 'udlagte baner' med en extralow CO2-udledende håndskubber. Det er win-win nytte :- )

Lise Lotte Rahbek

Jens F. Drivsholm
'nyttigheden' af robotplæneklipperen kan ganske rigtigt diskuteres.
I det hele taget er jeg ikke nogen stor tilhænger af græsplæner.
Ved ikke helt hvad de skal til for, udover at de holder på jorden, hvis de får lov at vokse imellem klipningerne. Og at hønsefuglespiser det med velbehag.