Klumme
Læsetid: 4 min.

Nogle gange lader jeg, som om jeg er omringet af hemmelige støttepersoner

Dagdrømmen om, at ens omgivelser i al hemmelighed udgør et støttekorps, der har til opgave at holde en på ret køl, er dybt narcissistisk og urealistisk. Som tryghedsskabende kur mod hverdagens modstand kan den dog anbefales, skriver journalist Lone Nikolajsen bag 14. låge i Informations selvhjælpspakkekalender
Dagdrømmen om, at ens omgivelser i al hemmelighed udgør et støttekorps, der har til opgave at holde en på ret køl, er dybt narcissistisk og urealistisk. Som tryghedsskabende kur mod hverdagens modstand kan den dog anbefales, skriver journalist Lone Nikolajsen bag 14. låge i Informations selvhjælpspakkekalender
Kultur
14. december 2020

»Så nu er musikken kun for mig/ Kun for mig/ Kun for mig/ Kun for mig« – Medina

Jeg havde engang en dagdrøm, der handlede om, at alle omkring mig var med i en godartet sammensværgelse, der havde til formål at hjælpe mig. 

Det var hverken, fordi jeg blev vartet specielt meget op eller overdænget med velmenende råd og vejledning. Jeg var, så vidt jeg husker, ikke specielt hjælpeløs, da jeg begyndte at forestille mig, at dem, jeg boede, studerede, arbejdede eller bare hang ud sammen med, i al hemmelighed modtog et mindre kommunalt tilskud for at holde mig på ret køl. Jeg var fuldt ud i stand til at binde mine egne snørebånd, passe mit arbejde og til dels også mit studie og mine sengetider. Dagdrømmen handlede ikke så meget om, at nogen kom og befriede mig for alt muligt ansvar, det var mere en forestilling om, at alle dagligdags interaktioner var en del af en semikoordineret indsats for at udvikle diverse ønskværdige egenskaber hos mig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Mose Pedersen

Lone - måske skal du til at købe blomster til dine venner. Det får man det også bedre af.

Lone Nikolajsen

Jeg tror, du har ret.

Lorentz Tom-Petersen

Den franske psykiater Boris Cyrulnik har afdækket sygdommen narapoia. Den viser ved en universel følelse af at alle vil en det godt.
Narapoia kan være erhvervsbetinget, hvis erhvervet fremmer et urealistisk selvbillede hos fagets udøvere.
Hvis omverdenen lejlighedsvis ikke imødekommer individets eller gruppens selvbillede, kan det overgå i sin modsætning paranoia, følelsen af at alle er imod en, og medføre stærke emotionelle reaktioner.
med venlig hilsen