Essay
Læsetid: 12 min.

Harald Voetmanns 2020: Jeg bemærker, hvis folk står for tæt sammen i mine drømme nu

»Vi bliver dummere, og vi bliver talt ned til af alle instanser, inkl. vores egen kunst, musik og litteratur. Vi er til alle sider omgivet af løgn og uvirkelighed, og hele Skotland hænger fast til vores røv.« Vi har bedt forfatter Harald Voetmann se tilbage på 2020
»Vi bliver dummere, og vi bliver talt ned til af alle instanser, inkl. vores egen kunst, musik og litteratur. Vi er til alle sider omgivet af løgn og uvirkelighed, og hele Skotland hænger fast til vores røv.« Vi har bedt forfatter Harald Voetmann se tilbage på 2020

Mia Mottelson

Kultur
31. december 2020

En aften for mere end 30 år siden var der en mandlig tv-speaker, som sagde ordene: »Vi håber, De får en god aften.« Det kan lyde uskyldigt nok, men de ord fik min mor til at bryde ud i et decideret raserianfald. Hun skreg ad fjernsynet, at det under ingen omstændigheder skulle blande sig i, hvorvidt hun havde en god aften eller overhovedet ønskede at have en god aften.

Dengang syntes jeg, det var voldsomt, og at det var en bizar overreaktion på et par uskyldigt velmenende ord sendt gennem æteren. Nu, hvor jeg er voksen og deler temperament med Æslet fra Peter Plys, ser jeg det som et tegn på hendes integritet og har stor respekt for hendes raseri.

Hun reagerede på samme måde på de mange reklameskrivelser, hun fik fra et firma ved navn Bakker Holland A/S, som hun ved en enkelt lejlighed havde bestilt nogle blomsterløg fra. Disse reklamer var sendt som breve og søgte at indynde sig på en slikket hofsnogemanér: »Kære fru Gormsen, vi skriver til Dem, da De er vores allerbedste kunde.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

»Vi håber, De får en god aften.« sagde de i TV.

”Ha´en fortsat en god dag” sagde kasse damen i Netto til mig i dag.

Før i tiden, blev jeg besjælet af samme følelse, som skribenten.
”Hvad fanden rager det hende?!”

I dag svarer jeg: Tak i lige måde”.

Hvorfor?
Fordi: hvor tynde/betydningsløse konventioner, kan være, er der dog en kerne af empati.
Ønsket eller uønsket, men uden malice.

Derfor!

Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel, Christian Larsen, Lisbeth Glud, Lillian Larsen, Lisbeth Larsen, Henning Kjær, Elga Reschefski, Anne-Marie Krogsbøll og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
William Mannicke

rettelse:
skribentens mor
;-)

Ole B. Lindqvist

Dejlig tekst! Og ja nemlig, det er ikke det nemmeste at være hoptimist i denne tid.
Men pt. holder jeg mig til to antagelser:
At verden er alt muligt, en helt utrolig blanding af skidt og kanel.
At mængden af skidt og kanel er konstant.
I nogle perioder er det nemmest at få øje på det ene og i andre perioder på det andet.
Hvis skidtet er steget op til overfladen, skal jeg kigge nedenunder for at få øje på kanelen.

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Lillian Larsen, Anne-Marie Krogsbøll og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Ja, der er nok at hidse sig op over. Hvis det kan udløse et raserianfald, at nogen siger “Hav en god dag”, bør “Goddag”, “farvel”, “dav”, “til lykke”, “glædelig jul”, “godt nytår” osv. da kunne få en helt op i det røde felt. Med lidt ond vilje kan det alt sammen opfattes som utidig indblanding i ens privatliv.
Man kunne også vælge at se de pågældende udtryk som en del sprogets fatiske funktion, der ganske vist ikke rummer dybere følelser eller den store informationsmængde, men blot signalerer en vag velvillighed, der får tingene til at glide.
Hvad er høflighed andet end velment løgn?

Mogens Holme, Lillian Larsen, Lisbeth Larsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Tak for en vidunderlig kronik, Harald Voetmann!

Det, som du så velgørende og med en passende indignation beskriver som en slags ’allestedsnærværende løgnagtighed’, er vist det samme fænomen, som man i såkaldt dannede kredse mere værdineutralt - hvis da ikke med en vis optimistisk begejstring - betegner som ’performativitet’..

Jeg foretrækker din udlægning!

Jeg tør næsten ikke ønske dig et godt nytår, men så kan jeg jo i stedet for ønske mig, at vi får dig meget mere at læse i Dagbladet Information i 2021! :)

Henriette Lund, Jakob Trägårdh, Bjørn Pedersen, Bernhelm Booss-Bavnbek, Eva Schwanenflügel, Lars Jørgensen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Josephine Kaldan

Min mor blev tilsvarende rasende over Otto Leisners programmer for ældre. Hele ideen med en homogen gruppe af ældre, tændte hendes oprør. Hvorfor slukkede hun ikke bare? Det gjorde hun også, men tankegangen var hende imod. Min mor var født i 1912 i Birkerød. Vibeke Mantzius.

Vi er ikke alene i det offentlige rum, supermarkedet, toget, gåturen. At småsnakke, hilse, give plads og anerkende hinandens tilstedeværelse gør det rarere at færdes i. Og man behøver ikke gøre det lige meget hele tiden.

Ole B. Lindqvist, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme og Per Almar Johnson anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

Jeg kan godt skelne mellem på den ene side et uforpligtende, men velment "Godt Nytår" ved kassen i Fakta og reklamens "Alle har ret til et fedt køkken" på den anden side. Jeg læser Voetmanns vrede som overvejende rettet mod sidstnævnte kategori

Hanne Utoft, Bernhelm Booss-Bavnbek, Finn Egelund, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Torsten Jacobsen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar