Analyse
Læsetid: 4 min.

HBO’s nye planer kan blive en katastrofe for de i forvejen pressede biografer

Biograferne i 38 danske kommuner lukker midt i et forrygende år for de danske film, der har holdt hånden under landets pressede biografer. Det er i sig selv slemt nok. Spørgsmålet er dog, hvad coronapandemien får af konsekvenser for alverdens filmbrancher og biografer i 2021, hvor i hvert fald én amerikansk gigant har valgt at gå kontroversielt til værks
De nye coronarestriktioner går også ud over landets biografer. Det er kritisk for en branche, der ud over nedlukningen også kæmper mod streamingtjenesterne, hvoraf HBO Max snart begynder at vise premierefilm.

De nye coronarestriktioner går også ud over landets biografer. Det er kritisk for en branche, der ud over nedlukningen også kæmper mod streamingtjenesterne, hvoraf HBO Max snart begynder at vise premierefilm.

Sigrid Nygaard

Kultur
10. december 2020

Havde man regnet med at skulle i biografen første eller anden juledag for at se en af årets store premierefilm sammen med hele familien, ja, så bliver det svært i en stor del af landet.

Onsdag lukkede biograferne i 38 af landets 98 kommuner, blandt andre i København, Odense og Aarhus, og de fleste af de i forvejen få film, der var linet op til julen, blev taget af plakaten igen og udskudt til næste år.

Vil man stadig gerne nyde julen med en god film for både børn og voksne, kommer det altså for mange menneskers vedkommende til at foregå på en af de streamingtjenester, der allerede fylder så meget i vores liv.

Den største af alle julefilmene, Patty Jenkins’ længe ventede superheltefortælling Wonder Woman 1984, har som de fleste andre film levet en omtumlet tilværelse i et coronaramt 2020. Men den skulle have haft dansk biografpremiere i næste uge, mens den i USA kommer på både Video on Demand og i de få biografer, der stadig har åbent, den 25. december. Nu er filmen så i dansk sammenhæng sammen med mange andre betydelige titler udskudt til 2021, hvor man håber på, at coronatruslen har fortaget sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fremtidige film kommer nok til at afhænge af Netflix, Amazon, HBO, Apple eller Disney hvad angår distribution, og højst sandsynligt også indhold. Gad vide hvad det vil medføre af nye krav?

Anders Sørensen

Det er lang tid siden, at "film skal ses i biografen", som salig Ole Michelsen coinede det i Bogart dengang.

Dengang VAR der faktisk en grund til at se film i biografen i stedet for på sit tv, der kun i sjældne tilfælde var større end en håndflade.

Der er INGEN grund til at se film i biografen længere. Lærredet er ikke større end den skærm, selv de ringest stillede sidder med derhjemme i etværelsens. Og derhjemme slipper man for alle de sindssygt forstyrrende elementer i form af tilråb og host og grinen og småsnakken og en bøvs og et "jeg skal lige forbi dig, jeg skal pisse, gider du lige rykke dig i dit sæde".

"Live" er en god ting. Musik, teater, den slags. Den slags, hvor ting opstår i et rum, spontant, og er forskellig fra gang til gang. Film i biografen er ikke "live". Film som kunstart lever ikke "live".

Biografen var engang det bedste sted at se film. Men film skal ikke længere ses i biografen, fordi biografen ikke længere er det bedste sted at se film. Langtfra.

Altså medmindre man ikke ser film for at se film, men fordi man ser film for at hænge ud med gutterne, råbe lidt, drikke lidt - eller fordi man er nostalgisk. Nostalgien er nok det væsentligste argument i forsvaret for biografer. Og det oftest benyttede.

Biograferne har længe kørt på sidste vers efter man kan få den fulde oplevelse derhjemme på 85" fladskærm med 5.1 surround lyd til billige penge. Den eneste grund til biograferne endnu er der skyldes publikums trang til nye præmierefilm. Så snart de kan streames på præmieredagen er det farvel og tak til biografer.

Popkorn og cola er langt billigere derhjemme. Og for at fuldføre oplevelsen, så kan man jo bare fylde stuen med naboer, venner og bekendte. Hvis man har trang til det. Det koster kun ét streaming gebyr uanset antal tilskuere.

Det sidste kan selvfølgelig være et rigtig godt argument for flimselskaber ikke at streame på og ugerne efter præmiere dagen. Men det er jo op til dem at beslutte.