Essay
Læsetid: 13 min.

Ida Luka Holmegaard følte sig forstået af Disneys ’Mulan’ som barn, men noget har ændret sig

Mulan er en kinesisk myte fra det 4. århundrede, en historie med genkendelige grundtræk, der gennem de seneste mere end 1500 år er blevet fortalt igen og igen. Disney har givet os to versioner, en fra 1998 og en som netop har haft premiere på Disney+. Forfatter Ida Luka Holmegaard har set på, hvordan Disney renskurer myter og historier og forvalter kønsballaden om Mulan
Disneys nye version af ’Mulan’ (instrueret af Niki Caro) er mere en girl power-film end en film om at finde sin plads i kønsrollerne.

Disneys nye version af ’Mulan’ (instrueret af Niki Caro) er mere en girl power-film end en film om at finde sin plads i kønsrollerne.

Walt Disney

Kultur
11. december 2020

»Balladen om Mulan« er et digt komponeret under det nordkinesiske Wei-dynasti i det 4. århundrede. Den tidligste nedskrivning, man kender til i dag, er omkring hundrede år yngre og kan findes i en bog med sange og fortællinger. I digtet møder vi den unge kvinde Hua Mulan, som sidder ved væven, opslugt af tanker. Hun er bekymret, for hun har set en plakat med indkaldelser til hæren, der betyder, at hendes far må tage i krig.

Far har ingen voksne sønner/ Mulan har ingen ældre bror/ Jeg vil købe saddel og hest i byen/ Og tjene i hæren i min fars sted

Mulan tager i stedet for sin far af sted til krigen. Efter mange år vender hun hjem, højt rangeret og forfremmet af kejseren. Heltedigtet om Mulan, kvinden, der iført soldaterdragt redder sin fars liv og leder hæren til sejr, er et kendt folkesagn i Kina og er blevet fortalt utallige gange og i utallige former: som opera, teater, i litteraturen, blandt andet i en berømt historisk roman fra 1600-tallet, på tv og i adskillige filmatiseringer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er en flot men også renskuret film (som altid) Disney har produceret. Og så viser den os at du må gøre tingene på mændenes premisser, hvis du vil andet end en fødemaskine og kok for dine børns far. Jeg håber på en to’er, og gerne med Liu Yifei i hovedrollen, for hun er godt nok en god skuespiller og køn pige

Nike Forsander Lorentsen

Synes faktisk Mulan er en fed film og at Mulan lever op til sine egne præmisser. Og ja, mænd ærer en kvinde for at hun er en kriger og for at hun har den energi som ligner mænds. Mulan er kun sin egen på trods av den kriger som gerne vil noget med hende, Mulan lader sig dog ikke lokkes Mulan vandrer sin egen sti og bliver ved med det. Det er filmens styrke at Disney viser det. Sen kan man ju som alltid have ont et vist sted over Hollywood, Disney, coca cola og allt andet made in America. Nu er det jo en kinesisk myte som Disney forvalter, jeg ved ikke hvad Kina og kineserne mener om den, er det nogen anden som ved?

Nike Forsander Lorentsen

@Bjørn Pedersen
Tak for de tre input, godt at vide.