Note
Læsetid: 3 min.

John le Carré døde. Men også en tegneseriekunstner, en Borges-ekspert og en »mønsterindvandrer«

Det gav genlyd, da den store spionforfatter John le Carré døde i denne uge. Men han er ikke den eneste store forfatter, vi har mistet den seneste tid
Spionforfatter John le Carré sammen med skuespilleren Gary Oldman, der har spillet med i en af de mange film, der baserer sig på Carrés bøger, nemlig ’Tinker Taylor Soldier Spy’.

Spionforfatter John le Carré sammen med skuespilleren Gary Oldman, der har spillet med i en af de mange film, der baserer sig på Carrés bøger, nemlig ’Tinker Taylor Soldier Spy’.

Andrew Parsons

Kultur
18. december 2020

Velkommen til Bogkortet, et fast format i Information.

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

DE LEVENDES RIGE

Døden høster

I denne uge døde John le Carré (Tonny Vorms fine og grundige nekrolog blev bragt i tirsdags), men han var ikke den eneste forfatter, der inden for den seneste tid har måttet falde som siv for en le. Her følger en alt for kortfattet opremsning af nogle af de nyligt døde.

USA

Richard Corben død

Den amerikanske tegnerseriekunstner Richard V. Corben er død, 71 år gammel. Han er kendt for en grotesk-realistisk tegnestil og titler som Den. En fantastisk rejse til landet Aldrighvor, Judas. 5 science fiction-fortællinger og Kvinden der tænkte ting. 6 fantastiske fortællinger.

USA

Alison Lurie død

Romanforfatteren og akademikeren Alison Lurie er død, 94 år gammel. Hun vandt Pulitzer-prisen i 1984 for romanen Foreign Affairs (udkom året efter på dansk i Marie-Louise Paludans oversættelse: Fremmede forhold). Hendes faglitterære arbejde handlede bl.a. om børnelitteratur og klædedragtens semiotik.

UGENS 10 BØGER: Ultimativ 2020-liste

Her op mod årets afslutning laver diverse aviser og hjemmesider de vanlige opgørelser over årets bedste eller mest velanmeldte bøger. Der er selvfølgelig et kommercielt sammenfald af interesser med forlag og forfattere i forhold til aktuelle titler.

Her på siden er jeg bestemt ikke bange for at få kapitalisme på tøjet. Eller anglofoni. Det pletter så nice. Så ugens liste består af titler fra lithub.coms The Ultimate Best Books of 2020 List, hvor de har samlet bøger fra 41 andre lister og opgjort dem efter antal gange, de optrådte på de forskellige lister. Jeg har så plukket fra deres liste ud fra min subjektive lyst til at læse denne eller hine titel. Om jeg faktisk får gjort det er en anden sag.

  1. Yaa Gyasi: Transcendent Kingdom
  2. Maggie O’Farrell: Hamnet
  3. Susanna Clarke: Piranesi
  4. Silvia Moreno-Garcia: Mexican Gothic
  5. Marilynne Robinson: Jack
  6. Aimee: Nezhukumatathil: World of Wonders: In Praise of Fireflies, Whale Sharks, and Other Astonishments
  7. Zadie Smith: Intimations. Six Essays
  8. David Mitchell: Utopia Avenue
  9. Stephen Graham Jones: The Only Good Indians
  10. Diane Cook: The New Wilderness

PUERTO RICO

Arturo Echevarria Ferrari død

Den puertoricanske forfatter og akademiker Arturo Echevarría Ferrari er død, 83 år gammel. Sidste år udkom den definitive udgave af romanen Como el aire de abril, en bog, der udkom første gang i 1994. Som akademiker var han især kendt som Borges-ekspert. Han skrev flere monografier om den argentinske forfatter.

CAMBODIA/USA

Anthony Veasna So død

Dette er historien om en forfatter, der er tragisk død, kun 28 år gammel, og endnu før hans første bog nåede at udkomme. Anthony Veasna So var cambodiansk-amerikaner og queer og (med hans egne ord) »en grotesk parodi på en mønster-indvandrer«. I februar bragte The New Yorker novellen Three Women at Chuck’s Donuts. Hans debutbog, novellesamlingen Afterparties, blev genstand for en forlags-budkrig, der endte på over en million dollar. Bogen udkommer til august.

DEN GLOBALE BOGBRANCHE

Prishøst

Det frydefuldt syndige kapitalistiske kredsløb, som litteraturen også er, kværner gerne på pris-benzin. Der uddeles priser til alt muligt og meget andet, og vi medier savler over muligheden for at omtale det. Her følger en kortfattet opremsning af diverse priser, som jeg ikke nåede at omtale i årets løb.

SPANIEN

Premio Planeta

Den store og stærkt kommercielle Premio Planeta gik til Eva García Sanz for romanen Aquitania, der beskrives som en historisk thriller, der spænder over et århundrede fyldt med hævn, incest og krig. Bogen begynder i 1137 med, at Greven af Aquitanien findes død i Santiago de Compostela.

CANADA

Giller Prize

Denne pris, der beskrives som Canadas mest prestigefulde (alle litterære prisers yndlingsadjektiv) litteraturpris, gik i år til Souvankham Thammavongsa for novellesamlingen How to Pronounce Knife. Det er forfatterens debutbog. Den handler om flygtninge og indvandreres hverdagsoplevelser i en unavngiven by. Deres håb, skuffelser og søgen efter kærlighed og et sted at føle sig hjemme.

IRLAND

Walter Scott Prize og Dalkey Literary Award

Den irske forfatter Christina Dwyer Hickey hapsede begge ovennævnte priser for romanen The Narrow Land, der handler om ægteskabet mellem kunstnerne Jo og Edward Hopper og den amerikanske drøms mutationer efter Anden Verdenskrig.

SKOTLAND

Orwell Prize (faglitteratur)

Denne pris, navngivet efter George Orwell og i hans kamplystne ånd, gik i år til den skotske digter og lærer Kate Clanchy for bogen Some Kids I Taught and What They Taught Me.

USA

Orwell Prize (skønlitteratur)

Den skønlitterære version af Orwell-prisen blev vundet af den amerikanske forfatter Colson Whitehead for romanen Drengene fra Nickel (oversat til dansk af Inger Kristensen). Bogen gaflede også årets Pulitzer-pris.

Serie

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her