Baggrund
Læsetid: 7 min.

John le Carré var den perfekte spionforfatter og sendte genren på en ny og seriøs kurs

Manden, der kom ind fra kulden, blev sin generations største spændings- og spionforfatter. John le Carré er død i en alder af 89 år
John le Carré, der i en årrække selv var britisk efterretningsagent, lagde ikke skjul på, at han ville tages seriøst, og at han håbede på, at hans spionromaner gjorde en forskel.

John le Carré, der i en årrække selv var britisk efterretningsagent, lagde ikke skjul på, at han ville tages seriøst, og at han håbede på, at hans spionromaner gjorde en forskel.

Daniel Bockwoldt

Kultur
15. december 2020

John le Carré, den britiske forfatter, hvis spændings- og spionromaner har solgt i mere end 60 millioner eksemplarer på verdensplan, døde lørdag aften i sit hjem i Cornwall i en alder af 89 år. Årsagen var lungebetændelse ifølge hans litterære agent, Johnny Geller, der pointerede, at sygdommen ikke var coronarelateret.

»Med stor sorg må jeg meddele, at en af verdens store forfattere (…) er gået bort. John le Carré var en ubestridt gigant i engelsk litteratur. Han indkapslede Den kolde krig og talte frygtløst til magthaverne i årtierne derefter,« skrev Geller i en officiel meddelelse, hvori han betegnede le Carré som »en mand med et stort vid, venlighed, humor og intelligens«.

I timerne der fulgte, søndag aften dansk tid, snurrede de sociale medier med varme tilkendegivelser fra forfatterkolleger fra alle genrer og hjørner af verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Pedersen

Et tab.

Else Marie Arevad

Ja, ,men vi har stadig hans mane ode bøger om Smiley og de andre.

Else Marie Arevad

hans mange gode bøger

ja, man begræder hans bortgang, som den store forfatter af såvel koldkrigens spioner og nutiden ditto forklædt som frelsere, og ikke mindst den store kulturelle forskel i beskrivelsen af den Europæiske kultur og den Amerikanske, i den forbindelse.

Spændingen holdt helt i top tidligt og til slut i bøgerne, og uden de mange blodige mellemspil, som vi ser i den Amerikanske kultur, hvor der skydes og sprænges i luften med mest mulig effekt.

jo.., der dør da nogle i hans bøger, men spillet og historien handler ikke kun om dette som noget der skal holde spændingen oppe undervej, - det er selve tankespillet i fortællingen der sætter og holder spændingen i top igennem hele og alle fortællingerne.